Де і як ви грали в оригінал Quake 2? Чи гратимете у свіжий ремастер? В яких іграх ще бавилися наприкінці 90-х?

Привіт, спільното! Цього тижня сталося те, про що ширилися чутки вже давно — вийшов ремастер культового шутеру від першої особи Quake 2! Тепер у неї можна зіграти на ПК зі Steam, а також на консолях Xbox One, Xbox Series, PS4/5, Nintendo Switch.

Ця подія повертає нас у часі в кінець 90-х, коли вийшла оригінальна гра. На хвилі ностальгії запрошуємо вас ділитися спогадами про те, як і де ви грали в класичний Quake 2? І звісно, в які ще тайтли у вас тоді була змога гратися? І чи будете бавитися у свіженьки Quake 2 Remastered? Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Грав на PC десь в середині 10х. Грав мульиплеєр з братом, використовував чіти, щоб ховатися за стіною і стріляти в брата з-за стіни

Якщо зроблять режим Nightmare як у першому.

PlayStation 1 десь в кінці 90-х

Завели мене в компютерний клуб, там були ще Intel 486, і включили Квейк 2. Так мене заразили компютерами.

Грав вдома на Celeron 300A.
А потім multiplayer на кафедрі в універі багато разів. Були випадки щось типу «10 ранку, останній день перед іспитом. Проходжу повз кабінет — о! бачу люди грають, і такій — зайду, час пограю та додому готуватися.... пройшло 7 годин — хм, ну сподіваюсь якось здам завтра». )))))
Deathmatch на Q2DM1 — найкраща гра. ))))
Після multiplayer в Q2 я був розчарованний коли всі перейшли на Counter-Strike, бо то команда гра, не так було весело як Q2 deatchmatch яе на мене.
Зараз в багатьох іграх в PvP добавили прокачку, рівні розвитку та ін, це вже все не то, бо не рівні умови між ігроками за рахунок прокачки, преміум-зброї та ін., це все не те. Чи може це просто я трохи став застарий. ))))

десь як вийшов. потім ще раз в 00х як купив відяху. ще раз грав би, якби купити диск/файл — гроші є, але не хочу ні регатись ні активувати онлайн, тим більш через ланчер...

З 1998 по 2001 був студентом та паралельно адміном ігровухі, де любив рубатися саме в кваку та unreal. Місцеві наркомани чомусь більше грали в стратегії типа heroes;) а ще запам’яталось ідея фікс від місцевих геймерів — вони сказали «ты же прогрмист, а давай напишем программу которая выиграет лотерею 6*45».

Грав у 1998 на домашньому компі, без всяких 3dfx-ів. Гра не сподобалася, типовий тупий шутер без сюжету. Може мультиплеер і був цікавіший, але інет у мене з’явився лише років через 5. Ремастер не потрібен, в цьому немає сенсу.

Рубились в старших класах по мережі в кабінеті інформатики. В перервах між старкрафтом.

Где-то 2000. Только мы первую кваку гоняли вместе со старкрафтом.

Кучеряво конечно в школе иметь такие современные компы в те годы.

Отнюдь, это была государственная школа (Ришельевский лицей в Одессе). В классе были в основном 486DX2 и два пентюха, кажись на 133МГц. Квака, естественно, летала, а вот старкрафт безбожно лагал на 486... но мы очень хотели)

Квака не могла летать на 486. На 486DX2-66 первая квака была играбельна только в маааалеееньком таком окошке по середине экрана, что-то типа 20%, если делать полноразмерный экран то тормозила безбожно. Там уже «пень» нужен был.

На 486DX2-66 даже Doom 1/2 не был идеально плавным в максимальном разрешении. Quake же на «четверке» тормозил совершенно безбожно.

Да, возможно я путаю, и вместо 486 стояли первые пни на 75 МГц. Помню, что было два-три побыстрее (100 или 133 МГц) и на них старкрафт летал. А квака везде шла более-менее быстро.

или 133 МГц

Я Doom II на такій проходив.
Не тупило.
Quake 2 здається на К-6 проці «ганяв»

У меня было что-то вообще из разряда того что союз еще успел скомуниздить. Название уже не помню, но 386 был чуть ли не суперкомпьютер по сравнению с ним (имел возможность сравнить запуская програмку в классе и дома). Так что ваша школа таки была весьма приблатненной =)

домашний комп, первый пень 166 MMX и первая вуда

как сейчас помню, что Q2 вышел под конец года, в декабре, и я под новый 98й год как раз в него рубился, а родители все звали садиться за праздничный стол...

Помню байки в конце 90х что типа игроки в квейк делятся на «клавишников» и «мышатников» — типа когда мышки были гавно играли только на клавах. И тогда и сейчас слабо себе такое представляю)

почему байки?
игроков на клавиатурах называли «трактористами» (потому, что они не могли нормально стрейфиться)
на клавах играли просто по привычке, а не потому, что мышки были плохие
в дум это еще было хоть как-то, но с выходом Quake даже самым консервативым товарищам пришлось переучиваться

Мишки в ті часи були доволі свіжим нововведенням, були з кулькою і валами, які дуже любили збирати на собі бруд і прослизати, і не мали середнього коліщатка, що спонукало вибирати зброю клавіатурою. Тому перехід на мишку не стався одномоментно, навіть трохи більш пізні ігри типу Half-Life все ще повністю підтримували гру з лише клавіатури.

на клавіатурі грали переважно у quake1, потім хтось в інтернеті знайшов команду активації миші)) але і на клавіатурі було норм

Ще в 1996 році студенти факультету кібернетики КНУ Шевченко які проживали в гуртожитку на Сєченова, випросили одну кімнату для компьютерної лабораторiї. Як ви можете здогадатися — в тій кімнаті (де стояло 6 компів об’єднаних в мережу і яку назвали «фанатська»), лабораторними і не пахло. Там я в перший раз грав не лише в квейк 1-2, а й в дум 2, герої 2-3, фаллаут 1-2, халфлайф, варкрафт 2, старкрафт 2, оріон 2, цивілізація 2, ікском, вормс, мортал комбат та безліч інших ігор).
В ремастер грати точно не буду, шутери мене зараз зовсім не приваблюють та і без нього в мене в бібліотеці стіма є ціла купа куплених ігор які я навіть не запускав — буде чим зайнятися на пенсії)

так, на хуйовому домашньому компі в 320×240 здаєтся
до цього були всі звичайні речі — Blood, Duck Nukem, Heretic 2 ( pizda там загадки скоти робили) та оце все

зараз теж грал у неділю трохи але на 65тому тв з Xbox series x і воно досить фаново.

Шутери типу Quake 3 були на свій час ідеальним балансом між спинномозковим екшном і можливістю ним мірятись у мультиплеері, і графікою, яка вже вийшла на достатній для згаданого екшну рівня, щоб подальших покращень просто не помічати.

Трохи дивно, що ремастерити стали стали трохи більш ранній Quake 2, який був все ж таки і слабшим, і більш акцентованим на сінглплеєр. У школах в кабінетах інформатики і підвальних комп’ютерних клубах грали в обидва, але 2 був швидко витіснений 3 скрізь, де залізо його тягнуло.

Але на мою думку, час такого спинномозкового жанру і відточування рефлексів вже минув, приблизно як і у сінглових шутерів типу Дюка Нюкема не вдається вистрілити. Все ж таки швидкість світла і мережеві пристрої накладає фізичні обмеження на мультиплеєр в інтернеті, у порівнянні з локальною мережею під одним дахом, чи прямим модемним з’єднанням у одному місті, хвастатись вміннями літати на рокетджампах і іншими способами абьюзити неідеальну фізику, з розумінням її підкапотного устрою для мас виглядає нездоровим задротством, а сінглплеер вже безкінечно просунувся вперед по сюжету/реалізму/графіці, тому навряд чи крім ностальгуючих по власному дитинству від добре зайде.

Не странно, потому что на замену квейк 3 арены сейчас есть вполне себе современный квейк с турнирами и лидерами. Думаю потому и решили переделать 2й квейк, потому что он отличается
А так да, квейк арена фо зе вин, биачес!

они до этого квейк 1 ремастер сделали вполне удачно, следующий как раз второй

q2dm1 замість тисячі слів

З гранатниці поливати арену із тої башточки з лифтом, угу :)

у нас маестри користувались переважно рельсою, лифт піднявся — одразу бумц — ти труп)
але у зворотньому напрямку там теж так непогано працювало :D

Я в шутери грати не вмів і не вмію, тому єдиною працюючою тактикою в мене було саме поливання гранатами. Здихав часто, але хоч якісь фраги міг набрати. Особливо тішив момент, коли супротивник ловив гранату вже після моєї смерті :)

ну теж приблизно так граю, але я обирав ракетницю — бо дуже вони красиво летіли))
хоча напунькати гранат на голови то також було дуже непогано, погоджуюсь)

У кого компи тягнули нормально, то грали навіть по телефонному модему. Похвилинної платні за міський зв’язок по дротовому телефону у нас тоді ще не було, тому встановлювали прямий лінк між двома модемами і рубались удвох поки пальці не повідсихають (чи лінк не розірветься через гнилу інфраструктуру). Все це здебільшого вночі, бо телефон займався дуже надовго.

Вперше грав в клубі в ~98му. Потім дома встановив та з сусідом грав по сітці. Ага, сітка на 2 компа, налаштувати все було дуже складно, гугла не було а з дорослих ніхто нічого в цих ваших комп’ютерах не тямив взагалі )
Придбаю на STEAM обов’язково.

Квейк 2 це єдина гра яка тормозить у всіх вже третє десятиріччя © :) . Пам’ятаю як батьки подарували S3 Savage4 картку на 8 мегабайт і Квейк нарешті повноцінно запрацював. З мухами і всіма ефектами).

пощастило грати в режимі opengl 640×480 на домашньому компі, як в той час у комп клубах був лише software режим 320×200

трохи пізнище були мережеві заруби у комп клубах, в перервах між quake1, quake3 та half-life (го на crossfire)

обожнював натискати червону кнопку

ця вакансія завжди була зайнята

Q2 показав свого часу великий прогрес у графіці

Домашні компи здебільшого були дохлі, та й головне у таких справах — мережа, тому рубались по клубах.

Net Force навпроти центрального РАГСу.
Game Zone на Борщагівській.

Ходили здебільшого у ніч: щось типу 21:00 — 09:00 за ціною пари-трійки «денних» годин. Спина/срака на ранок боліли знатно.

Квака 3 на роботі, років 15 назад. Хто вмів стріляти з рельси той перемагав :( ненавиджу карту з космосом.
А потім усі пішли в доту.

а хто там скакав за рельсою, тому в сраку треба було стріляти з кулемета і він пролітав за платформу :)

рельса гудить — можна було вичислити, де він там кемперить

З рельсою кемперили хіба що нуби. Бігаєш та стріляєш як і з іншими пушками

Вдома грав, з сусідами по сітці через coaxial cable :)
У мене були багаті сусіди :)

в клубе
но больше времени провел в Q3 играя дома
Quake сам по себе очень тяжелая игра, где нужна и скорость передвижения и точность стрельбы и тайминг

В ігровусі, на той момент 96-97 про свій комп’ютер годі було і мріяти, принаймні харківському школяреві.

На початку нульових відкрили клуб, але у моді були там ігри у які можна було рубитись командами по мережі — халва, контра та red alert були у топі. Тому там не грав у одиночні ігри.
Ком з’явився тільки у 2004 коли у технікум поступив. Тоді мої батьки скинулись із своїми батьками щоб купити мені комп для навчання ,(ага ага, саме для навчання). Там quake був встановлений з коробки (бонус від контори що збирала комп) ще була купа ігор що крім мотлоху включала gta 1 та 2.

Квака друга була першою грою де можна було рубатись по сітці. Халва і її мод контра, були зроблені Valve на ліцензірованому і доопрацьованому движку Quake 2 — idTech 2 від генія движків Джона Кармарка. Гра настільки бомба, що навіть зараз після додавання Real Time Ray Tracing в рендерер командою NVidea, все ще виглядає круто. В 96 то була революція від Id Software при чому чергова. Хоча естафету дуже швидко підхопили, той де Thomb Raider, Need for Speed і т.д. буквально миттєво. Щоб воно працювало не галімо на софтвернорному рендереру, треба була така собі новинка — відеокарта Voodoo 3DFX.

Джон Кармак, не Карлмарк

Джон КарлМаркс, софтварно-капитальний

Так, я пам’ятаю, але чомусь серед місцевого комьюніті вона не зайшла як мережева гра. Під одиночними мав на увазі що ти б не знайшов там з ким у це погратись нажаль

нам як раз зайшла, бо саме у quake2 була дуже крута реалізація bfg, на деяких мапах це прям було змагання «хто перший візьме bfg і пульне у максимальне скупчення гравців на відкритому просторі»
quake3 мав сильно спрощену bfg, а quake1 взагалі її не мав

Дурня. По сітці можна було рубитися ще в Doom 2. Про перший Doom не пам’ятаю. Ну і перший Quake саме собою. Був ще Дюк, який пройшов повз мене. До речі, релізна версія Quake 2 вийшла без мультиплеєрних мап, які були додані пізніше. HL базувалась на першому Quake, а не другому.

Unreal, Return to NaPali ще була, дууже подобалась

Був ще Дюк

Duke Nukem? Грав, але якось навіть подумати не міг що там був мультиплеєр. А вікі каже що був. От такої

А чого 2 а не 1
1 краще

На компютері грав, де ж ще

Граю quake 1 порт на ps vita (якісь ентузіасти робили) і офіційний порт на switch — коли ностальгія приходить)

Я вперше грав у Кваку на Pentium I, 320 МГц, без відеокарти, 32 Мб оперативки... Трешова картинка.
Звісно, буду грати у ремастер.

Я запускав вже на GForce 4 MX440

GeForce4 MX400/440/4000 то для слабаків. Чого вартувало запустити хардварний рендеринг на S3 Trio3D... Аж волосся заворушилось.

s3 додавав епічних багів в режимі opengl, мені пощастило мати nvidia riva128 8Mb, на q2 видавало пристойні 30-40 fps, а от q3 вже погано працював

первые пни закончились на частоте 233, у вторых такой частоты тож не было, была 333

pentium то взагалі шось на богатому, я страждав з k6-2 400 Mhz (але то було десь на рівні pentium 200 Mhz)

уже тогда главным фактором было наличие видеоускорителя (желательно — вуду)

Підписатись на коментарі