Чи відкрита інформація про зарплати у вашій компанії? Що ви думаєте про таку політику?

Європарламент нещодавно підтримав законопроєкт, за яким оплата праці повинна базуватися на гендерно-нейтральних критеріях. Один з пунктів цього закону забороняє роботодавцям тримати зарплати в секреті.

Нещодавно на ігровій конференції GDC очільник ігрової Lightforge Games Метт Шембарі розповідав про переваги й недоліки такого підходу.

Він зазначив, що принцип відкритих зарплат полягає в тому, що керівництво компанії публікує повну інформацію про винагороду для всіх співробітників. Тобто йдеться про вказування посад, рівнів на цій посаді та конкретні суми (а не діапазони), інформацію про бонуси тощо.

Шембарі підкреслив, що зараз 46% штатних співробітників у США — це міленіали та покоління Z, для яких важливі такі речі, як прозорість і корпоративна відповідальність. Посилаючись на дослідження, він додає, що існує чітка кореляція між прозорістю та справедливістю оплати праці. Тож чим більше відкритої інформації, тим легше боротися з нерівністю зарплат, і це приваблює кандидатів у вакансії.

Автор розповідає, що в його студії є стандартизована структура, де вказані очікування від спеціалістів певного рівня та винагороди на цій позиції. Так співробітники бачать, як розраховуються зарплати й що потрібно зробити, аби досягти певного рівня компенсації.

Водночас, коли співробітники знають, хто скільки заробляє, стає важко уникати порівнянь, образ та важких розмов. До того ж перехід до закритості до відкритості інформації може бути досить важким для компанії.з

Цікаво, наскільки практика відкритих зарплат поширена в українських ігрових компаніях? Чи знаєте ви, скільки заробляють ваші колеги? І чи хотіли б?

Чи відкрита інформація про зарплати у вашій компанії? Чи подобається вам це?

4%
0%
36%
60%
446 голосів  ·  показати результати

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Закрита і я не хочу, щоб це змінювалося

Але водночас зарплатні опитування на доу в анонімізованному форматі вважаю дуже корисними для більш глобального розуміння ситуації

Добре коли це стосується рутинної та трівіальної праці. Там одна година продавця коштує умовних 10$. І усі знають що Алекс відпрацював 160 годин на місяць і отримав справедливі 1600$.
Але у складних інженерних або творчіх професіях ЗП залежить від дуже багатьох факторів — від досвіду до навіть репутації працівника у певному комьюніті. Як довести що сеньйор Вася отримав 5к, а сеньйор Петя 10к справедливо? Такі працівники коштують рівно стільки скільки за них готові платити.
Крім того, такі фінти можуть виявитись навіть небезпечними бо знання про статки тієї чи іншої людини це дуже корисна інфа для кримінальних елементів.

Закрита, і не хочу щоб змінювалося. В мене договір із компанією, а не з іншими працівниками. Якщо у фірмі із 100+ чоловік почнеться «а чого в мене зп не така» — уявляєте масштаби срачу?
В тебе зп така, на яку ти уклав договір із фірмою, крапка. Це не стосується Колі/Пєті, навіть якщо він сидить за сусіднім кріслом. Твої гроші можеш рахувати тільки ти і твій бухгалтер.
А якщо цікаво порівняти свій рейт — велкам ту djinni/LinkedIn/інший агрегатор, заодно і зрозумієш приблизно на що ти реально можеш претендувати.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Закрита і я не хочу, щоб це змінювалося

Але водночас зарплатні опитування на доу в анонімізованному форматі вважаю дуже корисними для більш глобального розуміння ситуації

Дуже цікаво було б почути досвід менеджера в компанії з відкритими даними по зп. Коли компанії дуже треба вона готова переплатити, щоб закрити діру, але урівняти всіх до «дуже треба» звучить нелогічно. Тому це стандартний кейс, що хтось робить менше, а отримує більше. Зменшити зп, коли вже не горить теж не звучить, як опція. Ось і маємо. Дуже хотілося б почути, як воно може працювати інакше.

Можу сказати як це працює у деяких державних організаціях. Ставка в усіх однакова і залежить від посади та звання. Але ставка — це менше половини. Є ще усіляки доплати та премії. Доплати можуть давати тільки тим, хто тягне щось важливе. А премії — це виключно на розсуд командира!
Отже формально усі отримують однаково, але хто працює краще (чи язика засовує глибше) — той отримає ще й премію (кожного місяця).

Тут же якраз не про це мова, а про повний дохід. Тим паче, що наврядчи у мене вийде найняти синіора на 1К і пообіцяти бонус )

В нім є така муть називається Tarifvertrag, по суті є рада робітників Betriebsrat, з якою узгоджують тарифну сітку, і в контракті прописані позиції, рівні й зарплати, тарифна сітка, відпустки й бонуси. Багато великих компаній по ним працюють

Ця муть не міняється роками, бо все треба пропихувати через Betriebsrat

Хочеш найняти когось поспеціалізованіше і він просить більшу зп — через гємор
Середня зп на ринку пішла вгору, а ти хочеш найняти просто вже середнього — звиняйте, через гємор, або чекайте поки узгодять нові тарифи колись

Навіть через гємор там варіація не космос

Результат — компанія поступово гниє з середини, обростає лінивими ліваками, які ходять на роботу й гарантовану зп, бо ніде більше вони не треба на ринку, і не може найняти спеців по ринковим реаліям

Чимось схоже на державні компанії від бобра, результат такий же

Розкриття цієї інформації не призведе ні до чого окрім заздрощів і конфліктів.
Замість цього має бути чітка політика перегляду і чітка відповідь на питання що я маю робити якщо хочу більше (окрім +500 за рогом, звісно ;) ).

Це хибна думка. Знання ринку та чітке розуміння хто скільки заробляє, усуває всякі можливості для маніпуляцій та заздрощів.
Зустрічав башато раз, коли лід отримував менше за рядових сеньорів, бо вже давно в компанії і не слідкує за ринком. А компанія не зацікавлена платити справедливу зп. В багатьох країнах Европи, заборняти розголошувати зп прямо прямо заборонено законодпвством про працю. І це единий правильный підхід
Мені шкода тих, хто звик до іншого

Маю кілька заперечень:
1. Знання ринку це не знання з/п власного колеги по команді. Для знання ринку є інші інструменти: доу, джині, співбесіди, спілкування за пивом, тощо.
2. Питання «а чому тому поцу платять більше» за відсутності формальних критеріїв будуть завжди. Так люди влаштовані.
3. Ну і хто тому ліду винний? А може людину влаштовує, він досяг якоїсь внутрішньої гармонії і живе собі? А є гарантія що лід тягне більше сеньора?
4. Нема такого поняття як справедлива зп. Тільки серед ліваків. Це, по перше, результат домовленості, а по друге зазвичай платять рівно стільки щоб ти не пішов шукати нову роботу.

ну забороняти розповідати зп може й зашквар, але і робити відкритими таке собі. Мені здається найкраще, коли розповідати не заборонено, а людина сама вирішує розповідати чи ні.

А статистика по компанії не так вже й потрібна, якщо б була якась національна статистика (з можливістю фільтрувати дані, як на доу чи джині), або така статистика як на доу теж підходить, тільки треба більше анкет, набагато більше. Також непогані ресурси levels fyi i glassdoor, бо там і відгуки, і конкретні неагреговані анонімні зарплати з великою кількістю інформації накшталт компанії, конкретного рівня інженера.

розкриття цієї інформації позбавить іншу сторону переваги асиметрії інформації на її користь.
(мікро)економіка нас вчить, що в рожевих мріях будь-яка компанія-продавець бажала б дискримінувати покупців за ціною, себто за той же самий квиток в кіно брати з бідних 100 грн, з мідл-класу 250, а з багатих 500, але не можуть цього зробити внаслідок нестачі інформації про кожного покупця, і вимушені брати з усіх, приміром, 150 (недоотримуючи значний дохід).
в контексті теми — наймані працівники нарешті б вирівнялись за асиметрією інформації з компаніями, і це позбавило б поле гри більшої частини маніпуляцій, тому що компанія була б вимушена платити ринкову ціну всім працівникам певної групи.

Закрита, і не хочу щоб змінювалося. В мене договір із компанією, а не з іншими працівниками. Якщо у фірмі із 100+ чоловік почнеться «а чого в мене зп не така» — уявляєте масштаби срачу?
В тебе зп така, на яку ти уклав договір із фірмою, крапка. Це не стосується Колі/Пєті, навіть якщо він сидить за сусіднім кріслом. Твої гроші можеш рахувати тільки ти і твій бухгалтер.
А якщо цікаво порівняти свій рейт — велкам ту djinni/LinkedIn/інший агрегатор, заодно і зрозумієш приблизно на що ти реально можеш претендувати.

Нарешті легітимний срач на темній стороні доу

Трафік піде вгору

Solved

зараз 46% штатних співробітників у США — це міленіали та покоління Z, для яких важливі такі речі, як

www.psychiatrist.com/...​-mental-health-condition

існує чітка кореляція

💯

46% штатних співробітників у США — це міленіали та покоління Z, для яких важливі такі речі, як прозорість і корпоративна відповідальність.

Недавнi layoff-и цих снiжинок ще не навчили?

Це призведе до зниження ЗП, особливо буде класно просити підвищення і отримувати відповідь «у нас тут 100 чєлів на зп в Хк$ якщо тобі підняти це прийдеться і всім іншим підіймати», або навіть якщо тобі підняли то потім ще відповідати на дурні питання інших співробітників чому тобі підняли.

Открытость зп не значит ее равенство, если отбросить всю эмоциональную фигню, то различие зп зависит только от бюджета на вакансию, но это только аутсорс, для продуктовой компании это будет действительно странно и придется внедрять всякие дурацкие КПИ что будет иметь только негативный эффект

Я лід і недавно взнав що сіньор отримує на 900$ менше за мене.
Роботи/обов’язків в мене Х2 порівняно з ним.

Останні два місяці я спихаю на нього всю можливу роботу, включно з демо, комунікацію з РО і т.п. Він вже навіть HR жалівся, на що я відповів що так створюю йому умови для росту.

Тому якщо всі на проекті будуть знати ЗП колег то це фігово.
Бо хтось сидить вже 5 років зі своєю ЗП середньою по я
Доу і щасливий. В той час як нові колеги мають 150% від його ЗП а користі від них в рази менше.

Это клоунада. Как ты спихнул на него обязанности? У него тикетов теперь стало больше и рабочий день такой же 8 часов. Либо он не дорабатывает рабочие таски и занимается общением, либо не дорабатывает ни то ни другое.

Как ты спихнул на него обязанности?

Легко.

Либо он не дорабатывает рабочие таски и занимается общением, либо не дорабатывает ни то ни другое.

Спілкування це теж робота і забирає багато часу.
Раніше я тратив пів дня описати нормально тікет, поговорити з РО і т.п.
Тепер — твій тікет то твої проблеми. Починаючи від вимог і закінчуючи демо і деплоєм)

Спілкування це теж робота і забирає багато часу.
Раніше я тратив пів дня описати нормально тікет, поговорити з РО і т.п.
Тепер — твій тікет то твої проблеми. Починаючи від вимог і закінчуючи демо і деплоєм)

Да. Но теперь он будет эти активити (поговорить, демо, деплой) трекать в систему. Они будут определенное время занимать из отведенных 8 рабочих часов дня. Оставшееся время будут занимать рабочие таски, которые также будут затреканы в систему. Ноебать не посански никого в такой системе не выйдет.

Так — в IT завжди можна знайти героя, хто буде тягнути за себе ще й за інших.
Але треба ж бути паскудою аби свою роботу перевішувати на інших.

Либо он не дорабатывает рабочие таски и занимается общением, либо не дорабатывает ни то ни другое.

Або почав працювати 10 годин замість 8 аби усе встигати. Через це вигорає — про що і каже HR.
Є люди, які до останнього будуть намагатися усе виконати — і не спитають про гроші. А є паскуди, які отримують на 900 баксів більше — при цьому намагаються свою роботу скинути на підлеглих.

Є люди, які до останнього будуть намагатися усе виконати — і не спитають про гроші.

По моему опыту, такое может длится месяц, ну 2 от силы. А потом просто человек не выходит на работу, закрывает фоп, по телефону дозвониться невозможно. А ввести в проект нового спеца сюрприз-сюрприз: полгода.

Красава він

Хіба він винен, що ти спокусився на ілюзорні бенефіти від кар’єрних сходинок і взяв на себе стільки?

Не виміщай зло на людині!

Якийсь деструктивний підхід «обіженки».
900$ ще норм різниця, буває і 500$, а можуть і взагалі однаково отримувати сіньор і лід (наприклад коли в 2021 був ринок кандидата, але лід сидів 3 роки на проекті і його ЗП лише по трохи ревьювали, а сіньор «увірвався» на нову вакансію по стелі ринку).

Що значить х2 роботи? Ви ж все одно працюєте обидва ± 8год. Щодо відповідальності, то це дійсно так. Але тут все depends. Хтось вважає, що йому ок за 900$ брати на себе більше відповідальності, комусь просто захотілося більше в менеджмент, ніж в кодинг, комусь важлива «личка».
Якщо тобі 900$/личка/etc не компенсують обов’язки ліда, то знайди собі сіньор вакансію на −900$, а не напрягай колегу.

Що значить х2 роботи?

То и значит, что лиды банально в 2 раз дольше работают, синьором реально 2-3 часа в день работать, и все успевать.
А у лида только митингов 2-3 часа минимум, плюс ревю кода, плюс объяснения как делать, плюс свои таски.
Но автор зря конечно расстроился, ему же на 1k$ больше платят, в чем проблема? У меня вообще синьоры больше меня получали, и в 2-3 раза наверно меньше работали, и обиды никакой не было у меня, я поработал год, все выучил что надо, получил запись в резюме, и пошел на нормальную ЗП.

це все суб’єктивно про х2

якщо лід овертаймить, то це абсолютно його проблема сорі, правильний вихід тут — не овертаймить, а вимагати ще людей, менеджити календар і виставляти пріо по часу

в іншому випадку робочий день є робочий день, скаже той сінйьор, що я тут моск сушу над бажиною вже третій день поки він кохве п’є на мітингах, а він мені ще чогось підкидує схулі йому не так

бачили очі що вибирали, ну і +кілобакс таки недурна різниця

нагрузить його, сінйор потерпить і звільниться, лід отримає всі його таски в беклог і буде сам потім в дупі сидіти без цих неякісних сінйорів на мітингах з підвищеним коефіцієнтом корисності

А откуда тебе знать? Судя по Линкидину ты лидом не работал ни разу.
Понимаешь, при любом супер тайменеджменте, и послании всех нафиг, лид все равно будет больше работать чем синьор. Да, можно посылать всех, и стараться за 8 часов не вылазить, но если синьор так сделает, то он вообще будут 2-3-4 часа работать.

Якщо чувак уже жалівся хр, то помоєму проблема майбутнього конфлікту вже навіть очевидна сорі

Та я не про спихивание тасок на синьора, тут явная проблема. А про то, что лиды всегда работают больше чем синьоры, и просто «взять и работать меньше» не выйдет.

Ну не віздє і не всігда

В цьому кейсі лід явно працює за кількох манагерів по факту в кількох ролях, яких не існує бо контора економить, а простий мужик тяне й не жаліється. Те що це десь є, не значить що це всюди, тим більше не значить що це нормально

Я б навіть поспекулював що це і є причина, що він відчуває що паше як коняка відносно інших, імхо, просто вихлоп енергії він має спрямувати не донизу, а нагору

Ну не віздє і не всігда

По моему опыту, и опыту всех лидов которых я знаю, практически всегда и везде.

Тут беспредметно, сорі, є більше і є більше. Якщо формально порівнювати то більше і може ти й прав. Все таки більше обов’язків
Тут кейс з перекосом в огого більше роботи

Може й сінйор недогрібає тасок я ж не вигоражую сінйора, він сам дивиться на свого сінйора і має кращі лінзи сперечатись хто там прав.

Люди просто в значних межах гребуть те що на них кинуть зверху, натура така в хомосапієнс, резинова. А зверху ще наберуть самі що хочеться. Років сто тому працювати по 12г було норм.

Ворклайфбаланс тому й треба захищати в команді, а не вважати що сам намалюється і до ліда теж це відноситься

Як працює в оутлук і вебекс, то кодити на попередньому рівні не вийде без овертайма звісно, код рев’ю може робити хтось інший теж, демо якісь готувати теж, не знаю що в нього ще, він знає краще

Те що він може скинути на когось кусок своїх обов’язків які він робить і відчути полегшення і означає що він гребе за кількох. Можна ж нагрузить сінйора технічними тасками з беклога а не перекладати щось своє. Хай сам дивиться, він дієздатна розумна людина і знає краще

А на мітінгах має сидіти й ляпати язиком переважно по, якщо це справді аж 3+ годин регулярно, а не лід, і на стендапі у по цілком досить часу розказати що там наплескали вчора, може в них по нема хз, може ще когось нема, і він і беклог менеджить і ретро, і ванонван (піпл менеджмент вобщето) і ще купа гемора на ньому з різних ролей

Во первых, во всех сферах руководители работают больше.
Во вторых, сейчас в 90% проектов нет разделение на тех и тим лида, или на инжиниринг менеджера, и стаф инженера. И сама роль лида подразумевает, что ты и менеджер, и самый сильный технический специалист одновременно. И сама такая роль уже подразумевает овертаймы, вот эти все 8 рабочих часов, ворк лайф баланс, это все в теории, когда сам станешь лидом поймешь. Про это на DOU и в чатах лидов всяких постоянно говорят.
Только не отвечай что бывают халявные проекты без дедлайнов, там все равно лид будет работать в 1.5 раза больше синьоров, но уже будет вписываться в 8 часов просто.

Та раді бога, будь убер-руководітєлєм, убер найважливішим, убернайсильнішим

Лід це сержант не більше не менше, не треба тут пафоса і натягувати клініку й свої овертайми на всі ситуації бо у ВАС так

подразумевает овертаймы,

Хто ж їм винен крім них самих

Як у вас чсв вже заграло нічим не допоможу

во всех сферах руководители

скажи ще щось узагальнююче з умним відом і випяченой грудью, бо ти впахуєш

Нмсд більшість «руководітєлєй» не генерують жодної доданої вартості, або мінімальну, вихлоп від руководітєльства і овертаймів тільки в їхній уяві

Лід це сержант не більше не менше

Когда я такое написал, меня захейтили)
Сказали в армии все инженеры это офицеры, а значит джун это лейтенант, мидл капитан, синьор майор, лид полковник, а архитект генерал)

Ну є лід і є лід, я ж про це й пишу, що це не значить що це норм і всюди

Нащо топам наймати ще, якщо лід впахує, має команду вчорашніх джуніорівсвєтофорів з завищеними личками і вважає що так норм бо він же убер серед всіх, а пообідати можна післязавтра

Вже кілька раз написали що це короткозорий підхід

Капіталізм як він є во всєй красє, хотіли то отримайте, сідітє і нє нойте

Капіталізм як він є во всєй красє

Ой, ты так пишешь, как будто бы при социализме, в СССР, или в Китае и Северной Корее сейчас, меня бы начальник самого в 6 вечера домой выгонял. Или бы сам поднял зарплату в 1.5 раза, когда бы узнал, что я в 1.5 раза больше работают.
В СССР как раз главная фишка была, что все одинаковые 100 рублей получали, и те, кто по пьяни копал, как в «Москва — Петушки», и старший инженер который над истребителем нового поколения работал. И людям не было смысла жопу рвать, учить что-то, выходить из зоны комфора, и все бухали по черному.

Ну, мій дідусь отримував 300 рублів, в той час як бабуся мала вищезгадані 100. Тому карʼєрний ріст в СРСР був хоч і невеликий, але певний сенс мав.

лиды банально в 2 раз дольше работают, синьором реально 2-3 часа в день работать, и все успевать.
А у лида только митингов 2-3 часа минимум, плюс ревю кода, плюс объяснения как делать, плюс свои таски.
при любом супер тайменеджменте, и послании всех нафиг, лид все равно будет больше работать чем синьор. Да, можно посылать всех, и стараться за 8 часов не вылазить, но если синьор так сделает, то он вообще будут 2-3-4 часа работать.
нагрузить його, сінйор потерпить і звільниться, лід отримає всі його таски в беклог і буде сам потім в дупі сидіти

Смішно)
По перше, зараз ніхто сам не звільняється.
По друге, як ти сам і писав, робочий день 8 годин, то будь ласка ті 8 годин і працюй.
По третє, чим більш самостійний сіньор тим менше ліду роботи)

ну як знаєш, тобі видніше, але просто кажу що з того що описав вихід не там шукаєш

якщо націлився в менеджити людей, то є кращі виходи з цієї ситуації, нмсд )

Звісно якщо він тобі потрібен через рік, бо в іншому разі через рік шукати буде недешево

1. Смотря каким синьором и на каком проекте. Ровно как и лидом можно быть и 2-3 часа работать, смотря по проекту, срокам, кол-ву команды и ещё N-зависимостей.
2. Так лидом же не заставляют быть под дулом пистолета) Если автор root-коммента проглотил наживку и всякую дичь от ДМ-а и всё-таки согласился стать лидом — это ж его проблема)) Душить другого чувака — дичь выход из ситуации)

Я думаю много кто бывал в похожей ситуации, и я в их числе.
Самый ок выход — сказать всем спасибо, вы супер тима, но жизнь идёт — я ухожу искать себя.
Другое дело что сейчас рынок контор, а не кандидата и сейчас эта мелодия не играет.
Вообще хз зачем быть лидом, думаю на эту роль соглашаются или по неопытности, или по её переизбытку)) И по нормальному реальная разница в зп по сравнению с обычными синьор позициями должна быть ощутима: типо +30-40-50%, или акции, или % от прибыли и т.п.
Но это не про масс-маркет галеры нашего рынка.

акции ліду і відсоток від прибутку? Схулі це? Ще прибиральницям акції положені може?

Погоджуються бо технарям кажуть «хочеш буть лідом? Тут +кілобакс». А технарь і не вкурює на що підписується. Ну різні ситуації бувають не буду прям, хтось любить бути погонщиком і рулить людьми наприклад, але загалом це помахати морковкой аля кар’єра ріст ітд. Не погодився б він, погодився б інший.

1. Смотря каким синьором и на каком проекте. Ровно как и лидом можно быть и 2-3 часа работать, смотря по проекту, срокам, кол-ву команды и ещё N-зависимостей.

Так в том то и прикол, что без разницы, все равно будешь рабоать больше чем синьоры, на проекте с дедлайнами, где синьоры работают 8 часов, лиды вообще 12 работают. На халявном проекте, лиды будут 4-6-8 часов работать, а синьоры вообще 2 часа.

То и значит, что лиды банально в 2 раз дольше работают, синьором реально 2-3 часа в день работать, и все успевать.

когда я работал лидом я так не делал, я наоборот старался высвободить программистам время от лишней ерунды вроде митингов, упростить их задачи и дать им карт-бланш в условленных рамках. Выше мотивация, больше тасок делают, часть вообще начинают экстравелью делать, никаких овертаймов и неуспеваний. При этом всем я выглядел для всех как главный лентяй, но меня это никогда не волновало, максимум это кастомер меня уволит (потому что видимого велью от меня нет) и безпроблемная жизнь закончится у всех, а я в течение недели найду новую работу с ЗП повыше. По-моему все отлично для всех. Но такое лидство для меня очень быстро закончилось и я ушел в архитекторы и подобные должности. банально потому что думать только за себя, а не за всю команду проще, ну и денег больше

Не всегда есть возможность только ходить на митинги, и раздвать таски, обычно еще есть сложные задачи, которые или вообще кроме тебя никто не сделает, или сделают, но надо долго обьяснять.

Що значить х2 роботи? Ви ж все одно працюєте обидва ± 8год.

Те що ми обоє 8 годин онлайн (або як колись в офісі) не означає що обоє працюють однаково.

Мудацький вчинок. Якщо ти дійсно робиш роботу за двох (програмуєш і лідиш/комунікуєш), то треба йти до свого менеджера і домовлятися або про зменшення кількості своїх обовʼязків, або про збільшення зарплатні. А не навішувати на невинну людину більше роботи.

С другой стороны, взрослый человек не позволит на себя повесить х2 работы. Это невозможно. Ему теперь минимум придется работать 12-14 часов.

Ну може там дійсно чисто синьйорської роботи на 3-4 години. Але якщо я свою роботу роблю не за 8, а за 4 години, це не значить що я решту часу маю працювати «за того хлопця».

+100500 за мудацький вчинок. Чувак не вміє домовлятися про свою з/п, тому вчинив по крисячому — переклав свою роботу іншому бо він обіженка раптово дізнався що отримує не так вже і багато. Щось мені підказує, що той сіньор скоро його замінить :)

Чувак не вміє домовлятися про свою з/п,

3 квартиль по джині, вище 8к вакансій мало)

Я лід і недавно взнав що сіньор отримує на 900$ менше за мене.
3 квартиль по джині, вище 8к вакансій мало)

Тобто сіньор заробляє 7100 :))) Я ж кажу, що ти «лід» , що

не вміє домовлятися про свою з/п,

:)))
Ще і хріновий «лід», бо до того як ти дізнався, що він стільки заробляє все тебе влаштовувало і задачі і віддача. А тут раптово обіженка.
Тому я ще раз підкреслю

Щось мені підказує, що той сіньор скоро його замінить :)
Мудацький вчинок.

Чому, це ж обов’язки ліда розприділяти роботу в тімці.
Якщо в мене є два сіньора, в одного 4к, в іншого 7к, то я їх маю однаково нагружати?

то треба йти до свого менеджера і домовлятися або про зменшення кількості своїх обовʼязків,

Нащо мені про щось домовлятись? В мене є всі повноваження самому це вирішити.
В мене в тімці є «супер сіньор», от я і зменшив собі обов’язки скинувши їх на нього)

Якщо в мене є два сіньора, в одного 4к, в іншого 7к, то я їх маю однаково нагружати?

так, важко абстрагуватися, коли відомі цифри. 7к для сеньйора — дуже хороша зп, тому ніби хочеться заставити її відробити, розумію. Але основна проблема твого вчинку — те що ти переклав частину своєї роботи на нього. Тобто ти став працювати менше за його рахунок. А хто сказав, що теперішній обʼєм твоєї роботи відповідає зп у 8к? Існує купа тімлідів, що працюють за 5-6к. Може такі є навіть у твоїй компанії.

Але основна проблема твого вчинку — те що ти переклав частину своєї роботи на нього. Тобто ти став працювати менше за його рахунок.

А десь виписано що має і що не має робити сіньор?
Я ж не кажу йому вікна мити, 1 to 1 проводити чи ще щось.

Скіловий дев з ЗП +50% від інших орієнтується на то як працює тімка і гребе в чверть сили. Овертаймів в нього не було та і зараз немає.
Решта девів в тімці слабенькі (не хватає англійської, тех скілів), а для нього я ввів «owner model» (це гуглиться), де він має сервіс і повністю за нього відповідає.

А десь виписано що має і що не має робити сіньор?

тобто якщо ніде формально не виписано, то можна докидати роботи?
Ок, давай інакше — до того, як ти додав йому роботи, ти сам працював 8 годин на день, чи більше? А зараз скільки працюєш?

Хороша чи не хороша але кілобакс це все одно +13%, дивно що лід чекає вдвічі більшої зп за сінйора єсічес на таких рівнях, бо йому здається він х2

Чи варта та різниця лідських обов’язків? Мабуть ні, я теж цієї думки )

Чи вартий той сінйор 7к? Хз, раз найняли то мабуть був вартий, лід же мабуть його й інтервювив. Як я розумію до камінгаута про зп, все було тіптоп. А раз він вартий 7к, то знайде собі на 7к, а вони ще хай пошукають сінйора вартого 7к.

Через рікдва все одно підтягнеться зп до цього рівня, псіхувати особливо незрозуміло про що

Але йому видніше

самое разумное решение нагружать одинаково если по лычке они равны, причем желательно подстраиваясь под их специализацию если она явно выражена. А вот эти дискриминации, которые ты считаешь справедливостью это твоя тупость и больше ничего, не перерастешь так и будешь топтаться на месте, оставаясь лидом на +900, а потом и меньшей разницей

самое разумное решение нагружать одинаково если по лычке они равны,

В мене є сіньор з 3 роками досвіду і максмимум інтермід англійською який напряму з клієнтом ніколи не спілкувався і сіньор ±10 років з хорошим досвідом і англійською.
Як мені їх нагружати однаково?

Ну ок, то нагружай по різному їх, якщо йому ок, але дивись просто не перегни палку, якщо його цінуєш, ця твоя мотивація перекласти лоад це відчувається людьми, і він стовідсотків відчуває що щось не так, раз пішов до хр, якщо він на це не підписувався і не хо приймати твій лоад.

Побалакати з ним варто найперше, виставити експектейшн від нього, типу розгрузи мене ітд. Кинь йому кістку, хай погризе, там тайтл якийсь посолідніше типу прінсіпал, чи якісь нематеріальні інші бонуси типу днів відпустки додаткових, щоб він знав за що старатись для тебе

Бо раз він вже пішов до хр, то здається мені тут між вами недомовки й буде конфлікт.

Просто с 3 годами то не синьор, ты сам виноват что допустил в команду чела не соответствующего заявленной лычке, он не будет справляться, и это твои проблемы т.к. это твой прокол как лида. Оптимальное решение считать его мидлом и нагружать соответственно, чтобы все всё успевали тебе нужно пересмотреть скоуп работ, если его все равно больше чем команда тянет, то либо делай сам, либо проси ещё программистов, либо не вкладывайтесь в сроки что тут ещё скажешь, но перекладывание своих косяков на кого-то не выход

он не будет справляться, и это твои проблемы т.к. это твой прокол как лида.
то либо делай сам,
перекладывание своих косяков на кого-то не выход

ІМХО з таким підходом лідом довго не пропрацюєш)

у всех свои цели, если у тебя цель торчать годами в той конторе на том проекте, то избавляться от полезных сотрудников и поощением отстающих, конечно, вариант, но это закончится с закрытием твоего проекта, а потом ты поменяешь работу и осознаешь что тебя знают как мудака-лида из рога из копыта софт, если ты думаешь что айти такое большое что никогда ни с кем не пересечешься, то очень заблуждаешься

З таким підходом, дядя ще піде на будьщо і на 5к піде, просто щоб з лідом не працювати, перетерпить рікдва і не помре, кому тут більше треба сінйор ще подумати треба

А лід буде в дупі колупатись і сам буде собі буратіно

В такому разі це маячня — коли люди з 3 роками досвіду і з 10 роками займають однакову позицію і роблять однакову роботу.
Тоді проблема твого вчинку тільки в тому, що ти нормально не поговорив з розробником, і не пояснив, чому саме ти даєш йому нові обовʼязки. Якщо зп це секрет, то досвід і скілли людей в команді не мають бути таємницею. Просто робити треба все явно, а не щоб чуваку аж до HR довелося звертатися. Якщо між вами нема прямого спілкування, атмосфера у вас в команді якась паршивенька.

самое разумное решение нагружать одинаково

Что вообще значит нагружать? У человека есть пул задач с приоритетами. Он выбирает задачу, либо ему помогают выбрать. Он ее выполняет и репортит время потраченное. Берет другую задачу из пула. Набирается какая-то статистика у пм, как отдельный специалист выполняет задачи и он там у себя рисует метрики бог знает какие. Если устраивает, то продолжаем работать, если не устраивает, то увольняем.

Что вообще значит нагружать?

Те що таск можна робити тиждень а можна день. Таск може бути дев реді, з описом, розбитий дрібні ку ки по пів дня роботи.
А може бути тікет де весь опис «добавити кнопку щоб автоматично все робилось».

У человека есть пул задач с приоритетами. Он выбирает задачу, либо ему помогают выбрать.

Це хіба в якомусь канбан супорті таке. Більшість працює по спрінтах де в команди є скоуп роботи і певний проміжок часу і умовний Вася нічого вибрати не може. Ще і прод проблеми додатково капають)

а когда это демократия сменила тоталитарный строй в айти? еще 5 лет назад выбор был из 1-2 тасок, которые надо на вчера

1-2-5 тасок. Там по приоритету бери смотри любую.

которые надо на вчера

Да хоть на позавчера. Я ее беру условно в работу в 12:00, сдаю в 18:00. В трекере отмечаю что занимался ей 6 часов. И иду домой.

1-2-5 тасок. Там по приоритету бери смотри любую.

это же фикция, эти все 1-2-5 тасок твои изначально, даже в идеальных условиях с работающим скрамом, где личный вклад каждого смазан и лишь результат работы команды учитывается на планинге обычно договариваются кто что возьмет и основным аргументом является не желание с чем-то работать, а потому что «а кто если не ты?!»

Да хоть на позавчера. Я ее беру условно в работу в 12:00, сдаю в 18:00. В трекере отмечаю что занимался ей 6 часов. И иду домой.

я не это имел в виду, ну да пофиг

Тепер я розумію чому мене хотіли зробити лідом — мабуть менеджер теж позаздрив!
Як девелопер я виконую завдання клієнта 8 годин на добу. А тут ще мені загадали робити звіти за усю команду, планувати відпустки, спілкуватися з клієнтом та ще й проводити 1-1 мітінги з кожним підлеглим! Замість 8 годин я почав працювати 10 за ті самі гроші.
Я підняв це питання і сказав що таким лідом я бути не хочу. Лід — це ведучий інженер, а не менеджер і не HR. Я маю займатися технічними питаннями — а не людьми!

Лід — це ведучий інженер, а не менеджер і не HR. Я маю займатися технічними питаннями — а не людьми!

Для цього є позиція тех лід, архітект.
І навіть в техліда все одно є «людська» складова

«Лід», «техлід», «архітект» — це все просто слова. Що за ними стоятиме irl, то треба домовлятися на березі коли берешся за таку роботу. Як зміниться робота, компенсація, відповідальність, повноваження. Дивно що такий досвідчений камрад як Beaver цього не зробив (або то давня історія).
А там де є слово «лід», робота з людьми має бути обов’язково. Що і як саме, то вже деталі.

Я підняв це питання і сказав що таким лідом я бути не хочу. Лід — це ведучий інженер, а не менеджер і не HR. Я маю займатися технічними питаннями — а не людьми!

И чем кончилось? Я как лидом стал, сказал что работаю по 12 часов, и +500 попросил, то мне в лидере рынка банально ответили: -ЗП не повысим, мы тебя в лиды не посылали, что-то не нравиться, можешь стать синьором, а на твое место назначим одного из твоих синьоров.

Якщо ти працюєш як ФОП то ти теж маєш право вислати анекс до контракту і сказати, що якщо не дістанеш +15% то ідеш. Чому люди думають що Б2Б працює в одну сторону?

ФОП тут вообще причем? Тоже самое бы сказали, если бы я по КЗОТ работал.
Есть бюджет на проект, или на позицию, и без разницы как ты оформлен, деньги из воздуха не появятся.

То галерна версія фоп.
Зловживання і підміна

Але Якщо контракт підписав то дотримуйся. Будь професіоналом

А чому ніхто не читає то, що підписує? А потім жаліються що на бабки кидають чи підняти ціну за власні послуги не може?

Якщо ти працюєш по кзот, то ти можеш попросити підвищення. Ти не можеш в односторонньому порядку підняти собі зп.
ФОП це ж договір Б2Б і ти має право поінформувати, що ти підвищуєш ціну за свої послуги. Якщо ж другій стороні це не подобається, то договір закінчується. У випадку Б2Б завтраками у другої сторони кормити не вийде.

Ой, это все чисто формальности. Ты хочешь сказать ведущему архитекту не подымут ЗП из-за того что он на КЗОТ? Но джуну подымут, так как он ФОП?
Как быть тогда с теми кто в черную работает? Можно просить повышение? Или тоже не имеешь право как на КЗОТ?

"

Як девелопер я виконую завдання клієнта 8 годин на добу

"

А повинен 4 (максимум 6), інший час — на те що ти описав.

займатися технічними питаннями — а не людьми!

Ну так кого ви б лідили тоді? :) Код? :)

Останні два місяці я спихаю на нього всю можливу роботу, включно з демо, комунікацію з РО і т.п. Він вже навіть HR жалівся, на що я відповів що так створюю йому умови для росту.

это недальновидно, но в целом для твоего синьора это только в плюс, станет лицом и удвоит вашу разницу в ЗП.
А себе ты делаешь хуже этим т.к. сокращение обязанностей не ведёт ни к чему хорошему в долгосрочной перспективе, с другой стороны я не могу объективно оценить верно ли это утверждение в твоём случае, мб для тебя толком ничего и не меняется т.к. ты был перегружен и банально не справлялся со своей работой, а теперь вышел в баланс или около того

А себе ты делаешь хуже этим т.к. сокращение обязанностей не ведёт ни к чему хорошему в долгосрочной перспективе

Це дає вільний час який можна з користю потратити на ріст і навчання.
Якщо конкретно, то появився час пиляти PoC, от зараз плагін для ChatGPT.

Це дає вільний час який можна з користю потратити на ріст і навчання.

от создателей этого мема scontent.fiev13-1.fna.fbcdn.net/...​c1_06Xe_rDCLQ&oe=64369A59
единицы тратят время на обучение, 90%+ кроме того что работают никаким образом не занимаются самообучением

вот, например, ты там выше писал что 2 месяца уже наосвобождал себе времени, чему ты успел научиться?

единицы тратят время на обучение, 90%+ кроме того что работают никаким образом не занимаются самообучением

Но это же не исключает то, что возможно автор как раз и тратит.

я поэтому и спросил следующим предложением

мемчик торт

Ех такі питання задаєте, ну непрілічно навіть в прилічном обществе )

ловить удачу на джинні чи де ще паралельно

я пам’ятаю як за царя гороха я дізнався що колєга який відстрілює вдвічі менше, отримує +500, що по факту тоді було вдвічі більше

я тоді за два дні отримав своє «ні, тобі треба рости» від капітана, всім два місяці казав що витрачаю час на «рост и самообучение», за два місяці знайшов нову роботу, останемся друзьями

Зп завжди має бути конфіденшл, але знати її корисно ;)

Він вже навіть HR жалівся

Кстати, а каким макаром ты узнал о таких терках коллеги с HR? Это какой-то жесткий пройоб HR.

Кстати, а каким макаром ты узнал о таких терках коллеги с HR?

Прийшов менеджер, сказав що Вася жалівся HR (з мінімальними деталями), як справи і чи все ок)
Я сказав що прочитав про ownership model, де кожен сіньор відповідає за певний сервіс (в нас мікросервіси). І так як Вася в нас дуже стронг то він перший.

Через некоторое время придется с этим сеньором договариваться, потому что ownership подразумевает замыкание определенных знаний на одном человеке. Если ему не дадут больше, он развернется — а ты останешься в конкретном проигрыше из-за зависимости на одного человека.

А гроші хто платить тому сеньйору? Ти чи фірма?
По-друге, якщо HR прийшли до ліда, а не до менеджера, то значить що у вас у компанії фігово з процесами.
Тікай з такої фірми, запроси сеньйора на пиво і розкажи під пиво, що тобі бомбануло і що тобі прикро.
Проект за якийсь час закінчиться, а світ ІТ він маленький, повір.

Або лід завидющий задрот
Або синьйор не синьйор

Пофіг на сеньйора. Він отримує стільки, скільки фірма за нього готова платити. Це не проблема ліда. Лід зі своїх не платить. Його задача роздавати таски по пріоритету і досвіду команди.
А історії про зарплату і що не можна хворіти, бо у нас дедлайн — хай засуне собі в...

Та ліда жаба давить

Я був синьйором такій ситуаціїї

Поки лід щоки роздував(чи булки на конус міряв) я в фібоначі грався. Зайчиків лічив

У світі де всі компенсації були б повністю відкриті очевидно виграли б всі учасники. Але якщо цю інформацію відкриває лише частина учасників, то всі хто це не зробив виграють. Типова трагедія спільнот — або всі виграють, але лише одночасно, або один програє, а інший виграє від цього.

Проблема в тому що люди що можуть приняти таке рішення про відкриття зарплат якраз і є тими хто отримує перевагу від дисбалансу інформації і секретів, тому це все більше фантазія про кращий світ.

Соціалізм та зрівнялівка, побачим до чого це приведе, поки що важко передбачити.

вважаю, що зарплата працівника — це тільки його особиста справа. Хоче — розголошує, не хоче — не розголошує. Роботодавець про зарплату працівника повинен говорити лише з цим працівником.

Не хотілося зайвий раз хвалитись, але в мене на рахунку в банку сотні гривень на місяць, мені нема чого ховати

Тепер ваша черга!

А якщо при процесі підвищення компанія не каже наскільки тобі підвищить зп, це норм?

Там де я працюю так влаштовано.

Нічого не думаю, адже в більшості ІТ компаній мінімальна кількість штатних працівників, які отримують власне заробітну плату, і вони працюють переважно на трохи інших позиціях.
+ те, скільки отримує працівник згідно штатного розпису компанії не повинно впливати на те, на яку винагороду я укладу договір про надання послуг як ФОП, це геть різні речі

+ те, скільки отримує працівник згідно штатного розпису компанії не повинно впливати на те, на яку винагороду я укладу договір про надання послуг як ФОП, це геть різні речі

Европа движется к тому, чтобы все ФОП и их аналоги открывали свою годовую статистику, в некоторых странах такое уже работает.

І що в цьому поганого? Ви відкриваєте юридичну особу і значить приймаєте правила гри. В Польщі, наприклад, можна знайти інформацію про дофінансування і деякі податкові пільги для ФОПі.

В этом ничего плохого. Я ответил на коммент где человек говорил, что к нему тема данного топика никак не будет относится так как он не наемный сотрудник, а ФОП.

я один не розумію для чого це? ви заключаєте договір з компанією, чому інші працівники мають знати скільки я отримую? зараз всі це просувають на крутих щах що це для того щоб зп між чоловіками та жінками була однаковою, забуваючи, що і між чоловіками теж різниться зп, бо як вже тут писали купа факторів вступає в гру, і це не тільки хард скіли а й вміння продавати свої послуги.

Джен зі в боргах як в шелках, бачать що на перший взнос іпотеки треба складати років 10, і це все після виплати боргу за коледж і оренди в санбомжіско

Тут проблема не в даунських фінансових рішеннях, не в бажанні вчитись на художника в кредит, і не в бажанні мати модняві гаджети, машину в кредит і нові шмотки на кожен день, живучи в орендованій шпаківні в санфрансісько

Проблема в непрозорості зарплат і змові великих корпорацій, вони не дають просити зарплату архітекта при подачі на вакансію associate junior trainee assistant

ага ну і звісно, ці кляті мужики заробляють всі наші гроші, це несправедливо, how dare you

Сейчас в украинской айтишке зачастую единственный способ поднять себе зп это прийти с парой оферов к текущему работодателю. Возможно если зп будут открыты, будет более чёткий алгоритм что делать в этой компании чтобы получить н к$. Конечно для фанатов смены работы раз в год это не имеет смысла)

Я згадую розмови кодерів на минулій роботі про те, що «ейчари ж нічого не роблять!». Створити відкриту систему дуже важко через те, що у людей є схильність оцінювати роботу, у якій вони некомпетентні. Це демотивує їх працювати, бо «якщо ті нічого не роблять і зп отримують, то чому я маю». І тоді ти з керівника перетворюєшся в постійного адвоката, якому доводеться освідчувати невдоволених підлеглих щодо важливості праці кожного у команді.
Навіть якщо ми беремо двох кодерів, про що вже писали у коментарях, не факт, що той, хто відставатиме по показниках, оцінюватиме себе як відстаючого. І можна розробити якісь тести, якісь метрики, щоб кожен здавав ті тести, і на порівняннях показувати людям різницю, але навіть тут не буде ідеальної системи (згадайте систему оцінювання в освіті і її недоліки).
Якщо система з відкритою зарплатнею і може існувати, то на її розробку потрібно дуже багато часу та грошей, та багато людей для контролю. Або, це може бути реалізовано, якщо ваща робота — це рутинний труд на станку, де всі «об’єктивно» рівні, і оцінюється тількі кількість+якість виробленної продукції (але це знову ж таки не враховує фактор вродженної здібності до фізичної праці і створює нерівність).
Гіпотетично, компанії-гіганти могли б поставити такий експеримент. Цікаво б було дізнатися про їх кейси.

Ну так реально ейчари мало напрягаються, а отримують зп як мідл, який має постійно вчитись і розвиватись

Це жах. Такий підхід тільки нашкодить атмосфері в колективі, бо дуже борзі будуть постійно качати свої права за кожен цент.

зарплата это публичная информация

Мені пофіг, я і без розкриття ЗП намагаюсь вижати максимум бюджету на вакасії

Добре коли це стосується рутинної та трівіальної праці. Там одна година продавця коштує умовних 10$. І усі знають що Алекс відпрацював 160 годин на місяць і отримав справедливі 1600$.
Але у складних інженерних або творчіх професіях ЗП залежить від дуже багатьох факторів — від досвіду до навіть репутації працівника у певному комьюніті. Як довести що сеньйор Вася отримав 5к, а сеньйор Петя 10к справедливо? Такі працівники коштують рівно стільки скільки за них готові платити.
Крім того, такі фінти можуть виявитись навіть небезпечними бо знання про статки тієї чи іншої людини це дуже корисна інфа для кримінальних елементів.

Як довести

Наприклад відповідальністю. Петро може бути ніхуйовим таким лідом, або вузьким спеціалістом — принціпалом. Тобто мати роль у компанії, що володіє більш вузьким профілем знань ніж інші.

А ще непогано було б мати систему грейдів у компаніях. Бо зазвичай це «джун, мідл, сенйор». Й такої методології не вистачає у процесі підвищення.

Окрема вподобайка компаніям, що мають це.

Тому у великих компаніях грейди мають циферку і номер. Досвід і відповідальність. A10 не то само що C10. A8 i C12 взагалі не до порівняння.
Особисто за відкритість зарплат по грейдам, а не по окремим особам. Кожна людина має сама вирішувати, чи шарити свій грейд з іншими.

І навіть таких грейдів не достатньо. Взагалі грейди я вважаю не працюють навіть у такому розширеному варіанті. Все дуже індивідуально — ти коштуєш стільки скільки згодні за тебе платити.
А щодо апрува шарінгу твоїх персональних данних (адже твій прибуток це теж персональні данні) тут 100%. Цікаво що той законопроект каже про це.

В вашей ситуации Васе может быть полезно послушать что нужно делать чтобы стать как Петя) и если вы работодатель то вы точно знаете почему вы платите Пете 10 и можете как-то адекватно это артикулировать.

Дуже часто Петя володіє унікальним досвідом який був потрібен тут і зараз і який компанія купила на умовах Петі.
Вася цей досвід не отримає у цій компанії бо на тому проекті вже є люди. Якщо і отримає компанія всеодно його у Васі не купить. Не потрібно — його вже купили у Петі.
І так усе у нас. Платять навіть за репутацію. Якщо людина відома, то можуть просто платити за те, що він поставить у LinkedIn галочку ніби він працює у компанії X хоча насправді він там нічого не робить.
Це бізнес і айтівці які будуть думати як підприємці залишаться принайні на теперішніх рейтах, а інші перетворяться у звичайнісінький офісний планктон

Так нет проблемы услышать что Петя знает и умеет 1, 2 и 3 поэтому он нам полезен и мы платим ему больше денег. При норм планировании компания будет беспокоится о росте своих сотрудников и сможет рассказать какие твои улучшения их могут заинтересовать. Без этого хорошие кодеры, которые шарят в проекте, рано или поздно уходят на +500 ибо роста на текущем месте работы не наблюдается и как получить повышение тоже не ясно)

Підписатись на коментарі