3 група ФОП та випуск додатків у Google Play та App Store. Поділіться досвідом

Привіт! Я розробник мобільних ігор. ФОП на 3 групі. Планую випускати свої додатки на Google Play та App Store. Прибуток, здебільшого in-app purchases і, можливо, реклама в додатку.

Був би дуже вдячний за поради від людей, які працюють так само і вже мають досвід. Впевнений, що на DOU таких достатньо, але так і не зумів знайти тему, де б детально висвітлювалася вся специфіка такої роботи.

Питання 1

Маркетплейси Google та Apple утримують комісію (зазвичай це 30%) від прибутку і відправляють на рахунок ФОП суму вже після вирахування цієї комісії. Водночас, податкове законодавство України передбачає, щоб за основу нарахування єдиного податку бралася вся сума. До вирахування комісії. І я, звісно, не проти платити податок з усієї суми. Проблема — з підтвердженням такого прибутку, оскільки на рахунок ФОП заходить сума без комісії.

То як правильніше вчинити? Можливо у когось уже є досвід, особливо, якщо це підтвердили самі податківці? Розраховувати єдиний податок з суми, яка заходить на рахунок ФОП, чи з повної суми, включаючи комісію Google/Apple?

Питання 2

Чи досі необхідні інвойси для ведення звітності і чи можуть у вас про них запитати?

Здається, уже всі зрозуміли, що працюючи з техгігантами Google/Apple ви ніколи не отримаєте від них паперової офіційної звітності. Все що у вас є — це договір публічної оферти і автоматично згенеровані «фінансові звіти», які жодним чином не узгоджені з українським законодавством.

Чи досі необхідно на кожен «захід» грошей від Google/Apple на ваш рахунок ФОП створювати «штучний» інвойс, начебто це ви його виставляєте техгіганту, а той вам по ньому начебто платить. Чи будуть необхідні такі «інвойси» у випадку, якщо вас вирішить перевірити податкова? Якщо так, де можна взяти шаблони таких інвойсів?

Буду надзвичайно вдячний за відповіді на ці запитання, особливо від людей, які працюють саме як ФОП на 3 групі з Google Play та App Store.

Також було б чудово, якби ви поділилися своїм досвідом/підводними каменями у цій сфері.

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ось що пише юрист, якій в принципі полюбляє критикувати поточне законодавство, коли то є по суті.

Круглий стіл: Payoneer, маркетплейси, фріланс-біржі

30 квітня відбувся четвертий круглий стіл за участі Данила Гетманцева, ДПС України та податкових консультантів. Отже, розповідаю про його результати.

ВИСНОВОК

Отже, на сьогодні ми маємо чітку позицію ДПС України... Вона у деяких аспектах не дуже «зручна» для ФОП (включення всієї суми в доходи, дата отримання доходів), але сама собою наявність цієї позиції дозволяє ФОП вийти із напівтіні та працювати відкрито, не приховуючи того, чим вони займаються.

...

t.me/notaxpro/532

1. ЄП платите обов’язково з повної суми. 2. Інвойси робіть електронні з КЕП. Форма там нескладна. Спойлер: сюрпризи будуть з курсом валют, поцікавтеся в банку, перед відкриттям валютного рахунку. У податкової жорсткі правила, частину валюти ви зобов’язані продати одразу ж після заходу за певним курсом... У процесі зрозумієте, що ті інвойси Ви недарма робили.

Таксер пише наступне: «валюту, отриману ФОП, необхідно перевести в гривню за курсом НБУ на дату отримання валюти. Саме ця сума у ​​гривні вказується у податковій декларації. Обов’язкового продажу валюти немає, валюта може зберігатися на підприємницькому рахунку необмежений час.»

ну і в монобанку буде по НБУ показувати суму: «Курс НБУ на дату надходження 37.5964 ₴, еквівалент за курсом НБУ 46 274.78 ₴» (наприклад, для 1 230.83$)

1. ЄП платите обов’язково з повної суми. 2. Кошти будуть заходити у валюті на валютний рахунок ФОП, певний обсяг якої Ви зобов’язані продати одразу. Тут складніше і варто завітати до банку для консультації. Бо податкова за цим активно стежить і будете давати пояснення, у найкращому випадку. Інвойси робіть також. Форма там нескладна, варто ще КЕП накладати. Друкувати не обов’язково. Спойлер: сюрпризи будуть з курсом валют.

Маркетплейси Google та Apple утримують комісію (зазвичай це 30%) від прибутку і відправляють на рахунок ФОП суму вже після вирахування цієї комісії. Водночас, податкове законодавство України передбачає, щоб за основу нарахування єдиного податку бралася вся сума. До вирахування комісії. І я, звісно, не проти платити податок з усієї суми. Проблема — з підтвердженням такого прибутку, оскільки на рахунок ФОП заходить сума без комісії.

Якщо Ви маєте на увазі даний сервісний збір Google — support.google.com/...​d-developer/answer/112622, то його не потрібно додавати до Вашого задекларованого доходу.
До ЄП-доходу включають суму коштів, які фактично надійшли на рахунок ФОП (пп. 292.1, 292.6 ПКУ) — zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n7038.

Чи досі необхідні інвойси для ведення звітності і чи можуть у вас про них запитати?

Інвойси необхідні, але, у випадках, коли немає договорів з замовником. При отриманні оплати від Google Play, App Store та т.п., публічної оферти буде достатньо.

Ха-ха, по закону, читаємо уважно:

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n7038
292.1
3) для платників єдиного податку третьої групи — електронних резидентів (е-резидентів) — обсяг коштів, зарахованих на рахунок такого платника податків у банку.

{Пункт 292.1 статті 292 доповнено підпунктом 3 згідно із Законом № 2654-IX від 06.10.2022} ...про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів (!)

292.4. У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (!).

Ха-ха, по закону, читаємо уважно:

Рада, що вам весело.

В чому питання?)

Що в 2022 році додали 3й пункт про е-резидентів?
Чи незрозумілий пункт про повіреного агента?

Більшість, кого я питаю про цей нюанс, кажуть: «Дохід ФОП — це те, що надійшло на рахунок». Але в ПК ця фраза стосується лише електронних резидентів. Тоді як своїх виходить той пункт не стосується, проте стосується пункт 292.4., де явно вказано, що дохід ФОПа за агентським договором — це є сума, яку отримав агент від клієнтів, продаваючи товари ФОПа, а не те, що надійшло на рахунок...

Але мені смішно, що бухгалтера цього пункту впритул не бачать, і толку було платити бухгалтеру, якщо все одно декларацію виходить здавав неправильно, ось з чого я сміюся... Самоіронія, можна так сказати.

До ЄП-доходу включають суму коштів, які фактично надійшли на рахунок ФОП (пп. 292.1, 292.6 ПКУ) — zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n7038.

Ну і дещо смішно, що Ви наче даєте посилання на ПК, але там пише не зовсім те, що Ви стверджуєте...

Раджу Вам ще раз УВАЖНО перечитати пункти ПКУ, які я вказала вище.

Перечитав! Єдиний пункт, якій говорить про зараховані кошти на рахунок в банку, це 292.1.3), і він стосується виключно е-резидентів. Я не бачу у Вас аргументації, яка підтверджує Ваше твердження. Зазвичай, коли щось аргументують, цитують конкретні пункти.

Інша справа, якщо Ви маєте досвід спілкування з податківцями і проходили перевірки, і на це ніхто не звертав увагу (я то кажуть через зайнятість). Але тоді це вже зовсім інший аргумент. Але в ПК такого не має...

Зазвичай, коли щось аргументують, цитують конкретні пункти.

Так я ж привела конкретні пункти — 292.1 та 292.6 :).
Ок, без проблем, підкреслю конкретні слова :)
Дивіться,
п.292.1. 1) для фізичної особи — підприємця — дохід, ОТРИМАНИЙ протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

Це отримання доходу готівкою або на будь який ваш ФОП рахунок (безготівкою).

Далі, п. 292.6. Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата НАДХОДЖЕННЯ КОШТІВ ПЛАТНИКУ єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Ваш профіль в GOOGLE не є вашим рахунком.

А що є первинним документом, які засвідчує торгову операцію? Переказ коштів чи чек (якій гугл надає користувачу при сплаті) та договір (де вказана сума комісії)?

Навіщо Ви надали статтю про первинні документи у сфері IT-послуг на експорт? Ми ж говоримо про імпорт послуг іноземного макретплейсу, якій надає рекламні послуги розробнику та виступає агентом з продажу продукту ФОПа...

Якщо вам потрібні дані по первинним документам іноземного маркетплейсу, то вам необхідно звертатись до юристів даної іноземної юрисдикції, якій підпорядкований даний маркетплейс.

Мій естонський агент формує мені звіт за власною ініціативою, я навіть не знав, що мені потрібен такий звіт. В звіті фігурує сума, отримана від клієнтів, та сума, яка залишається після оплати агентської винагороди (тобто умовно кажучи рекламних послуг, які мені надає маркетплейс). Тобто я так розумію, в мене є дохід від продажу та витрати на агента. Але витрати не враховується на спрощеній системі.

В документації гугла пише, що звіт можна сформувати у консолі.

https://play.google/intl/ALL_ua/developer-distribution-agreement.html

3.1 You hereby appoint Google as Your agent or marketplace service provider as outlined here to make Your Products available in Google Play...

...
3.4
A “Service Fee”, as set forth here (as may be revised by Google with notice to You in accordance with Section 15, will be calculated and charged on the sales price... and Google is entitled to the Service Fee without reduction for any taxes or government levies, including any Taxes applicable to transactions described under Section 3.5 or Section 3.6.
...
3.5 Except in certain countries/territories and subject to certain conditions as described here (which may be updated with notice to You), You are responsible for Transaction Taxes on the sale or provision of Products to users

Тобто Google називає себе агентом. Є відповідний тип агентських договорів, і на них має бути звіт агента, якій є первинним документом ips.ligazakon.net/document/BZ010422

Тобто Google називає себе агентом. Є відповідний тип агентських договорів, і на них має бути звіт агента, якій є первинним документом ips.ligazakon.net/document/BZ010422

Так, гугл є агентом, і в цьому випадку, повинен декларувати свій дохід — агента.
К вашому доходу цей агентський дохід відношення немає.

В сенсі не має ніякого відношення? Ось же в кодексі написано:

zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n7038

292.4. У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Не «сума, отримана ФОПом від повіренного», а саме "

сума отриманої винагороди повіреного

"

Сергій, все вірно, але це про дохід повіреного агента). Рекомендую Вам звернутись до практикуючих юристів за особистою консультацією по даному питанню.

Ну от є стаття, Пункт 8 — dou.ua/forums/topic/39360

До юристів/бухгалетрів — звертався. Тому й вирішив розібратися сам...

Такі конторки не націлені на пояснення, вони націлені лише, щоб підписати тебе на ведення твоїх справ. Тобто на щомісячну оплату за те, що один раз на 3 місяці заповнити декларацію. Причому ти платиш за консультацію, а тубі пускають пил у очі, відповідаючи, що завгодно, лише не на пряме запитання...

Саме цікаво, що ти платиш, і думаєш, що все ок, а тобі трапляється стаття, яка каже, що зовсім не ок, але твій бухгалтер мотивує свій погляд лише тим, що на практиці так не бачив. Навіть перерахувати дохід по курсу НБУ лінився, а Приват банк його автоматично рахує. Але бухгалтер каже, та ні, якій там курс, що прийшло на рахунок — то й платиш...

Береш Taxer, платиш за рік меньше, ніж бухгалтеру за місяць, і там навіть консультують...

Взагалі, якщо навіть я помиляюся у базі оподаткування за агентським договором, то:
1. За переплату податків покарання немає
2. Краще я сплачу ці гроші в бюджет помилково, ніж якомусь бухгалтеру, якій просто імітує діяльність...

В будь якому випадку, ці гроші не залишаться в мене завдяки бухгалтеру... Самому смішно, але ось така от дійсність...

Але судячи зі всього, я таки не помиляюся — t.me/notaxpro/532

Ярослав
1) вам на рахунок буде приходити чиста сума, цілком логічно платити податки з нею.
не знаю жодного ФОПа на єп кому ДПС донарахувала щось на іноземні платежі поза банківською випискою
2) для банків вже давно достатьно офери від епла та гугла. вже пару років так точно!
бувають неадекватні банки досі, тоді просто змініть банк)

запрошую підписатись на @uataxesyou в телеграмі
t.me/UAtaxesYou/764

Дякую за відповідь. Щодо першого питання — є ось така стаття на ДОУ dou.ua/forums/topic/39360 з роз’ясненнями щодо комісій маркетплейсів: «Дохід ФОП, що оподатковується єдиним податком, визначається в сумі до вирахування з нього будь-яких комісій на підставі виставлених клієнтам рахунків (або звітам посередників чи агентів). Суми комісій для ФОП є витратами, які не впливають на об’єкт оподаткування єдиним податком.» Тому, власне і виникло питання.

Щодо другого питяння — тобто, якщо банк працює без необхідності створювати інвойси, то податковій при перевірці вони також не знадобляться?

Щодо першого питання — якщо б комісію потрібно було сплачувати самостійно після зарахування коштів на рахунок, то в ЄП треба було б рахувати від суми до сплати комісії. А враховуючи, що комісія списується з балансу кабінету і по платіжних документах не проходить як якісь комісії/податки/збори, то ЄП рахуємо від суми, яка прийшла на рахунок.
Щодо другого — фінансові звіти, які генеруються системами гугла/епла і не мають бути узгоджені з нашим законодавством. Є документ, по якому видно за що отримали кошти — він підходить. Ще колись була функція, яка давала змогу вигрущити інвойс, згенерований гуглои, по якому вони робили платіж. А загалом якщо платіж прийшов на банк на рахунок ФОПа, то питань щодо пред’явленню документів для зарахування чи звітності в мене ніколи не виникало.

2) так банку щось треба надати з Google Play самому? тому що я просто відкривав ФОП і не надавав їм нічого такого

Хм... Знаю, що Ви не випадкова людина, але як щодо 292.4. «У разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).» ?

Підписатись на коментарі