Над Mortal Kombat 1 працювало понад півсотні українських фахівців. Але і росіяни теж є
Сьогодні відбувся повноцінний реліз Mortal Kombat 1, що став м’яким перезапуском культового файтингу. Тим хто хоче дізнатися, якою вийшла гра, раджу ознайомитися з моїм оглядом, але в цьому топіку хотів би торкнутися іншого питання.
Останнім часом я все більше звертаю увагу на титри після проходження ігор — з них можна дізнатися, хто з українських розробників працював над тим чи іншим проєктом. В одному з наших подкастів я вже дивувався, що зараз майже не виходить ААА-проєктів, над якими б не працювали українці. Та Mortal Kombat 1 може стати рекордсменом за цим показником.
По-перше, над МК1 працювала ціла команда тех-артістів з української студії Fractured Byte. По-друге, до технічного арту долучилися працівники Room 8 Studio, без яких, здається, цього року не виходить нічого. По-третє, за багато аспектів в грі відповідали працівники компанії Ulysses Graphics. І все це без урахування українців, які брали участь в роботі над грою з інших компаній (наприклад, польської QLOC). Загалом, я нарахував понад 50 людей (майже всі з них зазначені в списку аутсорсерів).
Втім, знайшлися в титрах гри і погані новини — над Mortal Kombat 1 працювало щонайменше два десятки росіян. Знову ж таки, абсолютна більшість з них представлена в списку аутсорсерів. Мова йде про такі компанії, як Saber Interactive, Decartel, Sperasoft та Lunate Games. Основна частка зазначених в титрах людей (щонайменше тих, кого я знайшов на LinkedIn) — релоковані росіяни. Але є й ті, які досі мешкають на території країни-агресорки.
Звісно, різні компанії працювали над різними складовими гри і тех-артісти з Fractured Byte, наприклад, могли не мати гадки про те, що програмістами на проєкті були люди, які прямо зараз живуть у санкт-петербурзі. Та моє питання полягає в іншому.
Як в такому випадку бути українським гравцям? З одного боку — це великий, якісний та цікавий продукт, який я б радив спробувати кожному поціновувачу файтингів та серії Mortal Kombat. Ба більше, купуючи цю гру українці підтримують працю українських фахівців. З іншого боку — купляючи Mortal Kombat 1 українські гравці підтримують і російських розробників. І в умовах, коли країна намагається відмовитися від усього, що пов’язане з росією, це проблема.
Відповіді на те, що робити в цьому випадку — в мене немає. Тому закликаю ділитися в коментарях своїм поглядом на ситуацію і пропонувати варіанти. Можливо, є сенс масово звернутися до NetherRealm Studios та закликати їх припинити співпрацю з російськими-розробниками? Чи запустити відповідну петицію?
Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів