Візуальна новела про роботу фінансових систем та утопічність соціалізму

Думаю, що для багатьох у спільноті це все ж таки очевидно, але також очевидно, що більшості населення України це не зрозуміло.

Тому вчора в обговоренні з дружиною, яка є практикуючим художником, виникла ідея створити інтерактивну книжку по типу візуальної новели, яка пояснюватиме Українцям на пальцях цей сабж. Ну може ще щось повідати про системну динаміку.

Новела буде у простих ситуаціях пояснювати Українцям, як насправді працюють фінансові системи, чому увесь цей соціалізм та комунізм — це штучні утопії, і як не вестись на популізм політиків, які люблять з цим погратися.

Стиль оповідання — просто діалог із двома вигаданими героями. Один лектор, який демонструє прості схеми, інший слухач.

По змісту

1. Як працюють гроші

Є злиток золота, але злиток золота тягати важко, тому давайте надрукуємо папірець і скажемо, що тепер цей папірець коштує як злиток золота.

Але коли надрукуємо вже два парірця, то кожен з них буде коштувати половину злитка золота. Це інфляція.

Щоб її позбутися, треба десь добути ще злиток золота, а не друкувати ще папірці (привіт історії із підвищенням ЗП, коли підіймаються ціни).

Потім треба перевести золото на сучасні рельси і сказати, що золота мало, тому гроші прирівнюються до торгового балансу. Поки не знаю як, щоб не ускладнювати.

Ще хочу декілька історичних цікавинок навести про афери СРСР з червонцями та фінансовою реформою 1947 року.

2. Чому комунізм — утопія

Тут можна привести приклад, що вантажнику в магазині та лікарю хірургу дістануться однакові блага.

Хлопчик, який мріє стати хірургом, бачить, що вантажник закінчив 9 класів, а хірург 5 років академії, інтернатуру та багато практики.

І думає — а нащо напрягатися, якщо буду жити як вантажник?

Теж історична довідка, чому СРСР це не вдалося із цитатами самого леніна, що це утопія.

3. Про соціалізм

Найскладніше. Можливо, тут треба допомога спільноти та проконсультуватись із соціологами. Щоб зробити так, щоб нікого не образити.

Можливо, правильний шлях — це порівняння соціалки та грантів.

Гранти людині дають на щось. Вона використовує їх, щоб навчитись чомусь або щось купити. Це полегшує їй життя. Людина стає успішною завдяки грантам. Потім частина її благ через систему фондів дістається іншій людині, яка теж щось покращує. І гранти повертаються у вигляді диведентів.

Соціалка ж полегшує життя людей, але ніяк не додає їм якихось благ. Вони залишаються на тому ж рівні розвитку. Оскільки соціалка не повертається у вигляді грошей назад, то треба для забезпечення її функціонування друкувати ще більше грошей. До чого це призведе? Дивись параграф 1.

Як вам ідея? У яких твержденнях я не правий? І що хотілося б додати?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ось класика infotour.in.ua/mcconnell.htm там і за соціалізм з податками проти капіталізму з бізнесом.

У вас дуже складна мета і великі теми. Їх буде складно коротко описати. Знадобиться ваша фішка, чому це буде цікаво. Над цим потрібно покумекати.

Запропонував би звузити теми, наприклад готувати матеріал не про гроші, а наприклад про кредити (добро коли ви берете іпотеку або бізнес з ним зростає, і навпаки яка буває фігня зі споживчими кредитами по 100 тис % річних).
На мою думку проблема комунізму з економічної точки зору була не тільки в зарплатах. Достатньо подивитись скільки зараз платять лікарям та вчителям, але ж люди вчаться та стають вчителями та лікарями. Система забороняла підприємництво. А значить ....

Теми які на мою думку були б корисними:
1. В чому проблема корупції?
2. Як захистись від інфляції і чому ваші зарплати не будуть зростати за нею.
3. Чому для економіки шкідливі монополії або величезні компанії.

Ідея амбітна, побажаю вам наснаги!

Додайте у ваш квест сторінку, де AI замінює менеджерів середньої ланки, бо їх підлеглих він вже з успіхом замінив. Думаю це буде цікаво із точки зору показати, як у цьому випадку можно відмінити економічний коллапс.

Ви бажаєте обговорити ідею, чи як її реалізувати?
Я не прибічник візуальних новел і не надто добре знаю, що там потрібно робити. Але мені здається, що головне в них це дизайн і гарний сюжет. А наукові труди не кращій вибір для цього. Хоча може у вас талант робити ємоції на пустому місці.

Йому треба визначитись з цільовою аудиторією. 10років, 17років, 30років і т.д. Чи хлопці, чи дівчата? З цією метою може десь знайти статистику юзання освітніх програм чи ігор.

Перед тим як когось починати повчати, спочатку самі розберіться добре в темі

Звичайно, багато чого треба вивчити.
Я поки що бачу це все із точки зору системної динаміки в якій добре шарю і бачу які моделі працюють добре які ні. Але мені треба почитати щось по економіці щоб натягнути ці знання на загальновживані терміни. Якщо порекомендуєте з чого почати буду вдячним
Також по цій темі із деяких своїх хоббі добре знаю історію фінансових систем які були на цій землі включаючи Київську культуру, російську імперію та СРСР.
Ось і всі знання.

А чому нема про капіталізм?
Як 1% людей забирає собі злиток золота — а іншим роздає папірці?
Чому хтось усе життя важко працює, заробляє гроші — але у підсумку усе одно бідний?
Хто при капіталізмі взагалі керує грошима і встановлює ціни?
Чомусь у теорії ринкова економіка ніби то найбільш чесна система: скільки заробив — то твоє, за скільки продав — така і ціна. І люди у США народжуються усі рівні та вільні — але якимось чином у когось опиняється золото, а у інших — папір.
А також: якщо країна і усі її природні ресурси належать у рівній мірі усім — то чому кожен громадянин не отримує постійний щомісячний прибуток від використання цих ресурсів?
Чи може треба розповісти правду: рабство у США відмінили тільки тому, що той самий учорашній раб буде краще працювати, якщо замість залізного ошийника у нього на горлі буде фінансовий зашморг!
Звичайна людина увесь свій вік винна гроші, немає можливостей викупити себе навіть найважчою працею і фактично є фінансовим рабом.

Ще одина гарна маячня. Тварини в природі щоб їсти полюють. Люди пішли від тварин і щоб їсти працюють. Праця буває розумова і фізична. І хоч люди народжуються однакові в результаті виростають фізично і розумово різні. Далі. Тварини бувають одинаки і сімейні або соціальні. В сім’ї у тварин хтось отримує роль альфасамця і альфасамки. А люди пішли від тварин і є соціальними істотами. Чому пацанчики не отримують гроші від експорту нафти державою? Бо як ти перевіриш чи платять вони податки , не крадуть гроші, не вбивають. А саме головне як ти їх змусиш працювати. Про аферу Дамо роботу всім — питай у комуністів. Хух, все.

Відстоюєте право сильнішого? Але на прикладі цієї війни бачимо, що єднання із нами у нашій боротьбі багатьох країн світу допомогло нам нанести загарбнику більших збитків.
Тому я вважаю, що інститути едності та єднання, пошуки всіляких шляхів до єднання, пошуки у областях вирішення конфліктів для можливого єднання, для створення якихось союзів, якихось об’єднаннь, це єдино можливий шлях людства.

А все що загрожує цьому шляху — наприклад спроби створити якісь монополії, у тому рахунку силові — це все спроби піти на дно самому і своїх прибічників туди ж затягти.

Питання навіть стоїть так: що заважає людям об’єднуватися?
І висновок, — ось це — що заважає — воно висохне і відпаде із часом.
У когось одного «сильного» немає шансів проти якогось союзу чи об’єднання.
Історія доводить це прямо зараз.

Я оперую іншими поняттями ніж капіталізм, комунізм і т/д. Тут я навів ці терміни бо вони більш зрозумілі для більшості читачів.
Є поняття системи. Вона так працює і все. Йти проти системи це природньо для людей, але в результаті виходить боком і цьому є яскраві історичні приклади.
Соціалізм та комунізм це гра проти системи. Так не можна.
Те що називають капіталізм це і є природня система. Звичайно теж варіант не дуже, але на це можна впливати. Ще раз підкреслю — впливати! Знаходити важилі впливу і міняти характер розподілу благ, а не нищіти та намагатись створити свою.

Вітаю!
Інтелектуальні та просвітницькі речі в сфері інтерактивного мистецтва — це як бальзам на душу.

Як ви дивитесь на колаборацію на тему «чому комунізм утопія» в рамках розробки гри «Винищувач Путіністів»?

Ми створюємо в грі інформаційну систему зі статтями на теми, пов‘язані з війною, путінізмом (накшталт «Чому Росія — держава-терорист», про геноцид українського народу і т. д.) плюс в наративних текстах ми починаємо з історичного контексту, включаючого тези про зло СРСР, тому в плані критики комунізму ми пересікаємось.

Маєм два способи інтегрувати в гру матеріал:
1) Стаття в інформаційній системі
2) Інтерактивний діалог, в вигляді зустрічі чи серії зустрічей нашого протагоніста в «астральному просторі» з відповідним NPC

Уявлення про нашу гру може дати: трейлер, стаття в The Guardian, власне, сама гра в Steam (ми з осені в ранньому доступі)

Якщо вам подобається ідея такої співпраці — пінганіть мене на email [email protected] або telegram @nayjest

Буду радний поспілкуватись!

Вітаю і дякую за пропозицію. Але я ледачий наче пень і не впевнений шо це не чергова моя ідея на два дні, яку я потім забуду
Не хочу давати порожніх обіцянок.

Ну и ещё могу порекомендовать вам видос на ютубе «Экономика за 30 минут» —
Для меня когда-то оно было познавательным. Может и для вас окажется полезным.
Там описываются вкратце экономические циклы роста/спада, кредитование и т. е.

Чудово. Але це тільки підтверджує думку, що гроші накопичити чи навіть зберегти — неможливо!
Навіть якщо усе життя заробляти та ніколи не брати боргів — усе одно залишися з нічим.

Ну раз ти заговорив про накопичення і зберігання ... То знову ж таки ми люди і маєм інтелект. Хоча білочки також. І короче для цих цілей у нас існує банківська система. А от як працює банківська система і які були тонкощі між банками США і СРСР питай у людини з банківською освітою. Доречі це навіть не економіст. Короче надобраніч і хай тобі присниться пан Коломойський.

Что могу сказать. Задумка хорошая — пилите :-) И дай вам бог/ктулху/макаронный монстр/вотэвер.. сил і натхнення. Т. к. работа будет не маленькая, а может и не лёгкая.
Кроме всего, что вы перечислили, интересно было бы прочитать так же и про варианты сочетания, гибридов социализма и капитализма. Т. к. абсолютно чистый капитализм тоже ведь не идеален, и полностью без социалочки нельзя. Может есть какие идеи, рассуждения — как взять самое лучшее из обоих систем и вывести некоторый гибрид, который будет ещё лучше.
Вот такие идеи только могу добавить.

Елементарно! Можна всю економіку розділити на макроекономіку і мікроекономіку а суспільство на три шари: нижній , середній, вищий. Юзайте літературу.

Спасибо. Но это я выразил автору свои идеи, чем бы можно было дополнить их новеллу.

Поки що не розумію.
Під соціалізмом я розумію явища чистого сжигання грошей — він не приносить ні якого економічного профіту. Тому від нього повністю треба відмовлятись. Так само я негативно ставлюсь до ідей post-industrial де частина суспільства повністю на балансі вищіх шарів.
Підтримувати людей якось потрібно але в межах капіталістичних реалій і без фанатизму. Теж щось типу фондів, які мають профіт а не просто перенаправлення частини податків на потреби бідних

Підписатись на коментарі