Ваша перша в житті відеогра. Тест на вік 😅

Привіт, спільното! Колись ми обговорювали перші ігри, які розробляли. А от цікаво, які відеоігри подарували нам перший в житті ігровий досвід і відкрили двері в цей прекрасний світ?

Розповідайте в коментарях! Побачимо, хто починав з ретрогеймінгу, а хто тут помолодще :D

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

я люблю тільки half-life half-life 2 half-life source там де спокійно може пройти 1000 днів на одинці

Назву не памʼятаю. На монохромному дісплеї на початку 80х там где були інші ігри, були компʼютери, на радяньскі рублі коштувало дуже дорого пограти але батьки дозволили декілька хвилин. Треба було з пушки збивати літачки. Ну звісно воно виглядало з палички стріляєш паличками по паличкам але мені дуже сподобалося. Нажаль наступна ігра це було щось на денді вже у 90ті типу танчиків

Monster Truck Madness 1, демо-версія з одним треком і двома тачками. Перше враження було неймовірне. Перед тим як побачити гру, уявляв, що вона буде виглядати приблизно як тетріс, а тут — 3d графіка, кольори, вигляд з кабіни.

Це був 2000й рік, на Windows 95 — тоді мав перший комп. Здається, 60hz CPU, точно менше 500 мб RAM (швидше за все, ближче до 100 мб) і 1.5 HD. На жаль, не пам’ятаю характеристик GPU. Роздільчість була, здається 480×360, максимум — 640×480 (щоб fps був кращий). Монік був 800×600, пікселі було видно за кілометр.

Це була чи не єдина гра, яку я грав кілька років поспіль. Об’їздив кожний куточок сцени, видерся на кожний горб.

Rogue на перших BSD и Ladder на CP/M

Взагалі The Jungle Book на Sega, на ПК Козаки 1

arcanoid (корвет кр-580, 1985)

arcanoid (корвет кр-580, 1985)

Не 85 рік це 100%, їх почали випускати наприкінці 86-го, так що це був 87 скоріше за все)
85 це рік виготовлення прототипу

ви абсолютно праві, я написав, потім засумнівався і поліз почитати вікі. скоріше за все це було восені 87 🙂

Unreal Tournament

Важко пригадати. Моя перша гра була на якусь давню консоль (скоріш за все це була Atari 2600, але точно не пам’ятаю), все що я пам`ятаю, це те що там був ніндзя у якого був меч і яким можна було рубати супротивників. Управління здійснювалось за допомогою джойстика (не геймпада чи контроллера з кнопками), а саме джойстіка у вигляді рукоятки з кнопками на горі. Це рік приблизно 1991-1992-й, може й раніше.

UPD: це була консоль Atari 8-bit, а гра так і називалась — Ninja

Потім з’явились консолі NES. Також важко сказати що було моєю першою грою, адже я спочатку грав тільки у друзів і я просто не пам’ятаю що було першим. Коли мені купили NES це була точно Ice Climber — одна з ігор на картріджи який йшов з приставкою.

На комп’ютері перша гра в яку я пограв були другі Герої меча та магії.

Моя перша гра "Donkey Kong Country 2"(єкз Super Nintendo), грав ще наприкінці 90х, тоді мені було приблизно 4 роки.

Китайський цегла гра за 10 грн.

Їх, до речі, досі продають, але вже по 20.

Потім якісь рагульські дитячі ігри на шкільних ПК (напевне, від «Аспект» м. Шепетівка). Потім всі 4 вбудовані на Nokia 3310.

Консолі як явище проґавлені мною цілком. Навіть в емуляторах не грах. Буквально цьогоріч скачах vBag на S60 і пару ромів потицях (багато з них чомсь не пруть). Потім два апаратні емулятори NES із сотнями вшитих ромів придбах: вони і кишенькові, і до телевізора можна тюльпанами підмикати. Один собі лиших, інший малим подарувах. Малим не дуже заходить, на гандроєді ігри цікавіші, дарма що реклама й сповіщення лізуть раз за разом (вільні ігри без оцього всього для них теж щось з іншої планети).

Невмируща класика
— Paratrooper
— Digger

взагалі перша — Mortal Kombat 2 на Sega в «комп’ютерному притоні» по сусідству, мені тоді було років 5

перша саме на ПК — пасьянс косинка в мами на роботі))

перша на власному пк — 3 квака

Раллі на калькуляторі МК-61 в 1987,
далі Пітон на ПК БК-0010 в 1989,
далі Bomb Jack на ZX Spectrum в 1990
далі Descent на 486DX2-66 в 1995.

1993, «Полет на планету Альфа», що є радянським портом «Buck Rogers: Planet of Zoom».
Якщо враховувани не-PC платформи (програмований калькулятор), то 1992, «Посадка на Луну».

GTA Vice City у баті на роботі... мабуть не самий вдалий вибір для 5-6 річної дитини, але ж хто тоді про це думав)

Перше GTA яке я грав — GTA III. То було захопливе враження, після демо-версії Monster Truck Madness 1 на PC з 60hz CPU, яку я грав кілька років поспіль. Я на собі добре відчув закон Мура.

Грав на машині з 300 hz CPU, здається, 700 мб RAM, нажаль не згадаю GPU. Залипав на довго, при тому, що fps було, часом, напевно 10 кадрів на секунду, а то й менше)) Але це не заважало, бо GTA це цілий світ, що тут казати.

ехх пам"ятаю ніби це було вчора... підвальне приміщення куди майже не потрапляє світло, запах сирості та пилюки з системників які давно не чистили — комп"ютерний клуб на початку 2000х)) 2.50 грн і ти рубишся 2 години в gta vice city/ козачки 3ті / cs 1.5

Але по факту першою грою була Comix Zone на Sega ще десь в 90х)

приставка Денди к телевизору Берёзка

Китайская копия Atari 2600 — river raid или типа того.

GTA SA/VC, Warcraft 3, Stronghold Crusader

Дум на ком’ютері на роботі у батька.
Рік 93-95ий мабуть

ПИТОН на РАДІО-86RK

128 байт чи щось таке

Krackout on ZXSpectrum48

Asterix & Obelix XXL. Грав на компі із джойстиком. Перепроходив багато разів, і кожного разу бачив в грі щось нове. Короче добрі спогади.

может еще и графика для семилетнего тебя была из разряда графики в киберпанке?

Astrix & Obelix XXL. Так, графіка не найкраща, але для 7-літнього мене, вона була із розряду графіки кіберпанку. Грав з джойстиком. Перепроходив багато разів, і кожного разу бачив в грі щось нове. Короче, добрі спогади.

Wolfenstein 3D, упорота але прикольна графіка, ох і гра)

Я коли побачив цю гру в когось в обчислювальному центрі у мами на роботі (а це був рік десь 93, якщо не 92, в якому вона власне й вийшла) — першим моїм враженням було «Динамічна 3D графіка на 286му? як це бляха взагалі можливо??»

Так, саме на 286му, яких на той час ще було повно.

Дякую ) Я насправді потім дуже багато читав і про raycasting, і про будову ігрових рушіїв як Wolf3D, так і Quake. Але, ця література з’явилася вже мабуть наприкінці 90х, як і перші туторіали в Інтернеті стали доступними приблизно у той самий час, коли хоч якийсь Інтернет провели до нашого універу.

Якщо Спектрум на аудіокасетах вважати за пк, то пінг понг та вікінги. Якщо саме на пк, то Carmagedon напевне на MS DOS. При наймні його пам’ятаю серед перших🙂

Пінг понг і гра про вікінгів на тій прибуді що працювала на аудіокасетах. Спектрум чи як там воно називалось. Наче аналог комп’ютера вже був. До цього всі оті тетріс ітд в залік не йдуть) А якщо саме на пк, то... Carmagedon напевне, при наймні його пам’ятаю серед перших. Запускали через ms dos ще🙂

В загальному багато часу провів з програмованими калькуляторами МК-61 та після нього МК-52. А потім був ПК-01 Львів, і які там були ігри, та яка з них була першою — не дуже пригадую...але точно пам’ятаю, що завантажувались вони з магнітофонних касет :). Трохи пізніше з’явилась приставка «Денді» — там перші ігри були стрілялка по гусях з пістолету, Маріо та танчики :)
Почитав ще коменти, і згадав що були ще радянські ігрові автомати з іграми типу Морського бою та Сафарі — вони були мабуть для мене першими :)

Взагалі, перша моя гра була на калькуляторі МК-52, але якщо брати комп’ютерну гру... Це був ноунейм, аналог ігрових автоматів з «морським боєм».
Чорний екран. Внизу екрана стаціонарна «пушка», яка «стріляє» одиничками. Натискаєш, здається, пробіл, вона стріляє. Ця одиничка повільно «летить» вгору. Вгорі екрана горизонтально їздить «ціль» у вигляді ноля. Задача — поцілити отією одиничкою в ноль. Все. Більше нічого, навіть реклами не було :-)

На MK-52 улюблена гра була артилерія. Вночі, коли воно мерехтить, поки рахує... Саспенс.

Ми таки готуватися до війни змалку!

Коли купили sega там було в мене на старті 3 картриджа: James Bond, Ayrton Senna’s Super Monaco та Jurasic Park. Який перший запхав вже не згадаю, тому хай буде три.

Mars на ДВК-3М :)

Взагалі-то це були ігр по Гаррі Поттеру або квести від LucasArts: такі як Monkey Island або Grim Fandango

Первый компьютер был «Робик» на основе ZX Spectrum — его уже упоминали раньше. И игры на нем — Lode Runner, Saboteur и Golden Axe.

cyberia (не та що квест :))

На сюборі — Battle Toads, Кіт Фелікс, Маріо, Танчики.
На ПК — Persian Wars. Щось на кшталт Діабли, але менше РПГ, але більше сюжетних міссій.

Metal Mutant, Xenon 2, Golden Axe

Гра Road Rash на приставці Panasonic 3DO

Для мене у той час мажорами були усі хто мав 16-ти бітку.
Хоча насправді вибір досить дивний. Я чув про їх існування тоді із журналів, хоча навіть тоді не розумів нащо вона. Ціна капець і ігор дуже мало
Причому через рік після її релізу вже вийшла PlayStantion

Там була гра на мотоциклах ганяли, і один одному морди били. Одна з перших 3D. От в неї ходили на 3DO, як тільки вийшли : Twistal Metal, Tank Racers та Quake 2, його просто від’єднали від телевізора і поставили на його місце соньку. Народу по ігровухах було неміряно стояли в черзі і записувались на конкретну годину. Також були навіть драки, коли старші хулігани чекали доки прийдуть молодші заплатять за час потім їх побьють і сядуть замість них. Також бувало крали, наприклад джойстіки. Через що ігровухи почали наймати вишебал та охоронців.

На 16-бітній сегі був мортал комбат ултімейт, нереально крута штука я вбив на ній купу днів з доузями. Не знаю чи фанатів я від якоїсь іншої гри як від неї у дитинстві. У 90- збирав металл щоб купити її бо у батьків не було грошей, навіть на нормальну одеж та взуттяу не завжди вистачало.

Обычно в игровухах за 5 грн в час играли (примерно $2). На 3DO и первых соньках. Купить такое домой, могли в самом деле уже новые русские. За такие бабки лучше компьютер было.

В нашому місті такого точно не було. Був зал із плойками першими, але тоді вже 5 грн точно не 2$ були. І у нас година 3 грн коштувала

PS1: Twisted metal
PC: Road rash, Fighting force, Diablo 1, NFS 1, FIFA 98, Carmageddon.

Чіп і Дейл на сюборі
Качки (дали старий ч/б телевізор, щоб не посадив кінескоп, стріляючи — до речі, то був реальний факт, чи міська легенда?)))
Ще раніше у однокласника-мажора грали в робокопа на денді

Ще раніше були автомати з відеоіграми в ДК, там був морський бій і якісь літачки

дали старий ч/б телевізор, щоб не посадив кінескоп, стріляючи — до речі, то був реальний факт, чи міська легенда?

Досить правдоподібна версія, яку я чув — ігрові приставки подавали на вхід телевізора кольоровий сигнал з максимальним рівнем на відміну від «звичайного» ефірного телебачення, де яскраві чисті кольори були рідкістю — принаймні, на початку 90х. У свою чергу, цей максимальний рівень сигналу, який відповідав за кольори, приводив до максимальної емісії електронних пучків у кінескопі, «завдяки» чому радянські кінескопи прискорено зношувались.

Хоча, мені у самому початку 90х пощастило і батьки «розкошелилися» на особистий кольоровий телевізор (бо була швидка девальвація грошей та їх краще було витратити на щось корисне), який згодом під’єднали до домашнього 8бітного ПК. Втім, попри те, що користувався я цим ПК та телевізором досить часто, ніякої деградації зображення не помічав.

Можливо, «легенда» стосувалася якихось старих генерацій кольорових ТВ, де кінескопи були чутливіші до цього, або не було досконалого захисту від перенавантаження електронних «гармат»

Ці кінескопи виробляли у Львові, цим заводом photo-lviv.in.ua/...​-unikalni-foto-1954-roku Його остаточно закрили в 1999-му, а визнали банкрутом в 96-му, а будівлі переробили на офіси в 2018. Вже в середені 90-х на початку 2000-х пішли південнокорейські телевізори на пару поколінь новітніші, без жодних цих проблем, вони не «сідали» за 5 років. Швидше за усе у вас був якийсь із Рубін-ів наприклад commons.wikimedia.org/...​н_61ТЦ403Д.JPG?uselang=ru Або щось більш новітнє pikabu.ru/...​erezka_37tts5141d_9575040 Причому стару версію можна було про абгрейдити блоками із нової (бо ці нові блоки туди задумували ще розробники, але не було можливості випускати).

Шодо «посадити кінескоп» — повна фігня. Насправді метод світлового пера доволі примітивний, в середені пера-пістолета є світовий датчик програма задає який колір світу їй чекати. Коли наводиш на зображення на екрані, та натискаеш гачок воно фіксує або поле — тобто голубий і відповідно промах, та собака сміється — або коричневий, і собака підіймає застрелену качку. А кінескопи, особливо радяньскі мали властивість швидко виробляти електрони на катоді пушки та «садитись» тобто показувати не чіткі кольори. Можна було пушку «простріляти» спеціальним пристроєм який високою напругою зкидував з поверхні катоду деградовані частини і кінескоп ще працював якись час, також його треба було розмагнічувати величезною катушкою. Насправді сидіти навпроти проти тих кінескопів справді було довго не бажано, особливо впритул коли ви грались із приставкою типа Famiclone, бо інакше не видно нічого було. Вони давали дозу радіоактивного і лучового випромінювання приблизно в двічі вище норми. До компьютерів певний час існували спеціальні захисні екрани, потім вони стали вбудовані, та рівень випромінювання був прийнятним. Тільки кристалічні монітори та плазма перестали облучати.

щоб не посадив кінескоп

статична картинка однаково «випалює» хоч CRT-телевізор, хоч CRT-монітор
Screensaver з’явився не просто так
cs8.pikabu.ru/...​7/1512385030112771133.jpg

не памʼятаю точно яка, але щось із денді. Можливо Battle City, Super Mario. На PC якась снайперська стрілялка та FIFA.

Хех, на сюборі Супер Маріо, примітивна, на одному рівні. Якщо брати «серйозні ігри», то перша на дюроні Героі 3

Я получил 2 бала в четверти по русской литературе из-за этой игры
www.gog.com/...​/the_dark_heart_of_uukrul

А вообще самые первые игры были на Электроника МК-52 с БРП-4.
ru.wikipedia.org/wiki/Электроника_МК-52

Prehistorik 2 (пишеться саме так) на компі в ЕКГ-кабінеті в мами на роботі, що мав дос і через нортон-командер запускались ігри. Там ще через дуал-бут вінда 95 була.

Скільки ж тут «мажорів», в яких усілякі спектруми були ще за царя Гороха :) Реально, шо на різних планетах жили.

За часів царя Гороха спектруми були переважно не у мажорів, а у тих, в кого батьки захоплювалися радіоаматорством та мали доступ до підприємств оборонної (або дотичної до неї) промисловості, де можна було «скомуніздити» потрібні чіпи. Окрім самого Z80, його діставали правдами та неправдами у спекулянтів, бо радянська промисловість почала випускати клон Z80 аж десь у 91 році.

Не пригадую, я ще у дит садок ходив, але це міг бути Pacman, або Wolfenstein 3D.

Батумі шось захворіло вже тоді

Ага, любив грати за кацапів і робити хуйню

Titus the Fox
www.retrogames.cz/play_711-DOS.php

Shortline (вот этой игры я до сих пор аналогов найти не могу и иногда в неё зависаю)
classicreload.com/shortline.html

Рад встрече! Я тоже не думал, эту игру вообще никто не знает.

Может, ты знаешь что-нибудь посовременнее в таком же духе? Чтобы именно поезда сами появлялись в разных городах и ехали, а ты управлял именно дорожным движением, строил пути, стрелки и семафоры, как это было в Shortline. Чтобы больше упора на логистику, а не на экономику.

Все другие игры про железные дороги — это больше про экономику, как мне кажется. Наиболее близкая — Sid Meier’s Railroads! (2006), но там тоже про экономику, хотя и можно самому строить дорожную инфраструктуру и управлять движением поездов в ручном режиме.

Был бы очень благодарен, если бы нашлось. Я лет 20 ищу и не нахожу. А в последнее время все стратегии сдохли и я отчаялся, поэтому иногда мылю в рэйлроадс и шортлайн по десятому кругу :(

Я помню Shortline и она меня бесила тем как перед въезжающим в город поезд появляется встречный. Если что-то аналогичное, то советую глянуть store.steampowered.com/app/353640/Train_Valley и вторую часть store.steampowered.com/...​pp/602320/Train_Valley_2 Может зайдет. Они больше как головоломки, но кажется самое близкое к Shortline

Ще була ’ посадка на луну’ на мк-52

Суворо кажучи, то не відеогра.

були реалізації і з псевдографікою

Були. Але не на МК-52.

конечно это не МК-85 с клоном принца Персии (многоуровневым)
но и на МК-52 (и более простых) Кон-Тики летал к станции в точке Лагранжа в виде псевдографического примитива

а, к примеру, звездный бой выглядел (один шаг) так
myadel-gimnaz.by/...​e/Games_PMK/pic_63_18.gif
пошаговое управление — через рычажок «Р-ГРД-Г»
Р — прицел (это мерцающая 8) влево
Г — прицел вправо
ГРД — выстрел

Як ні? оті ERROR і 3RROR і мерехтіння піж час розрахунку — нормальне таке відео

«Електроніка», клон Nintendo, але не з яйцями, а космічним кораблем та літючими тарілками. Десь 88-й. 89 — Спектрум, мабуть «Saboteur» був одним з перших, ще одна з тих що могли бути першими «Fist» та «Barbarian». Сюбор десь у 93, перша гра Маріо.

PC — десь у 93. У свого друга грав у «Metal Mutant» на 386.

На власному у 99 спочатку закрив гештальт та пройшов «Fallout-2».

Первая игра — змейка на РК ещё в далёком 1984-м году...
Потом был ZX Spectrum с огромным набором игр (Саботёра из поста ниже тоже помню, как и Элиту), потом уже Wolfenstein 3D, Doom 2, ... )))

РК-86. Этот мега-девайс не имел графического режима, только текстовый, 25×80, что ли, соответственно, змейка изображалась 0, а кролик — X ))
Точных характеристик я не знаю, это батя спаял в 86-м году, я ещё мелкий был))
По ощущениям — оно было медленнее, чем ZX Spectrum, притом намного.
А года через 2 он спаял спектрум ))

По ощущениям — оно было медленнее, чем ZX Spectrum, притом намного.

Бо це скоріш за все був радянський К580ИК80 або КР580ВМ80 — дохліший клон Intel 8080, попередника Z80
А сам Z80 виглядає як самальот навіть у порівнянні із інтелом, не те, що радянськими клонами

Кінець 80: «Електроніка 5» — «вовк ловить яйця» — на морі де відпочивали з батьками прямо на пляжі був прокат 1 руб за 10 хв гри, там крім вовка були ще декільки варіантів, але більше всього грали саме в цю.

Початок 90: в піонер лагері стояв компьютер на якому старші пацани грали в якусь гру про нінзю. Я не знаю що то був за комп, і як називалася гра, мені як малому піздюку навіть не давали в неї грати, але я провів тижні — стояв з-за спини дивився як грають старші — то був меджік :)
Зараз спеціально знайшов що була за гра — ось ця  — тут вона кольорова, але я пам’ятаю її чорнобілою, мабуть монітор таким був.

Десь 92 рік:
Мама друга, яка нелегально працювала прибиральницею в Німеччині привезла йому nintendo на якому був той самий класік Супер Маріо, в який ми дуже багато гралися і навіть його пройшли :)

Теж мабуть 92 чи 93, батьки купили 8бітку «Lifa».
Першою грою була Galaxian , а також танчікі і пакмен
Потім звичайно були і тетріс, і сєгамєгадрайв з мортал комбатом :)

Першою грою на PC в 97 була на уроках інформатики в школі Supaplex https://playclassic.games/games/puzzle-solving-dos-games-online/play-supaplex-online/

А на своєму компі в 98 чи 99 — перша версія Need for speed і Full Throttle en.wikipedia.org/...​hrottle_(1995_video_game

балістичний калькулятор на монохромному текстовому БК, в кінці 80-х, ходив на кружок інформатики ))

Batty, серия Dizzy, Bruce Lee, Elite и т.д., всё на ZX Spectrum

Тест на вік

«Я був там, Гендальф! Я був там 3000 років назад!»

Prince of Persia

«Посадка на Місяць» на МК-61 (крекчучи, пішов за корвалолом...)

О, а мы на нём когда-то писали софтину для расчёта корней квадратных уравнений )))
7-й класс ))
Когда тебе задают решить 50 уравнений до завтра в матклассе — ну прям оч стимулирует желание этот процесс автоматизировать )))))

То, без сумніву, комп’ютерна гра, але не відеогра.

А що у Вашому розумінні саме «відеоігра»? З монітором? Тоді, мабуть, якійсь з ігрових автоматів — чи «Городки», чи «Сафари»:

Ще до-спектрумівська епоха, хоча майже напевно вже із мікропроцесорним керуванням, не на жорсткій логіці.

До речі на програмованих мікрокалькуляторах MK-61 і MK-52 кодили своєрідний різновид відео-ігор, наприклад логічними операціями виводили щось на кшалт «E — LГ» — де E -космічний крейсер стріляє (риска) по астероідах, це виводилось зеленим на індікатор, під час виконання програми, керування відбувалося за допомогою перемикача Г-Р-ГРД — химерно, хардкорно, але ж працювало)

Alley Cat

Super Mario Bros на чорному Famicom.

(1998 рік народження)

Ігри на БК 0010, в першому комп’ютерному салоні

Mortal Kombat (1)
Prehistoric 2
UGH!

Diablo 1 та гра де потрібно було стріляти в курей

Вовк ловить яйця в кошик.

Цікаво що насправді варіантів цього нінтендо клона було дофіга — Космічний мост, Автосламом, Жаба задавака, кот риболов .. Але походу усі ловили тільки яйця

Я вам веселее загадку задам :) Кому-то название компа «Робик» хоть что-то говорит? ... Там и первые игры в сознательном возрасте, там и первые пробы что-то покодить на встроенном барсике. Как ни странно, он даже где-то у родителей до сих пор лежит.

Консоли... «Ну погоди» считаем? Тогда он. А так, то денди, куда ж без неё?
Ну а если брать современные писюки: Carnivores, MechWarrior 3 ну и Quake 2 (курва, оно еще кривое было, мыша вверх-вниз не работала, потом через время разобрались с +mlook).

Кому-то название компа «Робик» хоть что-то говорит?

Це один із спектрум клонів?

хоча мабуть не прям перші, але одні з перших

Xonix, десь 1989 рік, мені три рочки, тато приніс з роботи РК-86. Чорно-білий екран, кулька, нічого цікавого. Цікаво було трохи пізніше на Спектрумі :-)
Та, через те, що в мене батько працював інженером-електроніком в лабораторії на цікавому заводі, в мене не зовсім класичний вхід :-)

Sinclar ZX Spectrum та його клони — справді «унікально» для СРСР. Фішка в тому, що Зеленоградский завод Ангстрем зумів зробити процесор апаратно сумісний із Zilog Z80 ru.wikipedia.org/wiki/Т34ВМ1_и_Т34ВГ1 Тому власне системи на базі MOS 6502 розповсюджулись вже на сам перед як Famiclon-и : Dendy, Lifa і тому подібні. BTW Були ще машини Істра 1030 апаратно сумісна із IBM PC та ДВК — унікальна розробка де транзисторний американьский компьютер PDP-11 реалізували на базі власних мікрочіпів, він виконував UNIX. Та купити таке додому було майже нереально, воно коштувало як Жигулі або Волга відповідно.

Істра 1030 апаратно сумісна із IBM PC та ДВК

Щось я такого монстра не пам’ятаю
можеш дати якусь лінку, бо не гуглиться взагалі
чи то може всеж таки «Іскра-1030» (але вона аж ні разу до PDP не мала відношення)?

Так вона правильно Искра 1030, просто попадалась саме курська. Истра то вже абрейжена на клоні 8086 процесора ru.wikipedia.org/wiki/Истра-4816 Unix був на ДВК ru.wikipedia.org/...​й_вычислительный_комплекс Про радянський Unix він же ДЕМОС в простонародії УНІХ habr.com/...​es/ruvds/articles/737214

Це все я знаю. Іскра-1030 в мене була, я її перебирав неодноразово. Мене засмутив момент про сумісність з двк, і саме це інтересно, бо навіть натяку у конструкції не було. Може то була якась плата розширення?

ХЗ як тоді пристосовували, мені 12 років було коли я за них сів. І вже тоді це було щось без застережно стареньке. Новий комп на Pentium Pro із Voodoo 3DFX, що тягнув Quake усе ще коштував як потриманий автомобіль. На Іскрах та Істрах точно був якийсь DOS і сіть працювала із сервером на ДВК 3М. Істри доживали аж до початку нульових, я їх ще в універі застав. Tubo pascal 7 та FoxPro тягнули.

вже тоді це було щось без застережно стареньке. Новий комп на Pentium Pro

Дійсно, тоді це вже був раритет)
Користувався у 92-93му вдома, десь рік ще вона просто стояла, потім віддав у школу в якості подарунку, бо вже була 386-та

Одна з другорядних речей, про які я найбільше шкодую — що свого часу, вже в 2000-х, погодився продати його. Нє, там був оригінальний кіт, але тільки всередині. Татів Спектрум мав усе інше дуже крафтове — від корпусу до стильної герконової (на «герметичних контактах») клавіатури, ну і він зібрав його з того всього сам. І ще й мав п’ятидюймовий «флоповод» (тому завантаження з касети я бачив дуже фрагментарно — вже як не було що робити на заводі, тато переписав з касет на дискети купу ігор) і два джойстіки. Єдине, що до кольорового телевізора нас допускали нечасто, а свої перші програми я писав на екрані портативного ч/б Електроніка 407.

Мій десь тато забрав в інститут як контролер якогось дівайса свого

О, ще один духовний брат. Ксонікс ван лав. З ігр для радіо я найбільше залипав у драбину.

Хоча першим був пітон, якого я набирав з журналу (і був не просто дамп, а асемблерний лістинг)

— якась гра космічний симулятор для калькулятора МК-5Х з журналу ТМ
— Сталкер з псевдографікою на ДВК-2М (ч/б текстовий монітор)
— клон Pac-Man на БК-0010 (кольоровий монітор)
— Elita на клоні ZX Spectrum (ч/б телевізор, з касетником)
— танчики на денді
P.S. всі девайси не були моїми

Перша на чужому комп’ютері — Wolfenstein 3D
Перша на домашньому — Max Payne
Перша консольна — якщо не рахувати тетріс, досі не було.

Sky Destroyer, Duck Hunt та Galaza на касеті 9999 in 1. Де насправді 5-6 оригінальних ігор, а всі інші повторюються.

1994 рік.

International karate та SWAT, 1986 рік на Atari 800xl.

FIFA 2004 — PC
Ninja turtles and Boogerman on Sega Mega Drive

Перша — CD-Man у 1989 році. Тоді це була новинка. Друга — «Prince of Persia» у 1993 році.

Грав у Крейзі Манкі колись. Ще досі їх виставляють — gralni-avtomaty.com.ua/game/crazy-monkey

Рослини проти Зомбі/ Майн на версіях 1.6-1.7

Да! Зараз дивишься, такий примітив. А в дитинстві настільки захоплювало, що капєц

Ну Might & Magic VI и сейчас не примитив в отличие от остальных частей

Гральні автомати за 15 копійок «Магистраль» та «Телеспорт».

На компьютері перша гра — це Pinball (який йшов по замовчуванню у Windows 98). На приставці — Battle Tank (бо це гра на два джойстики і знайомий давав пограти з ним)

Загалом — Crash Team Racing (1999) на PS1 в ігровому залі, на ПК (чужому) — Doom II (1994), тоді як на власному — CS:CZ (Counter-Strike: Condition Zero, 2004), а вже за кілька місяців — CS 1.6

Dangerous Dave in the Haunted Mansion. (DOS!)
Тут можна поцяцькатись онлайн: www.retrogames.cz/play_421-DOS.php

«Что то на подобие, грузилось с магнитофона » - это почти навернення XZ Spectrum, какой то из клонов. В Союзе не особо было вариантов.

В Союзе не особо было вариантов.

Да ну?! Тот же «Вектор», «ПК Львов», «Специалист», «Сура», да те же БК-0010/0011 — это то, что могу вспомнить сходу, и ни одна из этих моделей не была клоном Спекки.

А что за игры были на тех машинах ? Описываемая игра больше всего похожа на  Хотя, конечно если это был 93 то могли и SEGA Mega Drive где то достать где Sega CD сумели заменить на магнитофон и запустить вот это  К советскому телевизору нужно еще было добавлять блок Pal/Secam или относительно новый он должен был быть уже с этим блоком и пультом, чтобы цвет был. У одного моего друга, батя из за границы привез сегу году так в 94-95.

Ок
Тоді таке робили на укнц
ынарний пошук

Потом была уже своя приставка — «Вектор 06ц»

А вот сейчас было обидно за «Вектор» :) который был отнюдь не приставкой, а полноценным компьютером.

Из кучи игр (в основном, их создавали почему-то в Кишинёве и Волгограде)

Потому что там были заводы, на которых выпускался «Вектор» (кишинёвский «Счетмаш», а вот название волгоградского уже забыл). В Кишинёве в своё время был очень активный движ вектористов, что не удивительно, учитывая, что сам ПК родом оттуда. А в Волгограде был реально очень талантливый чувак Лебедев, авторству которого принадлежало несколько топовых игрушек.

А вот порт Exolon для «Вектора» (и, надо сказать, очень и очень достойный) сделал харьковчанин.

игру с абсолютно безумным управлением «Адскок» (именно, с заглавной буквой «а»)

Ну из безумного там было только то, что главный герой никогда не останавливался, можно было менять только направление его ходьбы, чтобы уворачиваться от врагов. Гы-ы, помню, нас с соседом в детстве очень веселил уровень с генералом на унитазе ))

Я ещё школотой наваял на ассемблере примитивный платформер (правда, скорее, это был proof-of-concept движка с одним уровнем)

Ещё, помню, патчил готовые игры, добавляя туда поддержку джойстика УСПИД.

До этого пытался делать игры на Бейсике, но там с производительностью графики совсем беда-печаль была. А вот штуки типа редакторов шрифтов и спрайтов вполне на Бейсике писались.

про остановку поезда («задержите поезд и убейте машиниста»).

ITA Express (известная на других платформах как Stop the Express). Это была игра, которая «продала» мне «Вектор» :)

youtube.com/watch?v=76ve79pkxAk?t=174

Це «Посадка на Луну» з книжки для мікрокалькулятора:

Також там були «динамічні» ігри — типу «перегони»:
Я тоді навіть написав декілька підпрограм для розрахунків по AD&D.
Мені здавалося доволі перспективним поєднання настільної гри з калькулятором, який може пам’ятати параметри персонажів і розраховувати бої.
А потім був вже ZX Spectrum. Що там було перше? Здається якась гра про Афганістан де треба було на гелікоптері летіти над горами і стріляти душманів. Коли тебе збивали то вилазила пика душмана на увесь екран та глузувала з тебе.

Про вовка з яйцями мовчу
А з комп. ігор перша певно була Клад на бк-0010 в школі, дома спектрумовська АТВ ганялка на квадроциклі, а ще Dizzy, не зміг пройти 23 рівень, Tower Toppler
А з серйозніших — ’Метал гері’ (хз як то на буржуйській — Metal Gear вроді) на Ямахах в будинку піонерів

Не помню. Что-то на из ассортимента NES или ZX Spectrum. А вот первая игра на PC — вроде бы Duke Nukem 3D. А может первый Quake.

Ханойські вежі на компютері БК0010 . десь в 92 році приблизно

Удав, Радіо-86РК

Якщо не враховувати тетріс та радянську «Ну пагаді» де вовк ловив яйця в кошик upload.wikimedia.org/...​commons/7/70/Nupogodi.jpg

То першими повноцінними іграми була приставка Денді з декількома картриджами, пам’ятаю, точно там були черепашки-ніндзя і мисливці за привидами (ці дві у мене хтось видурив і не повернув), звісно ж еічна стрілялка Super Contra-6
і ще якісь менш цікаві. В сусідки-однолітка була гра Флінстоуни, ми в неї дуже довго рубалися.

Сама-сама перша на ПК це перше Діабло в комп’ютерному клубі. Але це випадковість бо я був малий і не шарив що до чого, а мені адмін клуба її запустив.

Приставка Dendy — це російський клон Nindendo Intertemant Systems NES, вона же Famicom.

Саме так, але альтернативи тоді небуло

Были, китайское барахло возили и челноки, можно было и у них взять, что характерно таже паленка что и Steepler (импортер Dendy). Правда челноки никаких гарантий не давали, в отличии от «официальных» завозчиков паленки, так что сервиса ждать не приходилось.

Ну то, що китайці зробили якесь чергове палєво, то для мене це не новина)
Просто я б це не видавав за систему і як дійсно адекватну альтернативу.
В умовному 1998-9 в моєму місті в Київській області на базарі була лише денді, потім з’явилася Sega Mega Drive 2, яку мені купили, більше альтернатив не помічав.
До цих пір коробка з приставкою лежить у батьків під телевізором))
Інтернету само собою не було.

Якщо на комп’ютері то якийсь із клонів Galaxy на Spectrum. А так була така гра «Ну погоди» клон японської Nindendo Game & Watch і радяньский ігровий автомат «Морской бой», де емітували субмарину, що топить кораблі, теж ніби клон американського Sea Raider Midway 1969 року.

Маріо був чи тетріс на картриджі ?

маріо, для пістолета стрілянина і ще якась простецька діч

З клонами NES йшов один картридж, 9999 там був стандартний набір і вирізнявся він лише тим на ньому були Super Mario Bros чи Tetris. А так стандартний набір : Dack Hunt, Whild Gunman, Pull, Perl harbour.

На ПК-01 Львів — стріляти ракетами по літачках, йшла на касеті з компом.

На Пошуках — Zoom (така літалка вид ззаду), Dangerous Dave 2, а потім і Dangerous Dave 3, а для естетів був ще Dangerous Dave 1, Commander Keen (4 і 6 вроді), Elite, Mech Warrior (на 4 дискетах), Scorched Earth (такі танчики схожі на гру Worms, можна було з друзями по черзі стріляти одне в одного), Catacomb Abyss (далі 1 рівня здається ніхто не пройшов :) )

Це те, що згадав...

Стріляти по літачках напевно теж клон Galaxy. BTW Це перша відеогра для масового ринку як така, тобто найперший ігровий автомат.

Можливий ще варіант гри «Штурм», яка не має нічого спільного з Galaxians. Але там нібито з зенітки, а не ракетами (та ще й парашутистів треба було збивати).

Нижче он підказали, що англомовна назва — це Paratrooper

Galaxians це вже відносно щось нове під Nintendo. Так само як Arcanoid це насправді сильно поліпшений Breakout від Atari . Galaxy en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_Game це перший в світі ігровий автомат із комерційною грою. Там якраз просто із зенітки по літакам.

Глянув на скріни — нє, та, що у мене, була попроще — якась своя кастомна розробка.
Вона була у «текстовому режимі» (в ПК-01 режимів як таких не було), ракети та літачки були перепрограмовані символи у символьному генераторі і, відповідно, гра просто малювала потрібну «букву» у потрібному місці

sid meier’s civilization 1, jill of the jungle, jungle book, tom & jerry, lemmings, doom, raptor, “поле чудес”, pipe mania, supaplex, super solvers ancient empires

R-Type на клоне спектрума (блиц)

Супер Маріо, Adventure Island і куча всякого іншого що на приставці було (танчики, чіп і дейл, том і джеррі, русалонька, тетрис, аладін кажись)

Мені ще дуже сподобалась Покахонтас, бо вона була як сторі за сюжетом прикольна, треба було отримувати здібності різні щоб просуватись сюжетом, дуже незвичайна гра. Ще Кроль Лев на сега мега драйв 2, неймовірно красива гра та сюжет за мультиком!

з того що згадується — Digger (одна з перших на PC). До нього щось було на УКНЦ, але вже не можу згадати. Там десь ще Paratrooper (під DOS)

Тетріс на пристрої

На компі були принц персіі і формула1
І сегівський порт де мужик з сокирою
здається
Легенда кірандіїї
І кульки

І сегівський порт де мужик з сокирою

Golden Axe. Доречі, дуже непоганий порт на PC був.

Один мій одногрупник у комп’ютерному ліцеї робив у якості курсової роботи гру по типу Golden Axe, але там козак мочив москалів. А це був 94й рік...

А ну ще приставка.
Але моя сімя бідно жила
В однокласника танчики і качок раз стріляв

Ігри на МК-52 рахуються?)))

Клад, на БК 0010-1

нєнє, там були Крісті та Тереза) тільки що підглянула))

а що це за гра? що вона робила?

Ну там наче программу для танцю на льоду треба було готувати. Влаштувати шоу, коротше)

Електроніка Відеоспорт. Боже, який я старий

Це були радянскі часи і я був peace duke малий, мабуть роки 4-5 не більше, що це за обчислюваний аппарат(компьютер) був хз, але там був літачок маленький і джойстиком керувався, треба було оминати перепони. Мене порвало. Потім вже звісно прийшлі 90-ті та супер маріо на сюбор і мортал комбат ультімейт на сега мега драйв 2.

Мортал комбат це мабуть сама крута гра за все дитинство. Ультімейт це вже третя частина, я грав з першої

Ну там є просто третя частина МК, але потім зробили нову версію третьої части — ултімейт, де факто 4 частина. Так мабуть одна з найвражаючих ігор, також там нереально круто були передані рухи тіла та кольори, після усих інишх ігор Бун та Тобіас дійсно зробили мега кртуий крок з моушен кепча.

4й мортал комбат несподівано гарно запускався на s3 virge відкокарті
І всі клони дьбкатнайкема

Якийсь режим був у неї особливий

Ну так эмуляторів повно, ну і сега мега драйв 2 це ж доволі простенька приставка навіть не соні плестейшен 2.

Керувати літачком джойстиком — це напевно якийсь із клонів ZX Spetrum. На тих касетах ще був безцелер Sabotur, якісь реалізації класичних автоматних ігор: Galaxy, Pacman, Breakout, тетріс оригінальний від самого Пажитного та ще щось. Розповсюджувалось методом сарафанного торренту, один в одного переписували. Ніби тему стартували безпосередньо з обчислювального центру академії наук, звідки багато в чому і пішов сучасний ІТ на просторах колишнього СРСР, зокрема і в Україні також. Ніби першими почали в Москві та як не дивно в Кишеневі, з DOS Navigator.

Це були піздні восьмидесяті, тож я дуже мало чого памятаю але мабуть так, скоріш за все клон ZX Spectrum, бо це була не багата контора, тоді навіть не кожний завод міг купити повнцінний ПК. В мене був інший клон у кінці 90-х де я вчився програмувати на бейсіку.

На братовому Денді: чи то танчики чи то маріо

НЕС була в сім’ї ще до мого народження, самою першою пам’ятаю Battle City та гру по Годзиллі. А от з пк геймінгом я познайомився на комп’ютері свого дядька, це були Зоряні Рейнджери (так, русня, щож вже зробиш) та перший Fallout. Дати хоч якийсь спротив рад. таракану на самому початку в грі я не міг, тож потім йшов і мстився їх меншим, але реальнішим соплеменникам :)

А така гра зараховується? Заєць кидає яйці, а вовк їх збирає в кошик.

Сільська мафія
Діти голови колгоспу або діти продавщиці з бази що рулили блати і вивозила те що не можна було в магазині знайти до польщі

Слово досі розповсюджене і навіть на сході України чув. Але вже так називають заможніх селян-фермерів.

З того що зміг згадати назву то це Sopwith на ч\б монері) привіт DOS

Перешою грою була Bomberman. Грав на компі який батько зпаяв, на ч/б телевізорі.

Не пам’ятаю за приставки, це сега була. Там наче lion king
Перша комп’ютерна гра була warcraft 2000

Підписатись на коментарі