Експерти відібрали 100 найкращих ігор усіх часів. На першому місці — The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Команда видання GQ склала список 100 найкращих ігор усіх часів. Та вони вирішили не йти традиційним шляхом, коли команда ігрових журналістів сідає і складає рейтинг, який можна з легкістю передбачити, адже він складається з «канонічної зали слави». У GQ захотіли додати у це трохи хаосу. Тому надали широкому колективу представників ігрової галузі самостійно визначити власні критерії «найкращого». Вони хотіли побачити, в чому відібрані ігри відрізняються, а в чому будуть схожими з традиційно прийнятним каноном. Для цього залучили 300 осіб — улюблених розробників, стримерів, керівників геймдев-проєктів та галузевих журналістів.

Кожен та кожна з учасників склали особистий топ-10 ігор. Гра, яка займала у ньому перше місце, отримувала 10 балів. Гра, яка займала 10-те місце — 1 бал.

В результаті команда отримала 239 кінцевих списки, в яких згадувалися 652 гри, що отримали один або більше голосів.

Переможець, а саме The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017), отримала найбільшу кількість голосів і посіла перше місце в особистих списках більше, ніж будь-яка інша гра.

Неординарний підхід до складання самого рейтингу помітити легко. У ньому змішані нові, старі та дуже старі ігри, від культових блокбастерів до інді-проєктів. А знайомі нам тайтли можуть опинитися на несподіваних місцях.

The Legend of Zelda у топ-20 цього списку зайняла дві позиції — першу і десяту (The Legend of Zelda: Ocarina of Time, 1998). Загалом же серія The Legend of Zelda зайняла 7 позицій у списку зі 100!

На другій сходинці перша TLOU (2013), а її продовження The Last of Us Part II (2020) посіло 28 позицію. А на третій сходинці — класичний тетріс. При цьому Bloodborne посів четверту сходинку, а Dark Souls — дев’яту. А от Sekiro, наприклад, не потрапила у цей топ-100 взагалі.

З ноги вірвалося у першу двадцятку й інді — Disco Elysium на 12 позиції. До речі, на 74 позиції закріпиласяся метапіксельна інді-гра Undertale (2015).
Першу ж 20-ку найкращих ігор закриває минулорічна Elden Ring. А загальний топ-100 завершує Star Wars: Knights of the Old Republic (2004)

У списку:

• 23 ігор з 1990-х;
  • 36 ігор з 2000-х;
  • 35 ігор з 2010-х;
  • 3 гри з 2020-х.

Нижче наводимо Топ-20 ігор зі списку GQ. Повний список ви можете переглянути з коментарями в оригіналі статті англійською.

ГраРікРозробники
1The Legend of Zelda: Breath of the Wild2017Nintendo
2The Last of Us2013Naughty Dog
3Tetris1985Олексій Пажитнов
4Bloodborne2015From Software
5The Witcher III: Wild Hunt2015CD Projekt Red
6Mass Effect 22010Bioware
7Metal Gear Solid1998Konami
8Portal 22011Valve
9Dark Souls2011From Software
10Half-Life 22004Valve
11Resident Evil 42005Capcom
12Disco Elysium2019ZA/UM
13The Legend of Zelda: Ocarina of Time1998Nintendo
14Super Mario World1990Nintendo
15Red Dead Redemption II2018Rockstar Games
16The Elder Scrolls V: Skyrim2011Bethesda Game Studios
17Final Fantasy VII1997Square Enix
18Super Mario 641996Nintendo
19Doom1993id Software
20Elden Ring2022From Software

❓ Чи погоджуєтеся ви з першою двадцяткою найкращих ігор за версією GQ? Чи погоджуєтеся із загальним списком зі 100 ігор? Які ігри всіх часів ви б назвали найкращими за власними критеріями? Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Рейтинг без StarCraft I та Heroes III — х*йня на постном маслє )

І жодної стратегії в топі.
Жодної гонки.
В сотні нема жодної з ігор Mortal Kombat.
Нема Лари Крофт, яка свого часу була революційною.
Нема жодної Діабло, яка для багатьох є орієнтиром в жанрі.
Відсутні мобільні ігри такі як Angry Birds.

Херня, а не рейтинг.

Упоротий список любителів бродилок.
Тільки кілька стратегій, і немає варкрафту. Немає дьябли.
Хуuня кароче повна

в коментарях перепис дідів які після третіх героїв більше ігор не бачили, а про Світч і не чули

> експерти
> зельда

Експерти з 7-Б класу.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вот значить... Нема майнкрафт(а він зараз найкасовіша й в світі), нема жодної far cry та жодної GTA. Зельда на першому місці... Чесно кажучи це самий аутистичний рейтинг який я колись бачив. Його створювали діти мабуть...

... Зараз найкасовіша гра — майнкрафт, а його нема. Нема жодної частини GTA. Відстій, а не рейтинг

Такі рейтинги можуть бути тільки суб’єктивні, залежать від країни, від того коли автор почав грати і на чому.

Навіть якщо робити опитування, репрезентація буде не нормамлізована, бо олди грати і в старе і в нове, а зумери тільки в нове

+ багато легендарних ігор зараз не дуже доступні. Щось застрягло на оригінальному боксі, ps3, mega drive, щось тільки на вінді без гемору запускається, а я вже виріс і хочу з пуфіка грати а не за компутером

список составлен детьми, максимум подростками, которые играют в приставки.
Так и назовите список «рейтинг приставочных игр от подростков»

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Не бачу Minesweeper й Solitair!

1 The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2017 Nintendo
2 The Last of Us 2013 Naughty Dog
3 Tetris 1985 Олексій Пажитнов
4 Bloodborne 2015 From Software

Крінжа.

ctrl+f, «gothic», 0/0
фуфлорейтинг від фуфложурналу

в коментарях перепис дідів які після третіх героїв більше ігор не бачили, а про Світч і не чули

Колись і ти станеш «дідами» і будеш розказувати, які були ігри за твоєї молодості і як їх ніхто не пам’ятає.

Ну якби я написав про Twinsen Odyssey, це зрозуміло, не всі її пам’ятають.

Але ж HoMM3 повинна бути у топ100. Є фаллаут 3 та Нью-Вегас, але ж де Ф2?

Де Мортал Комбат?

Де Diablo 1 чи хоча б 2? Де Path Of Exile, arpg з найбільшим онлайном?

Немає старкрафту та кс 1.6 — посміявся.

Теоретично, Діабло 1 була на ps1, старкрафт на nintendo 64, diablo 2 вийщов нещодавно (краще ніж ці зумерскі діабло)

Але так, хайпанули вони на пк

після третіх героїв

була ще KB від Katauri
після них в цьому жанрі вже просто нема чого ловити

Переможець, а саме The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)

взагалі вперше чую

Nintendo

зрозуміло, чому

Тут ти пропустив, багато
Можливо рейтинг ельфійський і для приставок.
Тому рохходження з нашою реальністю

Тут ти пропустив, багато

якщо всі десять нових «супермаріо» — то таке мене ніколи й не цікавило

Рейтинг без StarCraft I та Heroes III — х*йня на постном маслє )

адміни давайте зробимо топ100 від експертів ДОУ?

Про зельду почув перший раз )))
О це так гра на всi часи

Гра не з дешевих, але коштує кожного центу. Куплю після того як пройду skyward sword

Упоротий список любителів бродилок.
Тільки кілька стратегій, і немає варкрафту. Немає дьябли.
Хуuня кароче повна

Де блять перші два fallout, neverwinter nights, diablo

І 52 місце для Half-Life (CS1.6 взагалі нема) які перевернули в свій час геймдев та кіберспорт

Коменти в 100 раз цікавіші за статтю 😁

> експерти
> зельда

Експерти з 7-Б класу.

Куйня якась, ні стратегій ні комбата намає.
Хоч дум на халфу в 20 впіхнули.

І жодної стратегії в топі.
Жодної гонки.
В сотні нема жодної з ігор Mortal Kombat.
Нема Лари Крофт, яка свого часу була революційною.
Нема жодної Діабло, яка для багатьох є орієнтиром в жанрі.
Відсутні мобільні ігри такі як Angry Birds.

Херня, а не рейтинг.

І Цивілізація — додали відстойну п’яту, але немає засновника жанру, першої. Ну то такий рейтинг, як написали — щоб додати хаосу.

І Цивілізація — додали відстойну п’яту, але немає засновника жанру, першої. Ну то такий рейтинг, як написали — щоб додати хаосу.

Я не грав в Цивілізацію, але не завжди засновник є більш важливою грою, ніж більш пізня гра. Два приклади
— Doom (1993) важливіший для індустрії ніж Doom (2016), не дивлячись на те, що оригінальна гра вже не грабельна
— Heroes of Might and Magic III (1999) просто на голову важливіша за перші частини, про які більшість навіть і не знає

не знаю, я іноді граю в Doom 1-2 — в них якийсь особливий вайб минулого покоління)

Ну хз, мені якраз 5 найбільше з лінійки зайшли, хоча я грав лише в 3,4,5,6

Мені 6-а прям легла на душу — виправились. Такий же кайф був від 3-ї.

А ще ж Beyond Earth — теж граюсь хоча б раз на рік.

Мені дуже несподобалась концепція розростання міст на багато клітин в 6, чомусь так і не зміг з цим нормально навчитись грати і згодом забив і повернувся до 5.

Цива п’ята — найкраща з цив. Вона наразі ЄДИНА в яку можна притомно грати онлайн. Грав у всі окрім шостої.

Цивок — немає. Майт енд Меджик — немає, та ще десятків революційних ігор немає :(

добавлявшие «The Last of Us» — они хоть конца компиляции шейдеров дождались?

Так тут не обов’язково ПК версії.

по суті до гри питань нема за рейтинг. Сподіваюсь айтішнікі собі можуть дозволити хоча б ПС3.

игры там нет, геймплей унылый и примитивный до безобразия

Боже, коли закінчиться цей дроч на соулс ігри, просто неможливо.

Топ не поганий, не згідний десь мабуть лише з 30 позиціями, але в ці ігри я або не грав, або це суб’єктив.
Мене більше дивують люди які пишуть
«балін, чому зельда та тетріс краще за *вставте назву любої непоганої гри на 7/10*»
Серйозно, у вас в голові насрано чи як? BotW це гра яка зробила справжню революцію в жанрі open-world/action-adventure, це саме та гра в яку я рекомендую зіграти КОЖНОМУ. А що до тетрісу я взагалі мовчу, це був БУМ для індустрії.
А більшість ігор які вказуєте ви — це хороші ігри, але вони не внесли нічого в свій жанр, а просто трішки покращили старі ідеї.

За багато років було багато революційних ігор, я думаю штук 20 набереться, нажаль вони не всі у топі.
Напевно бо втратили популярність, або серія з роками загнулась.

Є також варкрафт/стакрафт/Вов. Є файтинги. У той же час тут дві дуже схожі гри — дарк соус та бладборн(і трохи модифікований відносно них елден рінг)

Заголовок: «ЕКСПЕРТИ вибрали щось там блаблабла»
Реальність: «Видання GQ .... »

Скайрім в топ 20? Хтось в оригінал грав з тих хто оцінює? Це одна з гірших рпг, автолевел, 0 балансу, унилі дейлі квести по пещеркам, унилий сюжет. Любу опен ворлд рпг де є автолевел можна одразу списувати. Їм не місце поруч з елден рінг і т. д. Я б поміняв скайрім на другу готіку.

Так, з цього рейтингу я б Skyrim поміняв на Morrowind. Імхо — він на голову вище.
Breath of the Wild я б махнув на Skyward Sword і точно не перше місце.
Хоча взагалі як можна порівнювати ігри різних жанрів?

Скайрім в топ 20? Хтось в оригінал грав з тих хто оцінює? Це одна з гірших рпг, автолевел, 0 балансу, унилі дейлі квести по пещеркам, унилий сюжет.

О, думаю, адекват в треде, наконец-то.

не місце поруч з елден рінг

А это будет мне уроком: нельзя делать вывод о человеке, не дочитав до конца его комментарий.

Я б додав в топ 20 new vegas, здивований що без gta (можна не додавати :) )

Рейтинг складали експерти 2007 року народження? Якщо в тетріс, маріо або дум грав увесь світ, це були події світового масштабу, то половина ігор в цьому рейтингу це просто чергові ігри, нехай і гарні, про які знають тільки задроти конкретного жанру.

Найкращі ігри це ті, які або спричинили революцію в жанрі або в які грають знову і знову, навіть через 20, 30, або й більше років. Для мене це Heroes of Might and Magic 3.

А як же варкрафт 3?) чи якщо вже за революції, тоді dune 2000
у топі тільки вов, хоча вона теж була революційною. Ну а про nfs, counter-strike, dota чи league of legends вже написали й без мене

коротше, експерти — американці

Зельду на перше місце могли поставити тільки Японці. Так це можливо найкрутіша у світі аркада, але як можна порівнювати із більш масштабними як по сюжету, так і по графіці та геймплею проектами

А ти грав у зельду щоб таке писати?)
Та ні, просто всі люди які грають в зельду — це японці та фанбої)

Зараз якраз проходжу skyward sword.
Просто реально там вона більш популярна, як і усе інше від Nintendo

То я щось на верстці зламала, перепрошую. І дякую, вже пофіксила)

Ось лінк: www.gq-magazine.co.uk/...​best-video-games-all-time

Дякую) почитав весь рейтинг
Трохи дивно зроблен він)

Наприклад, там дублюються HL1 & HL2 — достатньо першої як момент винаходження всесвіту HL

Нема Counter-Strike — не включити цю легенду до рейтингу це майже злочин )
Doom, але не Quake 3 multiplayer?

Дуже багато стрілялок, де стратегії та гонки?
Age of Empires 2, але не 1?
Caesar 3?
Civilization 3 була краще за 5

GTA, але не Mafia
Transport Tycoon (і далі Transport Tycoon Deluxe і OpenSource переробка OpenTTD)
NFS?!

Можна і далі продовжувати)

Doom, але не Quake 3 multiplayer?

Doom це легендарна гра, яка писалася з нуля, технологій для її розробки не існувало, їх винайшли. Це взагалі найкраща гра в історії, яка змінила всю індустрію і була встановлена на більше комп’ютерів, ніж Windows. Вона стоїть для мене на першому місці, разом з тетрісом. Сучасні ігри, які робляться на куплених рушіях, смішно порівнювати з такими іграми. Це теж саме, що порівнювати сучасний блокбастер з Термінатором 2, Зоряними війнами або Парком Юрського періоду. Ті фільми робили найрозумніші і найкреативніші люди світу на той момент, а сучасні блокбастери малюють 1000 індусів.

Quake 3 — це просто чергова гра, нехай і дуже гарна.

Нема Counter-Strike — не включити цю легенду до рейтингу це майже злочин )

Це реально тупо. Єдина гра, яка існує на професійній сцені більше 20 років і тільки набирає популярність. Прямо зараз в неї грають півтора мільйони гравців, а через місяць виходить нова версія. Ну реально, як можна порівнювати якісь ігри в які пограли 1-2 рази і поклали на полицю з шедеврами в які люди грають кожен день десятки років?

Doom це легендарна гра, яка писалася з нуля, технологій для її розробки не існувало, їх винайшли.

Це так, вони 2.5D світ зробили — дійсно ноу-хау у рендерінгу та левел дизайні. А q3 привніс зовсім новий баланс у мережевій грі.

Сучасні ігри, які робляться на куплених рушіях

CS на Source працює :-) це рушій від Valve. Та і квейк3 не дуже типова гра. І мені так само не подобається тренд ліцензійних рушіїв. Раніше були батьки геймдеву, кожна компанія мала своє двігло, а тепер є анріл та юніті. Геймдев майже закінчився як технології (для тих хто не пише рушії у valve/epic/etc), але ще не виріс у мистецтво.

Тому я і сказав що рейтинг ну трохи суб’єктивний. Як порівнювати, за технологіями чи геймплеєм)

А q3 привніс зовсім новий баланс у мережевій грі.

Та ні, тільки кращу графіку. Все те ж саме було раніше в Quake2, включаючи й мережеву гру, а ще раніше, у Quake1, а ще раніше у Doom2, де я й познайомився з мультиплейером.

Та ні, тільки кращу графіку. Все те ж саме було раніше в Quake2, включаючи й мережеву гру, а ще раніше, у Quake1, а ще раніше у Doom2, де я й познайомився з мультиплейером.

Ну от якщо так рахувати то що там робить ціла купа 3D іграшок :-) Вони гарні, але не інноваційні. Neverhood (у списку не присутня) — більш інноваційна ніж наприклад Inside (2016), яка вийшла після Limbo (не внесли до списку)

А wolfenstain?

Це була проба. Там не було мультиплеєра. Doom став революцією.

Так у тому й крутiсть що чергова гра стала культовою.
Quake 3 Arena був та навiть зараз э у кiбер змаганнях. А тодi ми кiпятком ссяли у iгровухах коли його бачили. Де вiн?

Ахахах, посміявся, дякую))

LOL.
Перші дві позиції мають ділити відьмак 3 і рдр2 (у кожного свій лідер). Це у будь-якому розкладі. До їхнього рівня нічого не дотягує з усього, що є. Далі вже можна як хочеш трактувати

LOL, рдр улылая скакалка с бесконечными дегеративными диалогами и фентези про секс-машину-алкоголика ненавидящего порталы. Дайте-ка выбрать... Пожалуй CP2077

Дайте-ка выбрать... Пожалуй CP2077

Сподіваюсь це троллінг

Це певно тролінг, але Cyberpunk в цілому непогана гра) Навіть просто чудова, тільки забагована на старті була

Повинен визнати, тепер кіберпанк це одна з найкращих ігор яких є. Довели до розуму нарешті гру (патчем 2.0) та класним DLC.
На старті мені не дуже подобався, тепер купив DLC і пройшов в українській локалізації — отримав задоволення.

Пройшов через місяць після релізу на Xbox SX, баги були, але все одно був чудовий досвід
Пробував на Xbox one s в той час спочатку — там звісно жесть

Прикол зельди в тому, що це гра яка стає улюбленою у практично всіх хто в неї грає. А той самий рдр це гра, все ж, не для всіх.

Ну зельда багатьом подобається, але те що прям практично всім — це перебільшення

Ну зельда багатьом подобається, але те що прям практично всім — це перебільшення

Впевнений, що тетріс подобається набагато більшому числу людей, ніж будь яка інша гра

звісно я не проводив научного дослідження на цю тему, але давайте так
з 5 знайомих які грали в зельду — гра не сподобалась лише одному
банально можна подивитись user-score на метакритику та подивитись що гра подобається дійсно великій кількості людей

Прикол зельди в тому, що це гра яка стає улюбленою у практично всіх хто в неї грає. А той самий рдр це гра, все ж, не для всіх.

Disco Elysium можна було б і вище на дві позиції, щоб хоча б в 10-тку входило.

Я вообще удивлён что даже на 12 поставили. Игра, конечно, крутая, но далеко не для всех. Столько графомании не каждый осилит.

Думаю, що тут не був критерій «гра для всіх». В сенсі. Вона як ролплей дуже крута. Діалоги реграбельність. Так візуал не для всіх як і геймплей. Але як для свого жанру вона дуже і дуже крута. І тому заслуговує бути в цьому списку як ніхто. Ця гра це прояв справжньої любові розробників до свого діла.

Ну в целом согласен, разве что реиграбельность сомнительная. Ну два раза пройти. Потом разве что ачивки добить для коллекции)
Жаль что походу больше мы игр от этой студии не увидим

Поставив. Погрався годину. Видалив.

Я скажу більше. Якось встановив емулятор на комп’ютер і зіграв в The Legend of Zelda: Breath of the Wild (на геймпаді). Так ось. На довго мене не вистачило. А вона тут перше місце. Тому це не показник. Хоч вона мені не зайшла її крутість та унікальність не можна ігнорувати. Точно так само і Disco Elysium.

Нема Prey (2017), рука лице.

А Dishonored 2 аж на 53 позиції 🫠

відчувається «експертність» «ігрожурів»

Для цього залучили 300 осіб — улюблених розробників, стримерів, керівників геймдев-проєктів та галузевих журналістів.
«експертність» «ігрожурів»

??????

Гарні слова, потужні, на них можна покластись

Перший Metal gear solid найкращий? Bloodborne краще ніж Elden Ring? Тетріс вказаний на електроніка, скрін з геймбоя, а тетріс ефект ще й на 79 місці. Халтура якась.

Bloodborne краще ніж Elden Ring

так. в рази.

В мене більше запитань до другого місця, особливо після такого «неймовірного» запуску на ПК. Та й відверто кажучи не варта вона цього місця.

якого пк. мова про оригінал на пс3. дивіться рік випуску.

Ластуха для багатьох змогла показати що ігри можуть бути не тільки аркадами, но і серйозними творіннями. Але вона дійсно занадто високо знаходиться, я б поставив її десь в топ 20-30

Підписатись на коментарі