Які книги могли би стати хорошими іграми?

Іноді розробники ігор черпають натхнення в книгах. Наприклад, за мотивами «Аліси в Країні див» або ж творами Лавкрафта створено чимало ігор. Та й в українському геймдеві є приклади — серія «Шерлока Голмса» від української студії Frogwares. А у польському — «Відьмак» за книгами Сапковського. А є й кейс, коли гра, так ще й інді(!), стає популярнішою за книгу, як от сталося з «Disco Elysium». А є й жахливий приклад «Голума» за мотивами фентезійної саги Толкіна.

Говорили про це в третьому епізоді GameDev DOU подкасту. А тема виплила з думки нашого редактора Сашка Перемота про те, що за першим українським науково-фантастичним романом Володимира Винниченка «Сонячна машина» можна було б зробити круту гру.

Тож стало цікаво, а які книги могли би стати хорошими іграми, на вашу думку? Ті, за якими ще немає відомих тайтлів. Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Бротиган «В арбузном сахаре»
Была бы норм инди игра по типу Грис, но с более кислотным антуражем

Для ігр геймплей є первинним, але якщо вже робити саме екранізацію сюжету і напирати сторітеллінг, то думаю, непогано б вийшов сурвайвал хоррор по мотивам футурологічного конгресу від Станіслава Лема.

Є мисля зробити, щось по типу Star Craft на базі «Вампир Геноміуса». Використати та доробити движок Glest. Також нічого, популярного чомусь на тему Конана Роберта Ірвіна, не знаю, навідміну від кінематографу. Хоча в іграх тема Фентезі дуже популярна, особливо Толкін. Також нічого не знаю з творів Джеймса Купера, або Марка Твена.

Є мисля зробити

забудь, ты не доживешь до того момента, когда это будет законно, а купить права мне кажется не только не удастся, но ты и не захочешь

До 47 року сподіваюсь дотягнути, хоча мені має бути 63 роки до того моменту. Щодо роялті, то не маю нічого проти Азербайджану. На інші твори вийшов строк давності дуже давно. Так чи інакше, сценарій сам по собі навіть по прозі далеко не так вже і просто написати.

Разве не 50 лет после смерти автора надо?

«Горизонти без обрію», «Мост що гремить» Володимира Уткіна — можна було б role-playing.

«Чорна рада» (Пантелеймон Куліш), боротьба за гетьманську булаву. Як Відьмак, але тільки за українською версією з міфічними істотами та розбійниками. Не погано було б гра на Thrird view controller в 3D та можливість вільно пересуватися та вибрати варіанти події, які будуть розвівати сюжет.

Багато чого, наприклад:
Peter Watts Blindsight
Paolo Bacigalupi The Calorie Man

У Хайнлайна є багато цікавих світів.

Любая, если придумать к ней интересную механику

Едгар Райс Берроуз
The Warlord of Mars

хм, мені солси як раз це іноді і нагадують

По «Хроніки Амбера» була б цікава гра. Безліч світів, безліч істот, все що тільки можна уявити існує десь серед нескінченних відображень =)

детектив з видом від першої особи, унікальна механіка — модифікація параметрів всесвіту під час руху. Це доведеться нагенерувати купу «відображень», що відрізняються між собою якимось обмеженим набором параметрів. Їдеш серед сахари -> використав модифікатор «більше рослинності» -> опинився в «саванні»-> додав «високі пагорби» -> опинився у якісь холодній гірській місцевості -> прибрав «холод» -> опинився в криму. Напрямки з сахари в крим було їхати знааачно довше. А якщо вже їдеш горами десь в перу, то в криму можна буде опинитися буквально вибравши «на узбіччі будка з медом на шишках».
Але реалізувати таку механіку — та ще й щоб це був не очевидно-процедурний світ — це капєц як недешево. А заповнити всі ці відображення контентом — це ващє атас. Імхо не потягне ніхто.

так, це проблема. маю надію, що може хоч кіно знімуть нормальне, але сучасні тренди...

зараз ця тема є чимось на кшталт «що цікаве ви прочитали». Особисто я для більшості творів бачу лише використання вигадано всесвіту, але не бачу якоїсь родзинки. Ну тобто буде ще одна рпг, тільки це буде не міртана, а річка, або ще одна головоломка тільки з анк-морпоркськими задниками, або ще один кіберпанк, тільки деталі зі стівенсона чи гібсона.
А от саме побачити бачення того, як саме твір має використовуватися у грі — ето інтірєсно.

використання вигадано всесвіту, але не бачу якоїсь родзинки

Шизофренія в одному реченні

Артем Каменистый, мир S-T-I-K-S, серия «Читер» — оригинальная проработанная база для ММО на десятилетия.
flibusta.is/b/554951

Чувак воював за днр. Про що говорити?

Он с Донецка, но точно никаким боком к повстанцам не относится. Вся его фантастика национально-нейтральная.

...

Зайди на його форум і прочитай сам

Смотрел по диагонали, там книги обсуждаются.

Мене можуть забанити за посилання на ру сайти, але ось:

www.kamenisty.ru/...​90-donetsk.html?start=200

Автор живе в днр і працює на стороні окупанта. Про те що воював за 2хв на форумі не знайшов, але то таке. Почитайте його твори більш уважно, швидко помітите, що опис зброї і тактики дуже схожий на того, в кого є досвід

Про те що воював за 2хв на форумі не знайшов,

сам себе не зміг підтвердити _)

опис зброї і тактики дуже схожий на того, в кого є досвід

угу, це фант тусовка, там таких диванних експерів, краще не згадувати.
Взагалі сам Каменістий пишить на голову вишче за 90% всіт цих пісунів, які наповнюють інтернет своєю графоманією, тож не дивно, що на фоні інших він «схожиій на того хто вміє писати».

Бо мені лінь шукати всю ту срань на російському форумі.

Каменистий — графоман гірше за інших.

Ну тоесть тех, кто сейчас на оккупированных территориях Украины, после освобождения нужно отгеноцидить, отрезать головы и из отрезанных голов выложить «Слава Украине» в виде свастики, так как на оккупированных территориях живут уже конченные люди?

Теперь факты:
— aвтор остался в оккупированном Донецке;
— работает самозанятым писателем (да возможно какие-то налоги платит в ОРДИЛО);
— все его произведения национально-нейтральные;
— пишет легкое чтиво с действием происходящим в вымышленных мирах для отдыха и развлечения.

Ну тоесть тех, кто сейчас на оккупированных территориях Украины

І добровільно воював проти України треба покарати згідно із законом.

А ваші хворі фантазії залиште при собі

Артем Каменистый не воевал ни против Украины, ни за Украину. Он просто зарабатывал деньги на различном внеполитическом фентези, в том числе и в России. Его нужно наказать?

За його твори, якщо там нема політики? ні
За те що виживав і платив там податки — теж ні
За те що воював, якщо є докази — так
якщо не воював або нема доказів — амністія та реінтеграція або нехай валить в рашку якщо є велике бажання (в чому я дуже сумніваюсь, бо навіть рашисти не хочуть в рашку)

Он с Донецка, но точно никаким боком к повстанцам не относится
никаким боком к повстанцам
повстанцам

ще ніколи агент Софт не був так близько до провалу :)

Ты не поверишь, но у меня есть много знакомых среди повстанцев. В начале 2014-го это было восстание против Ахметова и других олигархов, но потом пришла Россия и как всегда все обосрала.

вот так, таваріщі, піщетца історія. послє васьмі лєт бабмардіровок донбаса це вже, виявляється, восстаніє протів ахмєтова було.

В самом начале это было восстание против Ахметова, потом оккупация Россией, которая предала идеалы повстанцев.

Москали — это формы жизни, недостойные самой жизни и биомусор, подлежащий утилизации. Куда приходит Москва все превращается в ад.

а в який саме момент було повстання, а то я щось пропустив? щось відбувалось до заходу Гіркіна? якщо так, то будь ласка з пруфами

До Гиркина там был Майдан против произвола олигархов, который частично был канализирован в антиукраинские настроения Гиркином и где-то в конце мая 2014-го полностью перехвачен Россией. Где-то март-май 2014 это начинался как Майдан против произвола донецких олигархов.

PS
Россия большинство идейных потом зачистила.

«Чиво, бл*ть?» ©
Александо, простите, но что за х*рню вы несете?

В марте-апреле 2014 года это говно (скорее всего) спонсировалось Ахметовым. Хочу напомнить как он не дал разогнать этот цирк из ОблОГА в середине апреля, когда в Донецк прилетел спецназ (полтавский, кажется).

При этом, хе-хе, он же и согнал-проплатил один проукраинский митинг 17.04, когда туда свозили шахтеров со всей области (и одного Ляшко). Да, в отличие от проукраинских митингов на площади Ленина, митинг за Кальмиусом был проплаченым.

Таккая вот политическая шизофрения.

Ахметов просто хотел договориться с новыми властями и урвать кусок пожирнее, но связался с рф.

PS Пишущие новейшую историю Украины очень стараются забыть этот факт, но в Донецке было проукраинское движение. И проукраинские митинги. И первый погибший в войне в рф тоже был в Донецке, в начале марта 2014. А потом это движение было качественно слито в конце апреля 2014.

PPS Уж простите за мат.

Рпг по літрпг по мморпг яка не вийшла

Типовий задравший носа аматор cудячи із опису його профілю та інтервью з ним яке я прочитав.
Таких дофіга особливо у жанрі фантастики

Ну в отличие от остальных он умеет писать так, что его книги интересно читать.

Учебники и мировые энциклопедии. Книги про физиков и математиков. Не в укор Филипу Дику)

І ще згадався Гаррісон
— «Захід Едему» — життя серед динозаврів та продвінутих біотехнологій, такі собі «зерги на максималках»
— «Сталевий Щур» — цілий цикл комедії та бойовика

Згадав ще одну зачотну річ, яка просто проситься у гру: Філіп Фармер «Світ Ріки» (Riverworld)
Там і сетінг, і сюжет, можна робити RPG, а можна цілу MMORPG
У книжці, наскільки пам’ятаю, головний герой навіть самого себе по респаунах прогнав заради цікавості :)

UPD таки гру випустили, але 25 років тому
en.wikipedia.org/...​game[,by Cryo Interactive.
Так що «можна повторити» :)

Цикл про Гаррі Дрездена
Досить лінійний сюжет з одним головним героєм, куча монстрів, магія. Навіть якщо не придумувати новий сюжет, а просто «екранізувати» книги у вигляді гри, буде супер круто.

Взагалі тема супер, якраз шукав, що б почитати!

З того, що ще не назвали і зміг згадати:
— по Максу Фраю, особливо «Гнізда Химер»
— по Володимиру Савченку «Похитителі сутей» (бойовик з перевтіленнями і крадіжем здібностей один в одного), «Должность во Вселенной» (химерний конструктор та ігри з часом-простором)
— по Желязни «Принци Амбера» (а тут, здається, правовласники заклюють — його навіть екранізувати не дають, не те, що ігри)
— по Аспріну «Старий Новий Міф» — сетінг з мультивсесвітом і RPG у ньому

Цикл «Літопис Сірого Ордену» від Павла Деревʼянка (Аркан вовків, Тенета війни, Пісня дібров). Темне фентезі в українському сетингу, могло б вийти дуже ефектно в дусі «Відьмака».
«Танець недоумка» Ілларіона Павлюка — це вже в атмосфері «Чужого».
«Макова війна» Ребеки Кван. Теж темне фентезі, але в сетингу Середновічного Китаю.

ТПС едвенчур шутер з відкритим світом, як до прикладу Red Dead Redemtion але у світі Тигроловів Івана Багряного

О, спробував би Вокзал на вулиці Відчаю (Perdido Street Station) Чайни М‘євіля в стилі Діско Елізіум, напевне. Ну і рпг чи соулслайк в світі Саги Елріка Майкла Муркока

Також по дискосвіту Террі Пратчета можна наштампуватит ігор: поінт-енд-клік, пригодницький екшен, інтерактивне кіно. Можна навіть симулятори менеджера чи стратегію по ним зробити. Там є де розвернутись

Хотілося би щось масштабнішого. Прогулятись вуличками Анк-Морпорку, а потім махнути в Убервальд. Поподорожувати лісами Ланкра, а потім махнути аж до самої Агатської імперії.

поінт-енд-клік

— вже зробили, але давно — в 1995: en.wikipedia.org/...​ki/Discworld_(video_game — я навіть купував CD збірник де вона була і запустив на 486-му, але тоді Пратчета ще не читав і не зацікавився..

Знаю що по цій книжці вже є серіал на !один! сезон, але по Видозміненому Вуглецю (altered carbon) можна було би зробити непогану гру. Дати можливість гравцю вселятись і різні рукави, для досягнення своїх цілей (кожен рукав має свої сильні сторони і його обличчя знайоме тим чи іншим колам людей). Такий собі кіберпанк із перевтіленнями

це ж вотчдогс 3 вийде в сеттінгу кіберпанка

Не зовсім книга — манга, але ідей там вдосталь — Hunter X Hunter

Світ смерті, Гаррі Гаррісон, Deathworld
Королева Сонця, Андре Нортон, Sargasso of Space
Зоряний десант, Роберт Гайнлайн
Тунель до небес, Роберт Гайнлайн
Покоління, що досягло мети, Кліфорд Саймак
Чарівник Земномор’я, Урсула Ле Гуїн
Світ Роканнона, Урсула Ле Гуїн
Непереможний, Станіслав Лем
Таємничій острів, Жюль Верн
Острів доктора Моро, Герберт Уелс
Кінець Вічності, Айзек Азімов
Джек із Тіні, Роджер Желязни
Обмін розумів, Роберт Шеклі
Москва 2042, Войновіч
Град приречений, брати Стругацькі
Остров погибших кораблей Александр Беляев
Туманність Андромеди, Ефремов
Релікт Головачов Василь
Кінець Антлантіди, Кір Буличьов
Ключ от города Колдунов Георгий Почепцов

По Непереможному гра вже в розробці від поляків. До кінця року вже буде випущена

Це логічно, бо з усіх творів, що я читав, Станіслава Лема це «Непереможений» найбільше лягає на концепцію гри: замкнутий світ, противник, треба перемогти. Соляріс... не знаю, це більше схоже на квести, гру на асоціації, ... Едем так, можливо: місія полагодити ракету та улетіти на незнайомій планеті. В принципі теж можливо.

Ну чого, можна взяти сетінг «Зоряних Щоденників Йона Тихого» і зробити якийся безбашенний квест :)
Набрати сепулек і пробувати їх кудись пристроїти ;)

Так, можна, просто я не дуже полюбляю квести «бери предмет й пробуй запхнути його куди тільки можна, щось да спрацює». А тут явно цим пахне. Ну а так да, кожна подорож — окремий чаптер, свої загадки, кожна просування по сюжету. Але я все-ж-таки згадував що я прочитав, натягуючи більше на RPG, Party PRG та стратегії...

Солярис мені особисто взагалі якийсь дивний вийшов. У головного героя явно якісь проблеми з голівонькою. Його рішення мені важко назвати здоровим глуздом. Ну і загалом з цієї ідеї можна було зробити дуже класний триллер/хоррор, а Лем зробив якийсь мильний роман.
Едем ще не читав, стоїть куплений, чекає кращої долі.
Ще з творів Лема непоганий був «повернення з зірок», але я собі слабо уявляю якусь цікаву гру по тій книжці. Максимум щось в стилі телл-тейл геймз.

Світ смерті, Гаррі Гаррісон, Deathworld

«Спеціаліст з Етики» було б цікаво

Я його як раз не читав. Deathworld це може й бути економіка (треба постійно купувати зброю щоб відбиватися від тварин), або навіть й просто 3D шутер з сюжетом.

У «Спеціалісті з Етики» це було б більше про гру за певний клан, розвиток дерева технологій та шпигунство, щоби красти технології інших кланів.

Лайк за Войновича и Булычёва! Незаслуженно позабытые гении.

Даже вынося за скобки политический фактор, фантастика Булычёва ИМХО, всё-таки, слишком детская. Да и зайдёт ли она нынешней школоте, которая даже в курсе, кто такие Алиса Селезнёва и Громозека?

У него были отдельные более взрослые вещи наподобие «Посёлка на окраине галактики», вот, разве что, по ним какую-то игру сделать в духе Fallout.

Всесвіт Barrayar від пані Bujold

Самое перемогиумное, что я читал из украинской литературы. И незаслуженно позабытое на полках для внеклассного чтения. Решительно за «игрофикацию» этого прекрасного произведения в жанре 3rd person action rpg.

Коли читала серію Локвуд та Ко — не могла перестати думати про те яку круту гру можна було б зробити. Не обов’язково по сюжету самих книг, хоча б у цьому світі та сеттінгу. Альтернативна Англія, навала привидів, конкуренція різних агенцій... Навіть зброя прописана — рапіри, ланцюги, соляні бомби...

навіть серіал знято. Нажаль закрили після 1 сезону. Непогано виглядало.

Підозрюю що реально у повній мірі реалізувати цей мультивсесвіт уєвої тучі світів це дуже дорого. Може бути заявкою на найдорожчу гру усіх часів

Оно Старфілд же якось реалізував? Та і нашо прям мультивсесвіт? Оно берем першу книгу, там 6 історій від різних учасників паломництва — робимо компанію за кожного учасника, виходить такий собі Анчартед з елементами закадрового оповідання

Беремо «Ендіміон» та отримаємо готовий сценарій епічної РПГ-космоопери в стилі Масс Еффект.
Яку нажаль ніколи не випустять.

Єнеїда. Котляревського.

Це по суті переробка Одіссеї Гомера. А така гра вже є www.ageofempires.com/games/aom

А я граю в ігри заради геймплею, а не історій. Відьмак мені подобався у книгах як герой цікавих історій, у іграх також подобався але у якості ігрового персонажа яким можна грати.

Шерлока Голмса

Та досить вже просувати цей псевдопереклад. Досить. Як у вас відбити цю жагу спотворювати мову?

Хотів по темі написати, але немає сечі терпіти ці борошна

Веб-роман Джона Маккрея «Черв’як». По ньому і фільма немає ще. Відчувається як партія в шахи.

Казав, кажу і буду казати: «Холодний Яр» — ідеальний матеріал для створення гри, якщо його поставити на умовні рейки RDR2.

Підписатись на коментарі