«Білі чоловіки вимерли у Starfield?»: у Steam обговорюють погану репрезентацію білих чоловіків у грі

Гра Starfield виходить в реліз 6 вересня, проте вже з 1 вересня вона доступна для власників преміум-версії. Тож, чимало людей вже спробували довгоочікувану гру від Bethesda, й високо оцінили її на OpenCritic — зараз вона має 88 балів зі 100.

Та в обговореннях у Steam постало питання різноманіття персонажів та NPC у грі, та недостатню репрезентацію білих чоловіків, яке розгорнулося в дискусію на понад 250 коментарів.

Білі чоловіки вимерли у Starfield?

Я їх майже ніде не бачу. У мене таке відчуття, що вони вимерли, як динозаври. Я бачу лише жінок і кольорових людей. Особливо в Новій Атлантиді. Не знаю, може білі чоловіки загинули на війні? Хтось може пояснити? Дуже дивно.

А як правильну відповідь на своє питання автор позначив такий тейк:

Це не просто расизм... ця гра також сексистська. 80% усіх типів лідерів/солдат NPC — жінки. Я розумію фантазію про girl power, але це виходить з-під контролю.

Загалом же у коментарях висували такі версії малої репрезентації білих чоловіків у грі:

«Це футуристична гра, і, як білий чоловік, я бачу, що, можливо, за кілька сотень років більшість людей будуть трохи кольоровими, оскільки все більше і більше міжрасових пар народжують дітей, а їхні діти народжують дітей. Можливо, в майбутньому кожен буде просто засмаглим», — припустив SourHammer.

Та автора ця відповідь влаштувала не до кінця, адже він помітив й ще дещо:

«Це можливо. Але чому тоді 70% населення — жінки? І чому майже всі лідери — жінки, а чоловіки — лише слуги та дрібні злочинці?», — питає він.

Та в коментарях йому заперечують:

«Ви щойно показали себе ще одним тролем, який плаче, тому що мама не дала вам достатньо кишенькових грошей, щоб купити гру.

Біла людина — це буквально перший NPC, якого ви бачите після знаменитого початкового чорного екрану.»

Але аргументують, що білим чоловікам виділили все одно замало місця серед NPC на противагу іншим представникам людства.

«Прогулявся першим містом. Є дуже мало білих NPC порівняно з латиноамериканцями, чорними, азіатами та індійцями. Стверджувати протилежне просто нечесно.»

Варто зазначити, що на момент написання топіку, обговорення у Steam вже закрите.

А ви встигли пограти в Starfield? Чи помічали, що білих чоловіків у грі замало? Чи хвилює це вас в іграх? Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Голосуєте гаманцем і відгуком. Все.

Якщо ігри/фільми/серіали/інше будуть виходити із домінуючим складом мультигендерних-чорних-транс-азіатів, а протагоністами будуть просто білі чоловіки і це отримуватиме низькі рейтинги від користувачів і ніхто не купуватиме — таке перестануть робити.

На щастя, масова культура драйвиться грошима і ви можете напряму на це впливати.
До речі, це один із аргументів проти піратства, якщо вам щось подобається — купіть це, проголосуйте гаманцем.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

так, значить треба добавити більше квот для жінок та лгбт+ в топ менеджмент

В основній фракції старфілд 3 білих чоловіка, 2 білі жінки, 1 біла дитина, 2 чорношкірих чоловіка, 1 жінка змішаної раси, 1 робот і ви (білий шовініст судячи з усього лол)

Наче зараз є такі AI, які можуть генерувати обличчя, яке забажаєш. Можна було б зробити плагін, який кожне небажане обличчя замінює на штучно сгенероване обличчя.

Спробував на хбокс (є в підписці)

Корявеньке

Це фінальний реліз чи превью?

Фінальний)
Але скільки ж пафосу було під час презентацій — «the most important RPG of all time»
ага :))

Патч обіцяють до кінця року
Включити кращу графіку

Може я зовсім ненормальний, але я сприймаю різницю у кольорах людей приблизно так само як і різницю у кольорах котів/собак. Типу «ця людина біла, а та чорна, а он та жовта — ну ок, така в них біологія і геном». Якби була гра про котів і там було б 30% чорних, 30% рудих, 30% сіро-смугастих і лише 10% білих — я б це прийняв як частину світу гри. Так само і з людьми у вигаданих світах.

Почуватися некомфортно, коли ти сам білий чоловік, а у грі мало інших білих чоловіків — це майже тваринна поведінка (або поведінка неандертальця), коли тобі здається, що ти «не на території своєї зграї/племені, а на території іншої зграї/племені, а значить ти у небезпеці і не можеш почуватися комфортно». Слава богу, зараз далеко не 100 000-й рік до нашої ери і не обов’язково візуально вписуватися в оточення, щоб тебе вважали «своїм».

Можливо це ще фобія меншин, типу — «якщо нас (таких як я) — мало, значить ми слабші за тих, кого багато, значить вони будуть домінувати над нами, нав’язувати свою волю і змушувати робити те, що ми робити не хочемо».

Як висновок з усього цього, я б сказав, що тому топікстартеру треба не в ігри грати, а до психотерапевта звернутися і розібратися у собі, щоб його не триггерили такі дрібниці.

підтримую! до речі в Baldur’s Gate 3 мені постійно трапляються рожеві коти — тобто без хутра — сфінкси, сумніваюся, що розробники «хутряних» котів спеціально дискримінували — напевно просто на модельках заощадили :-)

Може це взагалі спрямована мутація, щоб підвищити стійкість людського організму до іонізуючого випромінювання.
Взагалі, пам’ятаю в якійсь книзі був момент, що екіпажі зоряних кораблів через декілька років роботи в космосі отримували коричневий колір шкіри через «космічний загар».

Это очень интересный коммент, потому что он в теории должен работать в обе стороны? Очень много решений по смене пола\расы персонажей известных франшиз, например диснеевских, был сделан под предлогом добавить репрезентации там где ее нет, например афро девочкам (и было это воспринято ими с огромным энтузиазмом). А оказывается руководству диснея и этим девочками надо не мультики смотреть а

до психотерапевта звернутися і розібратися у собі

Ну и еще много чего можно написать про то как ВСЕ расы предпочитают себе подобных, но это уже мелочи после того как вы послали бедных девочек, радующихся русалочке своей расы, к психологу ;)

Тільки кішка буває 3х кольорів
Кіт максимум 2

Неправда. Бувають трьохкольорові коти, тільки дуже рідко. І вони безплідні.

до того ж це фантастична гра — може бути будь що. могли взагалі прибрати людей і це було б норм :)))
я цілком підтримую критику коли заради толерастії оригінальних персонажей роблять кольоровими\геями\і таке інше, але тут інший випадок

Найголовніше тут те що в старфілді ти бачиш білих чоловіків постійно починаючи з першої секунди гри. Їх там скажімо так — багато. Велике різноманіття рас там. Але білих більш ніж вистачає. Цей вброс — просто хірня

Найкраще що ви можете зробити, то це мовчки поставити найнижчу оцінку, не грати в цю гру, і не купувати її. Багато кричущих трендів про негатив до якихось ігор навпаки розпалюють цікавість тих хто б навіть не зайшов в такі ігри. Практика довела що бунт і протест проти гри повинні бути тихими. Користуйтесь панове.

Навіщо бунтувати проти гри? І чому це найкраще? Ти таке токсичне що все ненавидиш? Лють таке читати :)

Навіщо бунтувати про цієї гри чи проти ігор взагалі? Допустим ти говориш лиш про цю гру. Я наприклад вважаю що спеціально закладений деструктив у грі(а він реально закладений, це не випадковість з сучасними трендами), то цей деструктив повинен бути засуджений та задавлений. Така моя думка. Я не гражданін міра, і вважаю що світ створений не для всіх, а для тих хто збирається його підкорить. Це війна друже. Або ти бризкаєш кислотою і махаєш імперством, або тебе знищать.

Дійшов по основному квесту до моменту де треба було зустрітися з НіП на ім’я Владімір, він розмовляв з невеликим акцентом також він виявився темношкірим і мене наприклад це не здивувало, бо я знаю що зара орки масово переселяють чоловіків з Африки щоб перекрити втрати та робочі руки що в землі.

Я в Starfield не грав, але еволюціно це цілком можлива штука.

Уже зараз кількість дітей в виключно білих сім’ях поступається кількістю дітей в сім’ях інших рас, а отже на момент засвоєння космосу таких людей просто буде об’єктивно меншість на планеті. Далі: у чоловіка нема обмежень на кількість потомства, тому функція чоловіків буде загалом зведена до бика-осємєнітєля, короч, просто не буде необхідность в великій їх кількості, в той час як жінок має бути багато, бо у них є обмежний ресурс для народження нових людей. Звісно, це зміниться якщо вирощувати дітей в пробірках — але, я так розумію, про це не йдеться.

Тому звикайте, що це не расизм, а одна із можливих версій майбутнього.

Фу ти шо сояк? Всім червонопілюльним базовим гігачадам зрозуміло шо це глобохомо повісточка з ціллю винищення білої раси, а «наука» придумана *коментар видалено через порушення закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні*.

Пане, білий расист. Єдиний спосіб врятувати білу расу це особисто вам народити 5ьох дітей, а може більше. І може щоб всі ваші друзі теж стали багатодітними батьками. Бо поки ви займаєтесь написанням коментарів в інтернеті, всі CEO найбільших айті компаній це вихідці із Індії, в Індії понад мільярд людей, а про розвиток Китаю я взагалі мовчу. Тому якщо ви самі не стаєте багатодітним батьком — ви нічого не робите заради врятування білої раси.

Чим сінйорніше людина, тим менше в неї почуття гумору?

Там повно білих чоловіків. Вброс

купил и через полчаса вернул. вкратце — морровинд с соответствующей отсойной (играл на ульра в 4к) графикой и уныло-серым миром. Бетесда себе не изменила))) Хз что там с персонажами — это меньше всего заботит, когда сеттинг максимально скучен.

Самое забавное, что беседка так и не научилась делать нормальный инвентарь, несмотря на кучу хороших примеров от мододелов для их других поделок xD

купил и через полчаса вернул. вкратце — морровинд

Не надо оскорблять великую игру.

Судя по описанию — это The Outer Worlds, только с серьезно-унылой мордой

Не бачу різниці, якого кольору NPC: синього, білого, зеленого, чорного. Якщо немає ніякої передісторії всесвіту і все виглядає як картон, то це найменше, що може тригернути.
Глянув стрім по грі і зрозумів, що навіть з торентів таке не хочеться скачувати, не говорячи про покупку...

Враховуючи, кого американці вважають ’’білими’’ (населення Північно-Західної Європи та мешканців США та Канади, які є нащадками мешканців Пн.-Зх. Європи) не дивно, що їх меншість. Цікаво, як там з репрезентацією слов’ян? Все ще один дуболом з прізвищем, яке закінчується на ’’off’’ чи щось краще вигадали?

Згадав ось, в якійсь крінжовій стартегії, де треба було керувати юнітами голосом через мікрофон був персонаж — презік рашки — Копалкін))

Ото по квотах виступили

Навряд чи писали код феміністки

Чергове лівацьке лайно для пропаганди ненависті в сторону білого чоловіка. Бридота.

Голосуєте гаманцем і відгуком. Все.

Якщо ігри/фільми/серіали/інше будуть виходити із домінуючим складом мультигендерних-чорних-транс-азіатів, а протагоністами будуть просто білі чоловіки і це отримуватиме низькі рейтинги від користувачів і ніхто не купуватиме — таке перестануть робити.

На щастя, масова культура драйвиться грошима і ви можете напряму на це впливати.
До речі, це один із аргументів проти піратства, якщо вам щось подобається — купіть це, проголосуйте гаманцем.

Проблема
Воно включено в пас підписку майкрософт
Хіба не гратися

Не грати і поставити низьку оцінку по можливості.

Тільки всякі IMDB обнуляють рейтинги, бо вважають це рев’ю бомбвнгом, як було з серіалом про англійську королеву.

ну поки що metacritic такого не зробив. цікаво що в оцінках у відгуках користувачів та критиків досить велика різниця. беседка проплатила відгуки критиків?
www.metacritic.com/game/pc/starfield

Адже ніхто ніколи не платив ігрокритикам за позитивні огляди.

Нема російської і турецької мови. Росіяни ставлять грі 1

бачу ну дуууже багато ігр на гугл стор яким ставлять 1 за те що немає української.
деградація освіти робить свою справу

А прикольно що тригернув вас пост якогось дебільчика? В грі повно білих чоловіків. З першої секунди гри — вони там весь час є. Але все повелися лол

Морровінд, де 70% жінок (бо бесідка робить тільки морровінди у різних сеттінггах)?
Треба брати! У морровінді теж з 10 рас білі — тільки 3, може профтикали змінити, я хз. Думаю пізніше зроблять мод для геїв, де фліпнуть гендери.

Вистачить якщо рабами будуть білі, а пригноблювачами чорні, тоді норм, стрілочка повертається.

Все правильно. Людям так же не сподобається, щоб нетфлікс зняв серіал війну з чорношкірим Зеленським та індусами захисниками азовсталі. Тому що Україна — моно(расова\етнічна) країна, тут расовий контекст працює зовсім інакше.
Так і в цій грі. Це гра про далеке майбутнє. В далекому майбутньому саме «кольорові» нації влаштували космічну експансію. І в далекому майбутньому світ працює так, що жінки активнічають а чоловіки певно капчу двачують за пекою.
Що їм не подобається?

До чого тут заведення дітей. Цивілізації занепадають з купи різних причин. Ті ж самі європейці це не світочі прогресу й демократії, як це тулять мамкіни расисти та традиціоналісти. Вони колись самі були немитими варварами, коли мусульмани, індуси та китайці розвивали культуру та науку. І відповідно занефіг можуть повернутись до цього стану.

Європа була ж науково зашкварена з падіння SPQR і до ренесансу.
Навіть римляни та греки — це по-перше, півострови Європи, весь інший континент бігав овець чпокав за невеликими виключеннями. І ці півострови — це не єдині джерела цивілізації. Перші цивілізації взагалі виникли на території Ірану, а потім колонізували _все_ узбережжя середземного моря. Якого кольору там люди живуть, казать треба?

Ти щось плутаєш. Навпаки, всякий степовий скам типу гунів переселився на південно-захід, набіжав та обісрав цивілізовані середземноморні народи що там існували. Але разом з цим перейняв цивілізаційні напрацюівння тих же римлян, і зміг через багато сотень років їх продовжити.

До того моменту це було одне ціле

Я кажу про генетико-культурну різницю. Ясен пень шо всі пішли з африки бла бла бла. Але одні чомусь чпокали овець а інші будували дороги ти розвивали філософію. І ці люди по-перше не були особливо одні одному родичами, а по друге мали величезну різнцю в культурі та способі життя.

Я не розумію твого аргументу стосовно знаті. Ти запросто можеш мати короля і бути цивілізаційно відсталою чмонєю, яка ходить срать за порт’єру

Зрозуміло що якщо римляни захопили багато земель, то вони дали шанс перейняти свій спосіб життя. Але судячи з того що сталось після падіння римської імперії, європейці якось дуже хєрово її перейняли, що знадобились сторіччя щоб відновити той же водопровод.

Ще один тупорилий неук. Більшість речей які е ознакою Рима вигадали самі римляни. Або греки. Це по перше. Яке відношення висока цивілізованість мае до того що Рим вирізав міста?

Це факт, що римляни запозичили більшість речей

У греків та інших розвинених цивілізацій, не у «дикунів» що мали хлів замість палацу: en.wikipedia.org/...​xon_palace_at_Cheddar.jpg

Почитай історію про те скільки раз римські легіони вирізали цілі міста

Типові сапієнси, вирізати міста перестали лише після кульмінації у вигляді WW2, і то невідомо скільки це протримається. От
хлопці спробували погратись в гуманізм, почитай що з ними сталось.

через років 10-20 останні відкриття істориків

А що сталось, чому треба два десятиріччя?

Тоді можливо дійде чому європейці обігнали у науці

Розквіт технологій почався з 15+, що було з 5 до 15 сторіччя, га?
Алсо, чому обігнали — треба технології щоб випилювать одні одних, і щоб лутать на кораблях тубільців. Артилерія сама себе не розрахує, каравела сама не попливе.

розділити Європу і азійські народи неможливо

Шо?
Навколоєвропейці та азіати розділились дуже давно і побудували зовсім різні цивілізації.
Навіть в епоху глобалізму спосіб життя вестернізованої після ww2 японії принципово відрізняється від способу життя типово європейсько-«гуманістичних» нідерландів.

Вони завжди відрізнялися, як Луна від Марсу чи редька від моркви.
Безумовно, з часів комуністичного завоювання Риму дикими племенами, Європа деградувала тисячу років, але все рівно була далеко попереду Сходу

Маячня. Тисячі років було надзвичайно важливим, а потім не буде. А ви, пане, є комуністом з його «всі рівні»

Яке це мае відношення до сьогодення? Це по перше.

Все ж не мусульмани, а араби та перси. З початком мусульманства їх здобутки закінчились.

Не совсем, достаточно долго ислам не мешал науке.

далекому майбутньому саме «кольорові» нації влаштували космічну експансію.

Це ви цитуєте лор чи вигадуєте, чому могло бути саме так?

Я цитую реальне життя, де відсутній захардкожений цивілізаційний пріорітет за білими, і відповідно нема жодних підстав очікувать шо космос буде заповнений саме білими.

Все верно он пишет, с текущей тенденцией уже лет через 50 даже в европейских странах белые будут не большинством. А через 100 лет редкой диковинкой.

Пропорції голови і тіла
Розмір пісюна
В африці найдовші

Розмір пісюна
В африці найдовші

Який все ж таки багатий досвід...
Хоча, якщо ти мав на увазі пристрій типу Koteka, то він походить із островів Пд-Східної Азії

До чого тут це. Теза — навіть якщо поділ на раси збережеться, не факт що в космосі будуть європейці. Так-то різних фантдопущень можно наплодить мільйонами.

Як відрізнити редьку від цибулі? Навіть якщо в АТБ буде написано овочі?

Монстри з Half Life чи Duke Nukem, кіборги з Quake демони з Doom, фашисти з Wolfenstein, в злорадстві протирають руки, що ті усі протогоністи білі чоловіки в решті по виздихали.

Зрозуміло, що там у творців криша їде, на почві гендерних і расових заморочок. Тому замість рандомної генерації вони створили політичну херню.

На жаль у багатьох на Заході. Ворожа Росія ідеологічно-філосрфськи виграє у Заходу. Не розумію, чому Захід так здає позиції?...

Актуальна тема в Україні так, десь в топ-3 проблем зараз(:.

Зайшли на сайт про розробку ігор, та їхнє обговорення, жалієтеся, що новини не про Україну. Кєк.

Але ж це не новина про гру як таку(:. Це флеймова тема по соціально-політичній проблемі в США і може ще якихось країн.
Якби тут було про середню оцінку на метакритику наприклад і чи вона ок, я б нічого не писав.

Безумовно, дискусія про расову проблему не є вельми актуальною для України, але оскільки результати таких дискусій таки впливають на ігри у які ми граємо — то іноді просто цікаво про таке почитати)

Комуністи шматують Україну по-іншому: голубі, шлюби, фемінітиви, «головочлени». Щодня на УкрПравді статті лівого змісту. Комуністична агресія значно посилилась останнім часом

Отож. Усі забули про головне — як пропатчити kde під freebsd!

Наразі на manjaro kde і не парюсь як пропатчити )

для тих хто не вкурив: гарна історія, але шкода, що в ній не знайшлося місця Ісусу Христу...

Підписатись на коментарі