Візуальна новела про роботу фінансових систем та утопічність соціалізму
Думаю, що для багатьох у спільноті це все ж таки очевидно, але також очевидно, що більшості населення України це не зрозуміло.
Тому вчора в обговоренні з дружиною, яка є практикуючим художником, виникла ідея створити інтерактивну книжку по типу візуальної новели, яка пояснюватиме Українцям на пальцях цей сабж. Ну може ще щось повідати про системну динаміку.
Новела буде у простих ситуаціях пояснювати Українцям, як насправді працюють фінансові системи, чому увесь цей соціалізм та комунізм — це штучні утопії, і як не вестись на популізм політиків, які люблять з цим погратися.
Стиль оповідання — просто діалог із двома вигаданими героями. Один лектор, який демонструє прості схеми, інший слухач.
По змісту
1. Як працюють гроші
Є злиток золота, але злиток золота тягати важко, тому давайте надрукуємо папірець і скажемо, що тепер цей папірець коштує як злиток золота.
Але коли надрукуємо вже два парірця, то кожен з них буде коштувати половину злитка золота. Це інфляція.
Щоб її позбутися, треба десь добути ще злиток золота, а не друкувати ще папірці (привіт історії із підвищенням ЗП, коли підіймаються ціни).
Потім треба перевести золото на сучасні рельси і сказати, що золота мало, тому гроші прирівнюються до торгового балансу. Поки не знаю як, щоб не ускладнювати.
Ще хочу декілька історичних цікавинок навести про афери СРСР з червонцями та фінансовою реформою 1947 року.
2. Чому комунізм — утопія
Тут можна привести приклад, що вантажнику в магазині та лікарю хірургу дістануться однакові блага.
Хлопчик, який мріє стати хірургом, бачить, що вантажник закінчив 9 класів, а хірург 5 років академії, інтернатуру та багато практики.
І думає — а нащо напрягатися, якщо буду жити як вантажник?
Теж історична довідка, чому СРСР це не вдалося із цитатами самого леніна, що це утопія.
3. Про соціалізм
Найскладніше. Можливо, тут треба допомога спільноти та проконсультуватись із соціологами. Щоб зробити так, щоб нікого не образити.
Можливо, правильний шлях — це порівняння соціалки та грантів.
Гранти людині дають на щось. Вона використовує їх, щоб навчитись чомусь або щось купити. Це полегшує їй життя. Людина стає успішною завдяки грантам. Потім частина її благ через систему фондів дістається іншій людині, яка теж щось покращує. І гранти повертаються у вигляді диведентів.
Соціалка ж полегшує життя людей, але ніяк не додає їм якихось благ. Вони залишаються на тому ж рівні розвитку. Оскільки соціалка не повертається у вигляді грошей назад, то треба для забезпечення її функціонування друкувати ще більше грошей. До чого це призведе? Дивись параграф 1.
Як вам ідея? У яких твержденнях я не правий? І що хотілося б додати?
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів