Портативний геймінг: на чому краще грати, якщо немає грошей на Switch

Айтівець і геймер Артем Венжик у грудні написав докладний тред про портативний геймінг: яку консоль краще обрати, які на них є ігри та яка ситуація з цінами. З дозволу автора публікуємо його поради.

Якщо у вас нема грошей, щоб купити собі nintendo switch і грати під час відключення світла, то я, як спеціаліст по портативному геймінгу, можу накалякати тред з доступними платформами, де є достойні забавки.

Попереджу чи просто скажу відразу — це не топ з місцями і т. д. Це просто список, який можна читати в довільному порядку і вибрати, що підходить більше вам. Тому вйо😉

Sony PSP

Як вже хтось написав — Sony PSP має 5 моделей: 1000, 2000, 3000, GO, Street. В мене особисто на руках є остання street версія. Так як на ці платформи легально щось купувати зараз, майже неможливо (користовані диск з OLX — не сама гарна ідея), то все це піратство😖

Так, піратити — це жахливо, але скільки разів я особисто купував неробочі диски для псп... гроші часом невеликі, 100-200 грн, але загалом на ті гроші, скільки я втратив на дисках, можна було б купити ще одну псп😅

Коли я купував собі псп (років 5 тому), то ціни були значно нижчі, адже вони нікому на той час і не були потрібні. Чисто для колекції люди собі купували. Але для себе я відкривав цілий новий світ, про який знав, але віддалено бачив у школі в когось на коридорі під час перерв.

Наразі ціни на псп якісь... жахливі. Тільки що зайшов перевірити, за скільки можна взяти, і в мене аж сраку прихватило з того всього. Ось гляньте самі. Тобто менше, ніж за 2000 грн, в гарному стані не знайти. Не такий вже й доступний геймінг виходить...

Але скільки всього чудового та прекрасного вам може подарувати ця портативка! Почнемо з банальної класики: God of War порти з пс2 + частини для псп, GTA Liberty + Vice city stories (ексклюзиви псп, якшо шо), MGS порти + ексклюзивна псп версія, купа частин FF, Tekken, Patapon.

LocoRoco, Syphon Filter, різні версії Фіфа та інші спортивні симулятори, колекція ігор з Сега та Фаміком. Ви навіть не уявляєте, наскільки ці ігри крутезні! Я особисто не один тиждень провів за псп, маючи купу більш сучасних платформ. Посилання на список: www.metacritic.com/...​etascore/all/psp/filtered

І на це все діло вистачає автономності на 6-8 годин, в залежності від гри. Принаймні на моїй псп стріт, яка не подифікувалась у вигляді заміненої батареї. Все рідне, все досі чудово працює. Нюанс платформи — потрібно звикнути грати з 1 "сосочком«😅

Тобто консоль, з купою крутих ексклюзивів та й просто чудових ігор, з гарною автономністю за приблизно 50$ чи 2000₴. Мені здається — чудова пропозиція. Але є варіанти і дешевше у вигляді інших, не гірших консолей. Подекуди навіть цікавіших та й дешевших. Але це на завтра лишу.

Якщо у вас є кулсторі про псп, напишіть у реплаї будь ласка. Дуже цікаво почитати про ваш екпіріенс щодо цієї чудової портативки😉 П.с. Глянув тільки шо на ціни на пс віту — мені стало дуже не добре, от прям дуже😖 я аж позеленів 🐸

PS Vita

Наступна зупинка — PS Vita. Чудовий, недооцінений девайс, який загинув через Sony, але досі підтримується спільнотою. Ця консоль дасть вам купу емоцій, чудові відчуття від заліза, свіжість вражень. Але є один нюанс...

Ціна. На fat версію на OLX ціна стартує від 4000 грн. Десь 4 роки тому, коли купував свою, вона в поганому стані вийшла мені у 1800 грн. Але вона була робоча і це було головне для мене. Зараз звичайно 4к віддати за консоль, яка ніяк не підтримується — така собі затія.

Але з іншої сторони — ця консоль має чудовий екран. Особливо стара версія, яка має OLED, що на той час було «ВАУ!» та й зараз так і залишилось😉 Гарні характеристики, 2 «сосочка» і це супер круто! А ігри які там... Це ж золото!

Не буду писати вам про ігри, підглядаючи в топ, а напишу з своєї пам’яті. Список може бути не такий великий, але це ті ігри, які відклались в пам’яті. Отже: Персона 4, Tearaway, Gravity Rush, Uncharted для віти, Sly Cooper, Killzone, Речет і Кланк.

Попереджу, що бібліотека ігр Віти не така велика та різноманітка, як на ПСП, але і на ній є купа цікавих ігор. Як люблять писати в інтернеті — це чудова консоль для інді та ретро сцени. Топ ігор на віту:

Якщо підвести якийсь підсумок — як залізяка це крутий девайс, але напевно радити вам його не буду, адже ціна занадто висока. Раджу її купити при умові, що ціна буде максимум 2500 грн. А за 4 — не раджу. Для мене вчора був шок, коли я глянув на ціни 😵‍💫

Але якщо ж ви прийняли рішення купити віту, то беріть слім версію. Ви втратите крутезний ОЛЕД екран, але отримуєте мікро юсб на зарядку. Тому що у фат версії пропрієтарний вхід зарядки і це ЖАХЛИВО!

На цьому ми закриваємо тему одної японської компанії та переходимо до іншої 😉 Знову ж хочу вас попросити написати вашу думку про Віту, якщо вона була у вас, якісь історії і тому подібне. Лайки-репости завжди доречні. Усім дякую і гарного дня 🇺🇦

Зібрався з думками, шось нашкрябунькав в нотатках, погрався і готовий видати «супер експертну думку» про ще одного японського гіганта, а власне — Nintendo🥰

Nintendo DS/DS Lite/DSi

Nintendo DS/DS Lite/DSi. По суті, одна і та ж сама консоль має 3 різні ревізії, які мають технічні зміни (не завжди покращення), але по суті — одне і те ж. Зрозуміло, що брати можна все, крім першої моделі, бо там геть біда, але оптимально пораджу вам дивитись на DS Lite.

Це середня модель, не сама стара і не сама остання, але в ній повноцінний баланс + повноцінна підтримка GB Advance! Особливість цієї консолі — 2 екрани. Один сенсорний, інший простий. Через що витікає і головний плюс консолі — цікавий геймплей. А це завжди в пріоритеті!

Як на мене — це скарб, а не консоль. Крім величезної бібліотеки забавок, цікавого геймплею, ця крихітка тримає заряд реально 10+ годин. Це я перевірив особисто. Ще у даний час — прям вау. Досить якісний та яскравий екран, такий собі звук, але робота від батареї — це щось

По іграм, шо в пам‘яті: купа різного Маріо, от прям до кольору до вибору, ГТА була, Зельди, Кастельванії, контри, порти з 8 та 16 бітних консолей, Покемони, Метроїд. Якщо ви хоч шось знаєте про ігри більше, ніж Дота і КС, то вам цього буде достатньо до кінця життя.

Ось посилання — погортайте хоча б топ 100 забавок і все стане зрозуміло: www.metacritic.com/...​metascore/all/ds/filtered

Можна тепер жменьку мінусів накинути. Так як ця консоль має конструкцію ноутбука, себто шарніри, які розкривають консоль, то вони мають функцію розхитуватися + наявність механізмів — це завжди проблема. Стилус, який завжди може втікти від вас, якась пропрієтарна зарядка.

І тут багатьох може це відлякати, але не переймайтесь. Вам не вистачить наснаги це чудо японського інженерного мистецтва зламати... я пробував... в мене вийшло тільки після внутрішнього втручання, а так — марно

По цінах зараз якось так виходить: від 1500 грн. Але також вам потрібно буде купити r4 картрідж 🏴‍☠️ та знайти якусь флешку на 4+ Гб. Цього вам хватить на багато забавок.

Декілька років тому купував з японського eBay собі лот, де було 2 шт DSi і вони в мене досі є. Нещодавно з дружиною грати по мережі маріокарт проти ботів — це досить фаново😅 Але вона довго не може грати у таке «старе», її свіч просто "розбалував"😂 А я не з такої сім’ї🫠

Далі подумаю чи вартує згадувати 3ds, бо ціна майже як молодшого свіча. Вона завжди була висока, але зараз це прям 🫠 Якщо вас цікавлять якісь інші консолі — дайте знати. В мене є багато різного стафу, просто треба добре в шафі поритись😄

Nintendo 3DS

Nintendo 3DS— це та консоль, яку сонібої рахують головним конкурентом PS Vita, але її поховала сама Соні. Не суть! Не побоюся цього слова — легендарна консоль, яка взяла в себе все найкраще від DS, накинула потужності і ми отримали монстра, як й прожив 10 років😳

Представлена у 2010, випущена у 2011, консоль мала суперкруті характеристики, нові тайтли, але головною фічею був екран, який робив 3д зображення без окулярів😨. Нормально це підтримувало не всі ігри, але ігри від самої Н були супер круті.

Від цієї фізі у багатьох боліли очі та голова, але на собі я такого не спостерігав. Мала консоль декілька ревізій та форм-факторів. Себто стандартна та XL версія. З часом удосконалена на пофікшена версія New 3ds була, але вартувала в нас занадто дорого.

Наразі нічого не змінилось і 3дс можна взяти за ціну пошарпаного свіча. Адекватних цін ніколи не було і не буде. Досить рідкісний звір у наших краях. Не скажу, що він вартував чи вартує тих грошей, але все ж круті ігри на ньому були.

Для мене ця консоль запам‘яталась наступний: Зельди і Марево (куди ж без них), описувати не буду, потім дам лінк. Fire Emblemи, там декілька частин, жменя Покемонів, Енімал кросінг, але мої особисті краші — це Монстер Хантер!

Осьо лінк — www.metacritic.com/...​etascore/all/3ds/filtered

Перед свічем вийшли ще моделі new 2ds, це те саме, але без функції 3д. Я таких і не бачив (це говорю за розкладні, стару допату бачив). А тепер головне питання — шо там по грошам?

Як на диво є помірні ціни, але це виняток. І жахливий стан. А це все ж досить делікатна штука🥺 Ціни на нормальні екземпляри від 2500-3000. Чи вартує та консоль тих грошей? В залежності чи кайфуєте ви від ігор великої Н. Якщо Зельда-Маріо-покрокова тактика вам Ок — беріть.

Якщо хочеться шось не від Н — не беріть. Все просто 😉 В мене вона була, її вкрали. Ще одну брати не буду. Свіча вистачає, навіть на нього не завжди час є. Я би глянув краще на просту ДС чи ПСП. Там і ігор буде більше, і навряд ви в них грали. Або це тільки я🫠

Фух. Закрив я про 4 консолі писати. Про ще старіші сенсу писати не бачу, а новішого, крім свіча і нема. У великої Н нема конкурентів. Ходять чутки, шо Соні дивиться на успіхи колег і задумують шось своє. Поживемо побачимо. А наразі якось так😉

Розкажіть про ваш досвід з консолями? Що з ігор грали і з радістю пограли ще? Якщо вам сподобався цей тредик — влупіть лайк, ретвітніть, підпишіться. Буду далі вам тут розповідати про всяке таке. Дякую, ви круті #укртві. Нехай ракети на негоди — не роблять вам в житті погоди!😉

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Чому не взяти прошитий світч?

Я б сказав андроїд

Але я ж автор топіку «чому на андроїд немає норм ігор». Тому не можу)

Маю Switch OLED, але мені він не дуже зайшов (
Купив PlayStation Vita та New Nintendo 3DS XL.

На Vita граю в основному в бібліотеку PSP та PSX.

Сенсу брати PSP немає ніякого, бо Vita закриває її повністю через нативну підтримку ROMів PSP.

Тааааак... тільки один нюанс. Ціна. Принаймні мені кілька років тому PSP дісталась за буквально 1300, коли ціни на Vita були 4+к. Тепер вони ще підросли. Якщо тупо грати в PSP, PSX та емулятори — навіть PSP вистачає з головою.

Я погоджуюсь, якщо гроші дозволяють — краще взяти Vita. Бо рано чи пізно, але настане момент, коли на PSP стане «тісно». Але до цього ще треба дійти, і кілька років гри забезпечено точно.
Тому як дешевий ретрогейминг PSP має сенс

Gameboy Color/Advance, отличная подборка ретроигр

Гарна добірка, але для мене ідеальним балансом між задоволенням та бюджетом став все ж таки Switch Lite.
Якщо вам не принципово тримати ігри на картриджах, відкладіть гроші на саму консоль та карту пам’яті до неї, після чого купляйте ігри в цифровому сторі зі знижкою — деякі пропозиції вийдуть в декілька разів дешевше, аніж на картриджі.
Так, це все одно вийде дорожче, порівняно з бу консолями минулих поколінь, проте й задоволення принесе набагато більше.

А як Ви на Нінтендо зараз купляєте ігри в сторі? У мене 3 різні карти не підійшли, тож доводиться малому вишукувати картриджі на лох уа

Польській регіон наші картки приймає. Там не завжди найкращі знижки, порівняно з тією ж Аргентиною, проте теж бувають гарні пропозиції.

PayPal, точно працює в регіонах Мексика і Польща

Так вже стім дек і забути про оті якщики, що не влізають під стіл

амінь. просто геніальна штука, кайфую

если денег не хватает даже на switch, то steam deck тут и рядом не стоит

Ну так єдине щось більш менш адекватне із цієї підбірки це psp і то якщо так співпало що немає світла і проперло на ностальгію. Інше — музейні експонати вже.
Та і PSP — за усього 2 рази дорожче вже можна легко взяти Б/у Switch Lite і горя не знати.

Ти грав у Ghost Trick, Rhythm Heaven, The World Ends With You, Rocket Slime, Wario Ware? Це одні з найкращих ігор в історії, екслюзивні для дс. Це без усіяких зельд, касельваній, маріво, адвокатів, фіналок, покемонів, контри, лейтонів, метроїда, кірбі, пазлів, портів. Дс/3дс абсолютно має сенс мати у будь який час.

The World Ends With You

це доречі є на Switch малому купляв.
Це не мої жанри. Я і на Switch не граю у щось ексклюзивне і притаманне Nintendo. Віджав у малого бо там можна пограти у скайрім.

Я знаю, але на свіч і андроід зроблена урізана версія. Там орігінальний геймплей використовує два екрани.

Підписатись на коментарі