18-річного хакера з аутизмом, який злив трейлер GTA 6, засудили до перебування в лікарні на невизначений термін

Аріон Куртаж — 18-річний хакер з Оксфорду, який страждає на розлад аутистичного спектра. Він є ключовим членом міжнародної кібербанди Lapsus$. Саме ці хакери стоять за нападами на технологічних гігантів, таких як Nvidia та Rockstar Games, що зазнали збитків на майже $10 мільйонів.

За його кіберзлочини та через важку форму аутизму хлопця засудили до перебування в безпечній лікарні на невизначений термін, можливо навіть довічно. Але його зможуть відпустити, якщо лікарі визнають, що він більше не становить небезпеки для суспільства. Проте зараз хлопець дуже вмотивований вчиняти нові й нові кіберзлочини.

18-річний Аріон Куртаж, ключовий член відомого кіберзлочинного угрупування Lapsus$

Вже перебуваючи під заставою за злам Nvidia та BT/EE, під вартою поліції в готелі Travelodge, Аріон продовжував займатися хакерством. Саме тоді він зламав Rockstar Games, попри те, що його ноутбук конфіскували. Куртаж зміг це зробити за допомогою Amazon Firestick, готельного телевізора та мобільного телефону.

Так він й вкрав 90 кліпів неопублікованої та довгоочікуваної Grand Theft Auto 6. Він увірвався у внутрішній Slack компанії, де оголосив:

«якщо Rockstar не зв’яжеться зі мною в Telegram протягом 24 годин, я почну оприлюднювати вихідний код».

Потім він опублікував кліпи та вихідний код на форумі під іменем користувача TeaPotUberHacker. Його повторно заарештували та тримали під вартою до суду.

Цього місяця вийшов трейлер GTA 6 на добу раніше саме через злам Куртажа. Лише за 4 дні він набрав 128 мільйонів переглядів на YouTube. На слуханнях щодо винесення вироку команда захисту Куртажа стверджувала, що успіх трейлера гри свідчить про те, що злам їхнього підзахисного не завдав серйозної шкоди розробнику гри, і попросила врахувати це при винесенні вироку.

Проте суддя заявила, що були реальні жертви та реальна шкода, завдана ним та іншими численними хакерськими атаками на окремих осіб і компанії, які він атакував за допомогою Lapsus$.

Одна тільки Rockstar Games заявила суду, що відновлення коштувало 5 мільйонів доларів плюс тисячі годин робочого часу персоналу.

Іншому члену Lapsus$ 17 років, тож його ім’я не може бути названим через вік. Його визнали винним у тому ж судовому процесі, що тривав 6 тижнів у суді Саутворка. Він працював разом з Аріоном та іншими хакерами Lapsus$ над зламом технологічного гіганта Nvidia та телефонної компанії BT/EE. Вони також вчиняли крадіжки у фізичних осіб через їхні криптогаманці.

Хакери розіслали текстові повідомлення з погрозами 26 000 клієнтам EE

17-річного юнака засудили до 18 місяців реабілітації неповнолітніх, з суворим наглядом і забороною на використання VPN в Інтернеті. Окрім хакерських злочинів, хлопця засудили за те, що суддя описав як «неприємну та лякаючу модель переслідування та домагань» щодо двох молодих жінок.

Куртаж і 17-річний хлопець є першими членами угруповання Lapsus$, яких було засуджено, але вважається, що інші все ще на волі.

Що ви про це думаєте? Чи справедливо засуджувати 18-річного хлопця в аутистичному спектрі на перебування в лікарні все життя за кіберзлочини, хай і такого масштабу?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Можливо це все грандіозний піар хід рокстар геймс, з залученням 3 сторони, перед випуском трейлеру (*-*)

Він не зливав трейлер гта6, він злив геймплейне відео десь рік тому

Так, він злочинець і винен, але я думав що коли таких ловлять, то пропонують роботу а там вже як що відмовляється то в тюрьму, чи це так тіки в кіно ?

Вообще-то, его отправили не в тюрьму, а в дурку, т.к. чувак неадекватен. Предлагать такому работу... Ну, это чревато.

Як не крути він злочинець. Причому цілком усвідомлюючим що він коїть.
Якби він гвалтував жінок у парку, а не шантажував «злі та ненаситні корпорації» адвокати б теж наполягали б що ніякої шкоди хлопець жінкам не завдав, а вони ще отримали задоволення?
І суспільство гадало б — а чи справедливо його ізолювали та взагалі жінкам треба було йти на курси самозахисту?
Так?

Скорее адвокат бы строил линию защиты на том, что чувак слышит голоса и по сему считал, что эти женщины сами его просят это сделать. Тогда вердикт был бы тот же самый — дурка до исцеления, если оное возможно.

Скоро ключевые фигуры хакерской группировки будут прямо сидя на своем горшке крипту лямами тырить. Не представляю каким боком в 17 лет можно с телика хакнуть корпорацию. Либо школота мутировала, либо корпорации деградировали. Походу пора ползти в дом престарелых, а то вокруг одни блохеры на порше, онлифанщицы и хакеры.

Ну так это просто реальная история о гениальности и злодействе на почве психического растройства, которое порождает ту же самую гениальность. Впрочем, украденный трейлер игры и вымогательство — это в принципе фигня. Гораздо хуже, если такой «гений» к примеру начнёт изобретать, к примеру, лекарство от бешенства, ставя опыты на людях для получения результата. Кстати, эти самые Rockstar Games — конченные багоделы. Я решил себя порадовать по случаю праздников новой игрушкой и купил на стиме Red Dead Redemption 2, благо там скидки к празднику, так что цена вопроса где-то чуть больше $10. Заодно я их юзаю для того, чтобы слушать английскую речь в диалогах и таким макаром качать английский. Начал её ставить. Она потребовала лаунчер от Rockstar Games, я там зарегался, привязал стимовский аккаунт и скачал его. Дальше при попытке запустить этот самый лаунчер моя 10 винда благополучно крэшится синим экраном смерти и перезагрузкой. Кстати, не хотела меня регать, когда я указывал Украину в качестве страны, где я проживаю. Украина в списке доступных стран есть, но выкидывала ошибку, что код страны неправильный. Пришлось указать 3-ю страну. В стиме опять же игра для Украины продаётся без всяких вопросов. И ещё прикол. Я с этим самым лаунчером бился около 5 часов с перерывами, при этом стим считал, что я «играю в игру». В общем ругаться с ними из-за $11 баксов и требовать рефанда я не буду, но настоятельно не рекомендую что-либо покупать у этих багоделов.

вокруг одни блохеры на порше, онлифанщицы и хакеры

Cyberpunk 2023

Потім знімється в серіалі від нетфлікс. Ну або в слово пацана

Ну а якщо серйозно, то імхо все справедливо. Виправдовувати його через те що йому 18? Ні. Виправдовувати його через те що він аутист? Ні.
Виправдовувати його за те що він злив відео трейлер якоїсь гри, а не секретні дані пентагону? Ні.

Там главный corpus delicti не то, что хакнул и слил, а то, что вымогал довольно крупную сумму.

Так, для цього потрібні знання та талант.

Якщо цей хакер був би наприклад причетний до того що не працював київстар то наше відношення до нього булиб інші.

Підписатись на коментарі