У мережі несеться скандал через вступні титри до Marvel Secret Invasion з артами від AI

Вночі з 20 на 21 червня 2023 року відбулася презентація серіалу від Marvel «Secret Invasion», вступні титри до якого були з артами, створеними штучним інтелектом.

Це викликало обурення у ЗМІ, геймдев-фахівців та звичайних глядачів.

Наприклад, у виданні The Gamer зазначають, що оскільки ШІ був представлений публіці, як розвага, яка бездушно та безкоштовно створює тобі картинку на будь-який запит, використовуючи такий арт Marvel Entertainment демонструє неповагу до художників.

«...Годування машини лише сприяє її зростанню та говорить бізнесам, що ми віддаємо перевагу мистецтву штучного інтелекту, відтвореному за лічені секунди з нульовим процесом мислення, а не чомусь створеному навмисно. Але навіть якщо ми кажемо, що випадкове використання (такого арту) нешкідливе, Marvel не використовує його випадково...», — пише автор статті у The Gamer Стейсі Генлі (Stacey Henley).

Стейсі також зазначає, що це перші титри шоу, від якого очікують середні показники, яке має обмежений маркетинг та існує лише «щоб змусити глядачів переглянути ще одне телешоу перед The ​​Marvels у листопаді». Й оскільки це шоу створене для того, щоб залишитися поза увагою, Marvel завдяки цьому може зробити використанна AI-арту «нормальним» для шоу, на яке роблять обмежену ставку. І якщо це зійде з рук тут, в майбутньому ми побачимо, як це використовуватимуть і у великих проєктах, вважає пан Генлі.

Шириться обурення таким креативним рішенням Marvel і у твіттері.

Наприклад, ось що написав Девід Блатт (David Blatt), ілюстратор та концепт-художник в Naughty Dog:

«Великі студії зайняли чітку позицію стосовно проблематики AI для художників, використовуючи експлуативні та морально сумнівні засоби штучного інтелекту для їхніх поточних продуктів. Це огидно.
Інша проблема полягає в тому, що люди, які стоять за цим, навіть не знають, як він (ШІ) працює і, як креативні діючі художники (я припускаю), останні кілька років ймовірно просто були не в курсі, або їм було байдуже».

До речі, про проблематику використання ШІ-мистецтва детально розповідала у блозі Ліна Кіт, Senior Concept Artist в 11bit studios.

Дизайнер та ілюстратор Томас Моррен (Tomás Morren) теж відреагував:

«Іронічно, що згенероване AI мистецтво тематично близьке the Skrulls. Вони могли створити щось дійсно неймовірне, запланувавши цілісну картину і наклавши різні шари. Однак вони пішли найпростішим шляхом і використали заготовки».

Обурюються й звичайні поціновувачі контенту від Marvel:

«Мені дуже сподобався перший епізод Secret Invasion, але використовувати „мистецтво“ штучного інтелекту для інтро просто безглуздо.

Робіть краще Marvel.

Disney та Marvel мають невичерпний запас грошей. Просто найміть будь-кого з безкінечно талановитих художників, щоб створити епічне інтро до Secret Invasion замість штучного інтелекту. Шоу таке чудове, навіщо псувати його цим?

„Це був стилістичний вибір“. Disney та Marvel мають більш ніж достатньо грошей, щоб найняти справжнього художника для створення цього стилю. Ось чому є художники...які мають художні стилі. У них є гроші.

Я дуже люблю Secret Invasion. Я люблю Сема Джексона, Емілія Кларк, як завжди, на висоті.

У цьому шоу так багато всього, що немає потреби у титрах від ШІ. Просто платіть художникам». — пише в твіттері користувач @TheFirstOkiro.

Водночас, режисер та викоравчий продюсер шоу Алі Селім розповідав Polygon, що інтро Method Studios робили за допомогою штучного інтелекту, тому що це збігається з тематикою самого продукту.

«Коли ми звернулися до постачальників ШІ, це просто виникло прямо з ідентичності світу Skrull, що змінює форму, розумієте?» — каже Селім. Він зазначає, що хоч і справді не розуміє, як працює шучний інтелект, проте зачарувався тим, як він зумів передати те відчуття, якого він прагнув для серіалу.

А як ви ставитеся до такого креативного рішення Marvel? Чи погоджуєтеся ви з суспільним обуренням чи не вбачаєте в цьому нічого критичного та образливого? Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
проблема полягає в тому, що люди, які стоять за цим, навіть не знають, як він (ШІ) працює

Тобто вони хочуть сказати, що наприклад середній користувач ТікТоку знає, як працює фото-відеокамера смартфону, збереження даних у пам’ять телефону, як працює фронтенд мобільного додатку та передача даних через WiFi/мобільний інтернет на бекенд, як влаштоване цифрове аудіо і т.д.? Звідки береться електроенергія для серверів та телефону і як вона зберігається в аккумуляторі?

Не бачу жодної проблеми в тому, щоб користуватися інструментами, принцип роботи яких ти не розумієш. Ми вже сотні років не живемо в епоху, коли «інструменти» були на рівні ковальського молота, лицарського списа/меча та хліборобського серпа. Нас оточують надто складні речі, щоб кожна людина знала як працює ВСЕ навколо неї, чим вона користується.
Просто генеративні нейромережі це ще одна «магічна річ» із простим і зрозумілим зовнішнім інтерфейсом та купою підкапотної «технологічної магії».

Якщо ми будемо байкотувати генерацію електронних речей за допомогою ШІ та розвиток цього напряму (як пропонує Маск та інші), це буде еквівалентно відмові від користування електродвигунами і ДВЗ у 19-20 сторіччі — надто багато речей довелося б робити руками і тоді зараз ми б жили у значно менш прогресивному світі.
ШІ це такий же помічник і прискорювач роботи для нашого мозку, як двигуни — для наших рук і ніг. І я кажу не тільки про двигуни в авто, а про будь-які — починаючи від двигунів у тримері для бороди, мікрохвильовці, пральній машині, пилососі, зубній щітці і до двигунів у будівельних кранах, ліфтах, поїздах та літаках, медичному обладнанні і т.д.

Саме в цьому і є непомітнімть того як ШІ відбирає роботу у людей. Всі чомусь очікують що це буде виглядати як викидування людини і заміна її роботом. Але корпорації роблять це більш елегантно, просто не наймають людину на нову посаду. І звинуватити наче ні в чому не можна і + одна безробітні людина. Далі таких ставатиме більше.

А мені от сподобалося. Але питання в тому чи не помічу я з другого-третього разу роботу нейронки, чи вона буде здатна кліпати кожного разу стиль унікальний на стільки, що я не куплюся?

ЗМІ, геймдев-фахівців та звичайних глядачів

Отак поділили світ на 3 категоріїї..

Я обурений

Звісно, це класно, що хтось використовує результат роботи АІ, але справа в тому, що АІ дійсно поки складно пояснити цілістний задум і результат виходить не дуже. Тож, як помічник — ОК, як головний художник — ні.
В цьому випадку, не сказав би, що мені сподобалось інтро. Якесь рване по стилю і не виглядає цілістним.

Вийшло дуже непогано. Напевне це єдиний комерційний проект, де така графіка дійсно доречна.

Народ пишет какой-то набор слов, че им надо всем?

Простому глядачу важко зрозуміти де ШІ. Поки хтось не сказав думаю глядачам було ок. Для більшості глядачів це не проблема, тому компанії все частіше будуть використовувати ШІ. Єдине що мене лякає наскільки тепер збільшиться кількість поганого, швидко згенерено контенту? І в тому потоці буде важко найти дійсно шось хороше.

Насправдi ШI генерить досить середнiй контент який замiнить(ив) той самий «поганий» який робить масовий художник. Тому планка якостi навпаки виросла, тому ще треба робити щось складнiше або детальнiше нiж оголена Цирi.

детальнiше нiж оголена Цирi.

А тільки я пішов це гуглити?

Для чого гуглити непотрібну срань?))

Думаю, наступними треба кенселити каси самообслуговування

Не люблю ШІ(коли впихають куди треба і ніт), але тут непогано вийшло. Все рівно титри не дивлюсь, тому не розумію в чому паніка...Не думаю, що під інші проекти така стилістика підійде

Підписатись на коментарі