Огляд Max Payne 3. Гра для фанатів класичних екшнів

Max Payne 3 є прямим продовженням перших двух частин ігор і яка розповідає про колишнього копа з Нью — Йорку, який втратив сім’ю і мститься за це. В цій частині він вирішує почати нове життя в Бразилії і в самій грі ми можемо побачити що з цього вийшло.

Сюжет і атмосфера

Місце подій нового Макса Пейна — це сонячна Бразилія, що суттєво відрізняється від похмурого Нью-Йорку з перших 2 частин. І це цікавий антураж, адже Бразилія не часто використовується в іграх (можу згадати тільки міссію із COD: Moder Warfare 2 в фавелах), і це дарує безліч цікавих локацій, серед яких футбольний стадіон, база терористів біля річки, фавели. В цій грі дуже відчувається атмосфера країни, як там живуть люди і проблеми з якими стикаються, це досягається за рахунок багатьох сценок протягом гри чи дизайну локацій. Головний герой коментує майже будь яку дію, наприклад взяття знеболюючого чи знаходження мурала з загиблим футболістом, і тому майже завжди на екрані щось відбувається і гравець дізнається щось нове.

Щодо сюжету, він залишився також жорстким і безкомпромісним, як і в минулих частинах, реалістично показуючи різних персонажів без чіткого розділення на добро і зло. Це така ж історія про вбивство великої кількості людей, заговори влади і поліції, зради і депресивного головного героя, який втомився від життя, але все одно намагається чинити правильно. Головний герой зацікавлює і йому хочеться співпереживати.

Також варто зазначити, що декілька рівнів відбуваються в Нью-Йорку вночі, де як раз така сама атмосфера, як в старих іграх, і це як подарунок для старих фанатів серії, які хотіли бачити класичне продовження.

Геймплей

За жанром макс пейн є шутер від третьої особи з укриттями, але за рахунок уповільнення часу і можливості робити ефектні стрибки, перестрілки не відчуваються нудними, постійно треба рухатись і іти вперед, а не тільки відстрілюватись через укриття. Взагалі уповільнення часу є фішкою данної серії ігор, що додає татичної глибини геймплею. Особливістю гри є те, що у ворогів невелика кількість здоров’я, і тому зазвичай можно їх швидко вбивати ( окрім сильно броньованих джегернаутів), але головного героя також можна швидко вбити в перестрілці, що додає більше занурення в гру, адже виглядає реалістично. В грі небагато видів зброї але вона відчувається по різному і більш ефективна в різних ситуаціях: дробовик ефективніший коли локації — це набір послідовних кімнат, а гвинтівка з прицілом у більш відкритих локаціях.

В грі є багато круто поставлених екшн сцен з уповільненням часу, коли потрібно вбити велику кількість ворогів за короткий час, як наприклад коли головний герой піднімається на крюці вгору. Ці сцени виглядають драйвово та цікаво.

Темп гри

Мені подобаються лінійні ігри, бо в них завжди високий темп, який не преривається побічними активностями і допомогає зберегти високу динаміку. Макс Пейн 3 — як раз такий приклад. В цій грі немає традиційних завантажень, адже всі завантаження локацій відбуваються під час сюжетних катсцен і вихід з катсцен зазвичай безшовний, тобто без переключень камери чи чогось подібного — зараз таким не здивуєш, але в 2012 це здавалось дуже новим і освіжаючиим. Плюс через відсутність завантажень хочеться постійно продовжувати грати далі.

Увага до деталей

Одна з найкращих частин цієї гри — це безмежна увага до деталей, яку можна побачити за такими прикладами:

— коли головний герой підбирає будь-яку двуручну зброю, таку як гвинтівка чи автомат, то при переключені на одноручну зброю він завжди носить цю двуручну зброю тримаючи в руці

— завжди коли головний герой підбирає знеболювальне, він це коментує по різному

— якщо у противника є бронижилет, то ушкодження будуть наноситись спершу бронижилету, якщо гравець попадає саме в нього, але так само можно вбити з одного патрона в голову

— в одній із міссій треба було накладти вибухівку на опори в будівлі, і потрібні опори позначаються іншим кольором

Графіка

Вона в цілому нормальна, як для гри якій вже більше 10 років, анімації виглядають добре як і різні ефекти. Я б не сказав що щось мені впало в око і виглядало погано, із-за того що грати цікаво і швидкий темп гри то не помічаєш графічні недоліки навіть якщо вони є.

Мінуси

Серйозних мінусів я не бачу, але є деякі незначні моменти:

— в грі є місії в яких стимулюють проходити приховано, даючи пістолет з глушником, але якщо стріляти гучною зброю, то це ні на що не впливає, міссія не фейлиться, підкріплення не прибувають, тож не зрозуміло навіщо це потрібно;

— коли в головного героя попадають, то на спині у головного героя залишаються сліди від пуль, і це виглядає не дуже реалістично, коли у головного героя є до 5 отворів від пуль, а він і далі бігає і стріляє так само ( це вирізняється бо все інше в грі виглядає приблиджено до реальності);

— фанатам перших двух частин може не сподобатись зміна атмосфера гри.

Висновки

Гра невелика, проходиться до 8 годин, але це дуже насичені години які точно недадуть заскучати, із-за постійної зміни декорацій, цікавих екшн сцен, поворотів сюжету. Вона дуже цікаво грається зараз, в 2023 році, і я можу радити її всім фанатам класичних екшнів, яких в наш час виходить не дуже багато — де основний фокус гри це стрільба без різних домішок і це поєднується з цікавим сюжетом і атмосферою. Я би хотів щоб Rockstar знову почала випускати подібні ігри, як Max Payne 3 чи L. A. Noire, які відрізняються від її основго продукту GTA, але є не менш цікавими і чомусь іноваційними у своїх жанрах.

P. S. Якщо гра куплена в стім то на неї є неофіційний український локалізатор. Мені сподобалась якість перекладу, не бачив якихось відвертих неточностей.

Сподобався огляд? Відзначайте його вподобайкою або додавайте до обраного! До 14 серпня триває розіграш річної підписки на PC Game Pass за публікацію ігрових оглядів на GameDev DOU!

🎮 Пишете або знімаєте огляди на ігри? Надсилайте їх нам на форум!(публікуємо лише унікальні текстові огляди, а відео-огляди — з текстовим супроводом)

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Дуже дякую за змістовний огляд!

Чудовий огляд на чудову гру!

Підписатись на коментарі