Хочу створити свою World of Tanks. Чи є шанси на успіх?
.
Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.
.
Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.
Артеме, чи є у тебе уявлення взагалі про те, яких зусиль, знань, грошей та скільки часу потребує розробка умовної WoT? Чи цікавився ти тим, яка команда працює над цією грою? Яка інфраструктура стоїть за онлайном цієї гри? Достатньо трішки погуглити й можна знайти основні цифри, в тому числі й серед приміток на вікі.
Можеш також поговорити про це з усякими чатамигпт і бінгами більш детально.
І поцікався, чому тут так багато про коровани пишуть, бо це неспроста :)
Не забудь еще сделать свой Facebook, Twitter и Instagram. Так шансы на успех минимум утроятся.
Як ви важжаєте, чи можна створити дуже схожу гру в найблищому часі і які можуть бути ризики та наслідки від такої задумки?
Створити то можна але грати в неї ніхто не буде.
Клієнти змінюються, вимоги змінюються, стандарти завжди ростуть, середній вік програмістів росте => більші запити на норм зарплату а не «досвід».
Успіхи козаків, сталкера та інших ігор створених на початку нульових — це заслуга дуже низьких зарплат (за 500- 1000$ можна було знайти дуже толковго програмвста без анлійської) і малої інтеграції з заходом (бо зараз «ІТ» за замомвуванням передбачає що ти на захід працюєш).
Сьогодні зробити гру в Україні буде коштувати не набагато менше ніж в тій ж Польщі.
Думаю що по тій самій причині малої інтеграції з заходом і ЗП скоро вистрілить Китай.
Думаю що по тій самій причині малої інтеграції з заходом і ЗП скоро вистрілить Китай.
Вже, бо є повно їхніх ігор, а ще буде...
Я думаю, шо проблема сьогодення в тому, що ігрова індустрія стала просто бізнесом і тільки.
Я думаю, шо проблема сьогодення в тому, що ігрова індустрія стала просто бізнесом і тільки.
Ну так ніхто не хоче тратити своє життя просто так.
От ти вже стільки тем про ігри створив, а потратити пів року щоб вивчити юніті і написати просту гру не хочеш.
Мене не цікавить ні юніті ані анріал. Є і інші рушії і тим більш не хочу витрачати свій час на простенькі ігри які нікому не потрібні, навіть їх автору. Та реалістична графіка в ue5 яку хочуть бачити в іграх на мою суб‘єктивну думку не коштує того часу і тих грошей що потребує. Деградація як розробниників так і ігор що вони випустили як мінімум за останні 5 років очевидна. Гарних ігор одиниці. Ігри просто бізнес, а розробники думають тільки про зп, а творчість їхня залишилась десь 2010 роках.
Деградація як розробниників так і ігор що вони випустили як мінімум за останні 5 років очевидна. Гарних ігор одиниці. Ігри просто бізнес, а розробники думають тільки про зп
Так ставай розробником і твори=)
а розробники думають тільки про зп
Ну бо доларовим мультимільйонером став власник сталкера а не кор тімка яка його розробляла gamedev.dou.ua/...about-his-career-and-war
чи можна створити дуже схожу гру в найблищому часі і які можуть бути ризики та наслідки від такої задумки?
Можна, створюй. Тільки додай ельфів і коровани
каравани грабують ельфів, вже додано. що ще можна додати щоб тільки ти в неї грав?
Додай туди моїх мінус років 15, а краще 20 і щоб друзі мої теж грали в неї.
Усе інше не важливо
Максимум, що ти можеш спробувати зробити — це взяти умовний Анріел, готові бібліотеки для фізики, для мультіплеєра, і за рік або кілька років створити більш-менш робочий прототип, який працює з моделямі та рівнями зі стоків. 90% роботи у таких іграх — це контент та гейм-дизайн, робити це самому — нереально довго і складно, не дарма у інді іграх засилля піксельної графіки.
якщо витрачати рік або більше на прототип, тоді і нема сенсу взагалі щось робити. краще казуал на мобілки клепати. вкладаєшся в кілька місяців і сподіваєшся, що щось вистрелить.
Обсяг роботи дуже великий.
Перечитав пост, чомусь думав, що ти самотужки хочеш зробити, але у пості конкретної згадки немає.
Я не дуже знаю, який функціонал у того ж анріала або юніті, і наскільки треба допилювати самому, але здогадуюсь, що пилити досить багато.
Мені просто було цікаво запитати) Звісно я не збираюсь робити WOT 2.0 бо щоб це зробити як мінімум на технічному рівні, без того великого контенту, що там є. Потрібен я думаю не один десяток людей в команді і великий бюджет. А чи актуально це зараз? Ні.
Сделайте уже World of Tanks ориентированный на PvE контент. PvP контента для школоты как грязи, а так чтобы вечером без напряга «данж» зачистить, миссию выпонить — только пара ММО.
Но в то же время ESO ценят за PvE контент. А вот для танковых баталий PvE игр нет.
аудитория разная и пвп всегда популярнее, вот и делают только такое
tbh в танках же есть пве миссии вроде, не?
З одного боку, нам як країні потрібні такого роду проекти. З другого, як не маєш звідки брати гроші, забудь за ту затєю.
Вставлю свои пять копеек в обсуждение. МОЖНО. Я это вижу так:
1. Найти единомышленников, которые заинтересованы в создании онлайн игры про танки (ну либо сам если потянешь создание демо версии в короткие сроки)
2. Создать демонстрационную модель (уровень на котором можете продемонстрировать механику боя, интерфейс, и прочее)
3. Привлечь инвестиции через краудфайдинг или другие способы
4. Нанимаете персонал и делаете игру
нє, з танками так не пройде, бо має більш вузьку аудиторію ніж умовний шутер)
Так — World of Tanks перетворилися на дурні «покатушки» для школоти. Але ж їм подобається.
А що робити гравцям, яких улюблена колись гра розчарувала? А що тут можна зробити? Це їх гра — вони плюнули тобі у пику та посміялися. Утрися і забудь — або ходи і ний по усім інтернетам.
Ось чому я не люблю онлайн ігри. Якщо у мене стоять старі 3 Герої чи Alpha Centauri і навіть Constructor на DOS — емуляторі то вони не зникнуть і не зміняться.
Якщо мене щось не влаштовує чи є бажання спробувати нове: до багатьох ігор сотні чудових модів, які за глибиною розробки та контентом перевищують орігінал!
Отже питання треба поставити інакше: а чи можна підняти свою версію танків? Чисто технічно — не заморочуючись з юридичним боком питання.
Підняти свій сервер, поставити моди — і гратися за своїми правилами!
Отже питання треба поставити інакше: а чи можна підняти свою версію танків? Чисто технічно — не заморочуючись з юридичним боком питання.
Підняти свій сервер, поставити моди — і гратися за своїми правилами!
Можна для Survarium`а? А сервер WOT, закриють, бо гравці = прибуткам.
World of Tanks вже є. Чим ваш проект буде краще, цікавіше?
І чи знайшли ви мільонів 10 доларів на MVP?
може ти хотів сказати на прототип або вертикальний зріз як це називають?)) то відкрию тобі таємницю, демо версію можливо зробити і без мільйонів доларів. Не знаю нащо ти це написав. Може хотів показати себе розумним на такому форумі, але повіяло лише некомпетентністью.
автор вже знайшов собі безкоштовних рабів для реалізації його проектів?
gamedev.dou.ua/forums/topic/42093
ти щось маєш проти мене? може аргументуєш свої нікчемні і не по темі висловлювання?
ти щось маєш проти мене? може аргументуєш свої нікчемні і не по темі висловлювання?
за базар атветішь? пашлі війдємь
скільки рядків коду для або ассетів для своєї гри було створено тобою особисто з моменту створення того топіка?
достатньо щоб закрити цю тему. я не є роботом тому не в змозі сам все зробити: навіть написати диз док, продумати механіки, персонажів, створити лор та сюжет зайняло багато часу і все одно потребує пильнування та доопрацювання аж до кінцевого результату. А скільки часу пішло на вивченя всього що стосується розробки ігор?
Ігрові движки: про кожен відомий все перечитав та передивися і поюзав деякі з них.
Лор, сетинг, нарративний дизай, дизайн середовища, дизайн рівнів та персонажів : про все це теж читав, слухав і дивився, тому можу і відповісти і допомогти і зробити самотужки.
3d\2d\pixel art. Знову ж таки, юзав маю, зібраш і найбільше блендер. Перечитав і передивився дуже багато інформації та туторіалів. текстурування, запікання, uv розгортка, ааа паплайни, лоу полі і хайд полі моделі, анімація, ланшафти та спеціальний софт для його створення — все це я вже вивчав.
Все про види монетизації в іграх від мобілок і до консолі перелапатив, про проблеми та портування на консолі знаю, про краудфандинг, інвесторів, видавців знаю.
Зараз самотужки вивчаю ігровий двигун де сворюю грейбокси і буду тестувати механіки, а пізніше буду знову шукати людей, так що, якшо шо то заходь.
продумати механіки, персонажів, створити лор та сюжет
Персонажи, лор и сюжет в танках? А за эльфа играть можно?
Хочу створити свою World of Tanks.
просто щоб в неї пограти? :-)
все, що мене в ній колись приваблювало, розробники вбили.
Залишився тільки pay to win і ніякого фану
замість розробляти власний WoT, досить було всього лиш перейти з ПК на PS/XBOX і грати в WoT там :-)
Хочу створити свою World of Tanks. Чи є шанси на успіх?
Шанси на успіх є, якщо встигнете зробити гру та запустити рекламу якраз під дату нашої майбутньої перемоги. І щоб у грі можна було грати за українські танки, навалюючи російським на картах-локаціях, що відображають нашу землю. Це буде скоріше не PvP, а кооператив проти NPC.
От така гра може вистрілити на міжнародній арені, коли кожен у світі захоче «пережити момент тріумфу переможців».
А робити ще одну гру, яка не буде мати жодної емоційної переваги над існуючиими конкурентами — ну таке.
То что ты советуешь не только недостижимо, но и гарантия провала
Є два варіанти.
Бути Григоровичем номер 2, тобто суперманагером, який рушить гору з місця і створить команду, яка зробить Сталкер/тобто новий ВОТ з нуля.
Бути чуваком який пилить Острів в одиночку десяток років. В випадку ВОТ це займе час до старості.
Ну є чуваки, яки на пенсії зуміли написати цілі операційні системи. Звісно щось по типу патча 0.5 группа добровольців з
Бачу топік, розумію — розважальний контент, але все одно заходжу, так, пориготіти.
Девіз контори «Рога та ворГеймінг» був простий: «Вранці гроші, ввечері стільці». Хто розповідає про зусилля купки шахраїв — той абсолютний профан в індустрії, або дебіл. Сама концепція гри була цікавою. Але реалізація у класичному стилі СНДшного комерсу — дешево й сердито. Всьо, як ми полюбляємо.
Насправді в них вийшов свого роду феномен. Їм вдалось адаптувати ММО для СНД регіону, де це усе було недієздатним дуже довго. Такий собі CS на танках, що дуже багато кому сподобалось. Створена власна мережа промоушена через youtube, агресивна реклама по усьому рунету і т.д. Маленька інді студія на 20 людей перетворилась гейм гіганта з оборутами близькими до: EA, Ubisoft та Activision. В Білорусі в 13 році я їздив по роботі, там таксисти і люди в черзі в касу банку, обговорювали гру як національну гордість. В нас ніхто би і не подумав те робити скажімо з Козаків, Сталкеру та Метро. Безумовно це комерційний успіх. Чи є можливість його повторити із клоном, без вкладення дуже суттєвих грошей та ресурсів — ні нема. Чи є можливість відтворити успіх із іншими механіками — напевно так.
та невже в нас ніхто би не подумав робити те зі сталкеру і козаків? регулярно. козаки, щоправда, не дуже на слуху, бо для олдскулів, а про розробників сталкеру звучить регулярно.
Коли тобі таксист скаже — а ви чули в нас тут Сталкер зроблено в Києві ? В години пік мільйон людей онлайн — хлопці програмісти та адміни цілодобово чергують, прибирають із серверів важкі карти, завели в країну декілька мільярдів долларів і т.п. І це все так само обговорюють жінка з дитиною і дідусь в черзі в касу банку, де платять за комірне. Звісно якась частина народу в курсі про Сталкер, та це лише якийсь прошарок людей якім цікаві відеоігри.
...та це лише якийсь прошарок людей якім цікаві відеоігри.
«а ти б ігру написать зміг? ну як ті наші хлопці, шо сталкера написали?» (ц) мій батько, не цікавиться відеоіграми )
Хоча якщо і бабусі і дідусі, тоді так, наш сталкєр не настільки народне достояніє
Аналіз аудиторії, огляд ринку, опитування це для тих, хто просто хоче заробити бабло. Потрібно вірити у свій продукт і робити його з натхненням. Якщо люди побачать, що гра дійсно класна, то самі за нею прийдуть.
Зараз великі студії випускають якісь ААА ігри, але вони усі ні про що, бо роблять їх люди, для яких це просто заробляння грошей. Звісно, розробка ігор це дуже складно і потребує багато ресурсів. Але ініциатива, натхнення і завзятість — це найголовніші ресурси, які не придбаєш ні за які гроші.
Ой хоч ти мені тут не говори про аналіз ринку, конкурентів, аудиторії і т.п. Бо вже нудить від цього. Я не про конвеєр мобільного ринку або ж просто ігровий конвеєр де головна ціль це відбити гроші витрачені на розробку та спроба ще й щось заробити. Багатьом аналітикам і їх аналізам вдається заробити??? НІ! Навіть витрати на свої аналізи не завжди повертають. Тому не роби розумний вигляд і не розказуй мені тут коротко чи довго.
Це якщо коротко. А якщо довго — то в геймдеві рівня ААА при виборі ідеї, сеттінгу, платформи, ітд проводиться аналіз аудиторії, огляд ринку, вивчення конкурентів, пітчинг для інвесторів, опит фокус-групи, і купа інших розумних штук. Це робота для десятка аналітиків. А питать на форумі «як думаєте, взлетить?» — це дилетанство, від людини яка скоріш за все не створила жодної гри в яку грало б хоч 100 людей.
І це не гарантує успіху, бо вже багацько ігор пішло у небуття.
Було б круто грати в реалістичну гру про танки. Щоб ворожий танк треба було виявити власноруч і він не підсвічувався. Щоб снаряди реалістично знищували танки, а не рикошетили, як в World of tanks. Бо за такою логікою Ізраїль в 1973 не зміг би знищити і чверті ворожих танків.
Мені подобається, як реалістично зроблено в Rising Storm/Red orchestra 2.
Цікаво, а що снаряди не рикошетять зовсім? Тобто неваажливо який снаряд, з якого типу пушки, калібр, відстань, кут атаки, і тип броні?
Мабуть якщо б не було рикошетів, то багато тезніки б не їздило зараз, а вона їздить.
Звісно рикошетять. Але коли 122 мм снаряд не завдає шкоди якомусь танку, це просто смішно.
коли 122 мм снаряд не завдає шкоди якомусь танку, це просто смішно.
коли постріл в паперову корму ЛТ видає «не пробив», значно частіше ніж один на мільйон
це не баг, а фіча — в грі зумисно коригують відсотки ймовірності, щоб заохочувати слабких гравців грати (їх більше), а не кидати гру через сильних гравців (їх менше)
взагалі більш масові саме казуальні симулятори, а не достовірно хардкорні
А я люблю більш менш реалістичні. Але звісно, що не всім таке подобається.
я люблю більш менш реалістичні
башта реального німецького «Тигра» здійснювала повний оберт на 360 за хвилину :-)
і це при 1500 об/хв двигуна
В реальності як із Д30 не проб’є , то танк вже годиться лише на звалище металобрухту або на капітальний ремонт. Його розкурочує до стану не боєздатності. В такій грі просто аркадність пропаде і буде схоже на справжні бої бронетехніки, коли стріляють з кілометрових дистанцій. Так само із часом перезарядки і т.д.
Так тундра — тобто War Thunder там же, там були аркадні та симулятор режими.
А мета яка? Хто фінансуватиме це свято на проді?
Звідки брати гроші?
Без монетизації через пей2він доведеться згадувати досвід умовних СірТех і щороку випускати нову Візардрі.
Або їхати в Польщу збирати трускавки.
Про всяк випадок, СірТех всьо. Нема.
Пей2він тут це тонкий такий психологічний фактор, оператори якого чітко розуміють психологію пересічного геймера. Якому дуже подобається його причетність до «кіберспорту». Йому не цікаво цілими днями задротити комбу в стріт файтері. Аж до мозолів. Йому треба піу-піу і перемога. Ну й перед пацанами в дворі є чим похвалитися. Тепер ти не дивак, а цілий кіберспортсмен!
І за це він готовий платити.
Грубо кажучи це як фізкультура та спорт. Спорт це люті досягнення, це залиті потом очі та стерті до крові руки. Все заради результату.
А фізкультура це акуратно так бігаєм втоптаними доріжками в парку в кедах від Армяні, мило посміхаємось зустрічним дівчатам та бадьоро постимо мотиваційні картінки в інстаграм. «Пробіг 2км, легені вистрибують. За місяць спробую ще раз пробігти».
Але всі кажуть що займаються спортом, а не фізкультурою :)
щоб ти розумів, є гравці які терплять такі прояви в іграх як заплати і отримай якісь імбові штуки, є гравці які цього не переносять бо це портить гру і вона стає нестерпною через такий дизбаланс, а є гравці як ти кажеш яким подобається мати вагому перевагу над іншими купивши за реальні гроші таку можливість. Я все ж таки думаю, що можна іншими способами монетизувати гру не ламаючи баланс і тим самим мати більшу аудиторію.
Я це розумію :)
А ще я бачив як роками фокус зміщувався з «продати продукт» на «продавати послугу».
Онлайн-дрочильні приносять купу грошей. Поріг входу мінімальний, платежі так влаштовані що доступні практично навіть школярам зі шкільних сніданків.
Заплати куцо вдягненій дівчині з мільйоном підписників, щоб показала на стрімі що вона в це грає, от і маєш зростання аудиторії. Головне підсадити. І акуратно підтримувати фокус уваги.
Грубо кажучи, ціни в магазині будуть саме такі щоб ти не міг без залишку витратити всю суму налутаних грошей.
З точки зору рентабельності це набагато перспективніший варіант ніж регулярно пиляти новий продукт. Бо психологія натовпу штука доволі прогнозована :) Церква так працює тисячі років.
Тому багато хто й обирає саме таку схему.
під кожного гравця вже давно придумали свою схему відкачування бабла)))
Не забудь еще сделать свой Facebook, Twitter и Instagram. Так шансы на успех минимум утроятся.
я бачу ти тролль з величезним досвідом, але не забувай, що на одну твою думку є сто інших думок.
Артеме, чи є у тебе уявлення взагалі про те, яких зусиль, знань, грошей та скільки часу потребує розробка умовної WoT? Чи цікавився ти тим, яка команда працює над цією грою? Яка інфраструктура стоїть за онлайном цієї гри? Достатньо трішки погуглити й можна знайти основні цифри, в тому числі й серед приміток на вікі.
Можеш також поговорити про це з усякими чатамигпт і бінгами більш детально.
І поцікався, чому тут так багато про коровани пишуть, бо це неспроста :)
Так вивчав, зараз це набагато легше зробити ніж тоді, навіть порівнювати можливості тодішні і сьогодння не буду. Та і вся робота вже кимось зроблена, інформація про танки зібрана, моделі зроблені, механіки показані, це як написати пісню на новий лад. Просто варгеї в один момент купили компанію у якої арендували сервера тому це єдиний момент який не можна буде реалізувати бо в мене немає мільйонів долларів... поки що))
Зробити звісно можна. Шанси на успіх — на який власне успіх? Комерційний успіх — потрібно буде зробити гру краше, та вкласти купу грошей в промоушн щоб насправді зібрати тільки невеликий процент клієнтів у танків та тундри. Тобто це ААА бюджет та команда, як програмістів, геймдизайнерів, девопсів, художників та артистів і т.д. Якщо йдеться про створення такої гри як перші патчі 2012 — фактично маленькою інді студією, це буде безумовно успіх. Думаю нема сенсу робити таку саму гру — крім pay for win, сам геймплей народу банально набрид. Думаю зараз не треба робити взагалі чергову гру — симулятор війни, краще стратегія Nindendo. If it not fun — why does it mather.
Вважаєш, що прийшов час впроваджувати різноманіття в ігри і створювати ігрові механіки котрі буду приносити фан та будувати на цьому геймплей бо всі ігри за останні роки особливо онлайн майже нічим не відрізняються одна від одної?) Тобто ні задроцтву, гравцям потрібен фан, а не стрес? Ти про це?
Top 7 в Steam — це симулятори війни. Насправді це не просто так, в цьому певний час був замішаний Пентагон, що підтримував фінансово студії які робили саме таким ігри і таким чином популяризував службу в армії. Вони це навіть не приховували і випускали з цього приводу документальний фільм. Але куди поділись механіки типу — Соніка, Братів Маріо, Сімсів, боулінгу, бейсболу, більярду тощо ?
такі механіки іноді занадто прості і геймплей в них обмежений, тому я думаю вони швидко стали не цікавими і про них забули.
А стара добра online перестрілка типу Doom/Quake 2 на усім відомих картах це ніби щось нове та складне ? Це звісно CS. Так само скажімо Dota — така собі комбінація WarCraft та Diablo — власне це варіація на тему стратегії. Call of duty, FarCru та Battlefield — просто симулятори поля бою. Лише з 8 місця йде симулятор авто-гонок і далі вниз пару сторінок військової тематики. Хоча насправді існує не мало і спортивних механік, і конструкційних і т.п. — але в топі якимось дивним чином — війна, де грок або солдат, або офіцер.
Якщо згадати історію, той не дивно, чому так люблять грати в такі ігри (про війну).
Але куди поділись механіки
Соніка, Братів Маріо
Платформерів і зараз дуже багато, навіть хороших в достатній кількості
Сімсів
Є ж сімси, вони в принципі виходять рідко і доять до останнього купою DLC
боулінгу, бейсболу, більярду
Тут хз, скоріш за все люди надають перевагу цим іграм в реальному житті (і правильно роблять imho)
Головний грок — підліток чоловічої статі. І якимось дивним чином йому пропонується не спортивна гра, прийоми і методи з якої він би міг викорастати в справжній грі, а військовий симулятор. Цікаво — а як це так ? P.S. Якщо це таке дежавю — то чому тоді для тренування пілотів, чи автогонщиків використовуються тренажери софт яких за своє суттю не дуже принципово відрізняється від відеоігор ?
йому пропонується не спортивна гра
Пропонується те на що є попит, якби був у людей запит на симулятор жаби в болоті, то весь топ був би забитий жабами
не спортивна гра, прийоми і методи з якої він би міг викорастати в справжній грі, а військовий симулятор
Військовий симулятор по типу Arma набагато ближчий до реальної війни, ніж спортивний симулятор до реального спорту
софт яких за своє суттю не дуже принципово відрізняється від відеоігор
То тільки візуально схоже, між якимось справжнім автосимом і Forza Horizon 5 просто прірва відмінностей під капотом, плюс ще й залізо спеціально створене щоб максимально наблизити до реального експіріенсу (привіт любителям автогонок на клавіатурі), з літаками ще більша різниця.
Більш дешевого і простого способу поки немає, десь бачив відосик з старим симулятором танка, де фізична камера на підвісі рухається по мініатюрній реконструкції місцевості)
Якщо для тебе сюрприз, то позиція в будь якому рейтингу — це чистий маркетинг, наприклад перше місце за ключовими словами в пошуку Google — це дуже суттєва сумма на SEO. Сучасний маркетинг давно вміє створювати попит, це зветься «великим американським вмінням». Точно бачів документальний фільм, десь на каналі Мега, що Пентагон підтримував створення ряду студій зокрема id та crytech. Вивчались відпрацювання тактичних дій за допомогою кооперативних шутерів, керування роботичною зброєю наприклад дронів і т.д. Результати були дуже позитивні. Один з чиновників який займався програмою сказав щось по типу — «ми маємо навчити наших хлопців цьому до того як вони потраплять в армію і використовувати цей досвід із зброєю майбутнього».
Сучасний маркетинг давно вміє створювати попит
Якщо це розглядати в контексті популярності ігор про війну, то це вже тягне на теорію змови. Все набагато простіше — винуват соціум за стереотипами якого хлопчики повинні бавитись з машинками і зброєю, ось вони і бавляться незалежно від віку.
PS відкрив стім, немає там в топі продаж 7 з 10 ігор про війну:
— 2 сурвайвала, хоч там і доводиться лупити ворогів, але зовсім не про війну
— 4 стратегії, з яких лише одна про другу світову, в інших бої опціональні/відсутні
— 1 ММО
— steam deck, нерелевантно
— і лише 2 ігри які точно підходять під ці критерії — COD Blackops 3 та Team fortress 2
Ніяка це не теорія, це взагалі відкрита інформація, це ніхто не приховує. Більше за те психологи давно дізнались, що гра це одна з найдавніших форм навчання. Коли дорослі печерні люди навчали грати дітей в схованки чи в квача, то то не просто так в цьому був великий сенс — вміти маскуватись на місцевості та розвивати реакцію та спритність щоб не потрапляти під дії холодної зброї чи скажімо лап із кігтями та рогів. Одним із результатів дослідів, що проводились на протязі
Я не про гейміфікацю навчання, а
Не буду переписувати в форум Джо Джирарда, та перевірено на практиці. Дуже часто те, що ти думаєш — твоє власне бажання насправді зовсім навіть не твоя власна думка ти лишень вирішив, що вона твоя. Це секрет наприклад успішності скажімо Apple, та ще дуже багато чого скажімо Harley Davidson чи Macdonald’s. Популярність кооперативних ігор, що симулюють військові дії насправді не випадкова, існує організація який так треба. А скажімо японські ігри для дітей — типу Братів Маріо, навпаки не треба, навідміну від самої Японії де вони чітко розуміють навіщо створюють саме такий геймплей.
Камон, діти задовго до всяких відеоігор бігали з іграшковими пістолетиками з гілки, до цього і разом з цим з дерев’яними палками замість меча, це такий соціум, а не якась там організація нав’язала
Якби це так працювало великої частини підприємницьких ризиків майже не існувало б... Ну рілі, в чому ризик якщо ти можеш просто взяти будь-який продукт та «створити попит»? Проблема тут в тому, що так, є певні механіки які дозволяють створити попит. Наприклад, якщо скупити весь рекламний інвентар топових телеканалів й залити країну рекламою на пару місяців, то певний попит неодмінно виникне (може навіть суттєвий). Але чи вистачить цього щоб відбити астрономічні кошти такої кампанії? Це вже велике питання (скоріше всього, що ні). Тобто начебто всі розуміють як можна, але далеко не у всіх виходить зробити це в плюс (більше того, одні й ті самі люди успішно «вистрілюють» з одними продуктами та фейлять запуск інших, хоча начебто робили те саме).
Ну там було, що фінансували створення саме движків для певних механік гри. Через движки індустрія наповнилась великою кількістю по суті однотипних продуктів. Власне як із скажімо Інтернет це було, його американські військові не розводили по усій планеті — та первинну технологію розроблено було на їх кошти. Так насправді можна з будь чим.
Ну звісно можна це зробити але якесь щоб відрізнялось від war thunder, wolrd of tanks, world of tanks blitz та tank compani. Може таку гру яка буде трохи похожа та танки онлайн
Оплот буде? 🇺🇦
Бо набридли російські ігри про танки, які на іконках ставлять наш прапор... Або продають Оплоти...
Ще й українці жваво дякують, бо побачили наш прапор...
Краще вже розробляй щось нове. Якусь «королевську битву» на базі Raft та Sea Of Thieves: Всіх викидає на острови, добуваєш собі їжу, крафтиш зброю і пліт. Пливеш на інший острів збираєш ресурси, і так добудовуєш плотові пушки і тд. Вкінці б’єтесь пліт проти плота, або будуєш укріплення на острові і обороняєшся.
*хоча і ніша «battle royale» вже у всіх в печінках. Можливо кор-геймплей потрібно будувати не на «зменшенні» області, а вводити її як окремий режим до основного.
Також якщо цикл геймплдею буде нудним — то і графіка не врятує.
Для випуску змагальних ігор на Пк, і особливо мережевих ігр-сервісів — потрібен дуже-дуже-дуже міцний кор-геймплей. А також великі інвестицї в підтримку серверів і постіній розробці контенту.
Я би радив починати з ігор без нахилу в сторону «кіберспорту». Якщо хочеться мультіплеер — краще орієнтуйся на гру з мінімальною кількостю контенту, але цікавим повторювальним геймплеєм. Можливо навіть щоб гравці самі являлись «хостами» і запрошували інших до себе в гру.
*в любому випадку — завжди відкрита ніша «co-op \ split-screen \ couch co-op» ігор. Там дуже мало геймплейно-хороших ігор. Зазвичай всі стараються робити «файтинги» або копіюють ідеї один в одного, тому і дуже не популярна ніша. Впевнений свою аудиторію яка любить зібратись на вечірці і пограти на одному моніторі, або через аудіозвязок — знайде.
Дякую за комент. Як думаєш , якщо змінити королівську битву і залишити тільки основне ядро голодних Ігор без всяких там зон, що поступово зменшуються. Наприклад шутер в якому буде цікавий геймплей, що не копіює існуючі одинакові режими в інших онлайн шутерах. І який буде побудований на елементах голодних Ігор але графіка в грі не супер через слабкий рендер ігрового двигуна порівняно з ue5 і cryeng. Чи є шанс знайти такому проекту свою аудиторію?
Мені здається зараз забагато шутерів саме з геймплеем у вигляді «змагання», або битв на «арені». І доволі мало — з елементами виживання, наприклад у процедурно-генерованому середовищі. З більш-меньш реалістичними умовами, щоб у разі чого — ігровий досвід можна було використати подалі і в реальному житті.
*в першому випадку йде заучування мапи, для гравця відносно інших подібних ігор може змінитися лише геймплей.
*тобто стрільба в CS, в RUST, в Apex Legends, в Rainbow Six Siege або Battlefield — не сильно відрізняється, тиснеш кнопку і утримуєш віддачу. Любий гравець який хочаб раз грав у шутер — запустивши новий вже знає що таке стрільба, як її контролювати і також що потрібно слідкувати за патронами і перезарядкою.
На прикладі трьох: pubg, cs, та rust розповім що маю на увазі що потрібно працювати над сильним «геймплеем».
В CS гравці самі вибирають собі класс купівлею зброї (гроші отримують від: вбивст, виграшу матчу за ту чи іншу сторону), мапи дуже компактні тому і матчі відбуваються дуже швидко, заучуються «розкидки» і таймінги, важливу роль грають звуки. В основному мапи з’єднані трьома-чотирьма коридорами які виступають в ролі швидких доріг до іншої точки мапи а також тактичного підступу до противника. Часто в грі використовуються такі елементи рівня які дозволяють вирішити задачу декільками способами: кинути гранату, прострілити, обійти з флангу і подібні.
*гра аркадна, оскільки є шкала здоров’я і броні яка не відновлюється до нового матчу, броня через цифри, а також немає «ваншоту» з любої зброї в голову.
В Pubg відкритий простір, мапу також заучують (досвід додавання нових мап показав що гравці не сильно полюбляли на них грати), твоє спорядження завжди знаходиться в тих самих точках але генерується рандомно тому кожна гра навіть на тій самій території — сприймається по різному, є транспорт для швидкого і більш беспечного пересування, є точки інтересу у вигляді «дропу» який як дає змогу отримати краще спорядження, так і збирає гравців на великій мапі в одну точку сутички. Кільце де гравці повинні перебувати кожного разу зміщується — що додає динаміки і «збирає» невелику кількість гравців на такій великій мапі у більш камерні арени для перестрілки.
*в грі аркадний реалізм, тому що рани лікуються, броня через цифри, а також немає «ваншоту» з любої зброї в голову.
В Rust мапа генерується щоразу як починається новий вайп. Є загальні незмінні зони: РТ або будови — на яких гравці можуть отримати краще спорядження зачистивши їх від ботів а також відбиваючись від інших гравців, міста та точки торгівлі — які є також зеленими зонами, а також автомобільні дороги, колії та метро — які також генеруються. Гра полягає як на виживанні: здоров’я, є ушкодження які лікуються, потрібна вода і їжа. Так і на будівництві і збереженні своєї бази. Гра доволі аркадна, тому що ти знаходиш «стіл» в бочці, або перероблюєш один предмет на інші крафтові компоненти, з яких створюєш інші.
*в грі аркадний реалізм, тому що всі рани лікуються трьома предметами, броня через цифри, а також немає «ваншоту» з любої зброї в голову.
Три гри — шутери, в трьох іграх є баланс зброї, в трьох іграх гравці можуть грати як самі на себе так і розділяти обов’язки в команді — але механіка і цикл геймплею в кожній зовсім різний.
Топові шутери вже поставили доволі високу планку якості, і випускаючи гру яка буде виглядати як туторіал Unity на ютубі — не найкраща ідея. З іншого боку це не повинен бути конкурент Call Of Duty. Як варіант — це стилізована графіка, вона дешевша для інді — але вона також перемістить гру в категорію «нішеві», і аудиторія трохи знизиться.
Я ще нічого не розробляю, але мав на увазі Godot за яким я слідкую остянніх півроку.
Але на Ґодо можна зробити «графонисті» проєкти. Є і інші відео, які підтверджують, що на Ґодо є «графоній».
Я за ним слідкую з 2016 року.
Такий реалізм на мою суб‘єктивну думку не для Ігор і мені візуально не подобається бо тяжко наприклад в такій локакії помітити ворога, або інші важливі об‘єкти. Мені просто подобається стилізована графіка або стилізований реалізм і Годо це може.
Ну дивись, дуже багато роботи лише для створення прототипу с механіками. Просто піу піу с одного ствола не цікаво (є аналоги, з якими конкурувати новачок не зможе). Треба робити новий гемплей, нову фішку. Псевдореалізм в тундрі, аркада в танках і арматі, фантастичні роботи з лазерами також є. Якщо вже хочеш — роби на смартфони, вбивцю вот блітц, тільки в сетінгу танків сьогодення (тобто як мінімум треба дими розкидувати, птури якісь ітд) — це ще може взлетіти ну і клієнт на десктоп зробити (нехай з мобільною графікою), в ідеалі мультиплатформа.
Але ти ж розумієш, це мінімум рік роботи команди заради прототипу. Я б може і хотів щось таке поробити, але без грошенят рік складно
на смартфонах є блітз і там все чудово тому навіть нема сенсу пробувати туди лізти))
Блітц — лайно з вундервафлями, лагами, хуйовим графоном і ніякими ігровими механіками
Теоритично все можливо. Можна створити концепт, мінімальний прототип, знайти однодумців і ентузіастів. Зробити вже кращий прототип, забезпечити мотивацією себе і команду. Знайти інвесторів, які дадуть фінансування. Зробити гру. Але ще треба врахувати що WoT гра яка розвивається дуже давно. Тому практично думаю що нічого не вийде. Можна почати з чогось простішого, щоб отримати досвід і ім’я. Наприклад якісь Turn-based strategy з сетінгом танків.
Зараз не заїде:
— Подібну гру є сенс робити лише про танки другої світової де було різномаїття цікавої техніки, до неї були унилі бляшанки, пізніше перехід до концепції ОБТ де всі танки плюс-мінус однакові. А ця ніша вже зайнята і на доволі високому рівні
— На початку буст до популярності сильно дало «дедываевали», зараз це спрацює лише в одній недокраїні. І фокус уваги зараз на теперішню війну, а хайпувати на цьому це мудацтво
— Навряд хтось захоче за свої гроші створити таку гру, треба буде залучити інвесторів, а обовʼязки перед ними змусять перетворити гру на ще один pay to win
Тим же wot, європейські/американські гравці від нього просто так не відмовляться, їм то пофіг хто її робить
виходить, якщо і створювати wot 2 то тільки самому і для себе, бо масової зацікевленості вже не буде як колись в 2014 році, та й основний гравець був з снг. Але таку гру вдало можна впровадити в кіберспортивну дисципліну яка була б цікава і європейцям забравши долю рандомності від якої не змогли відмовитись в варгеймінгу.
Хіба що гібрид WOT і Crossout, а ігор про танки багацько. Ринок перенасичений клонами.
якщо бачиш заголовок теми про створення гри то 100% серед коментарів знайдеш про коровани
Потому что
якщо бачиш заголовок теми про створення гри то
в 99 процентах случаев там ересь типа «хочу сделать убийцу Гугла. Я посмотрел — ничего сложного нет, всего-то 1 формочка с текстбоксом»
Якщо вже танки є, то нафіга клона робити.
Краще щось орігінальне, але схоже за концепцію.
так склалося, що все зроблене компанією варгеїв дуже вдало пасовало в грі wot, тому я вважаю їх концепцію в цьому жанрі ідеальною, а все інше не спрацює або просто буде не цікаве.
Найкращі коментарі пропустити