Портативний геймінг: на чому краще грати, якщо немає грошей на Switch
Айтівець і геймер Артем Венжик у грудні написав докладний тред про портативний геймінг: яку консоль краще обрати, які на них є ігри та яка ситуація з цінами. З дозволу автора публікуємо його поради.
Якщо у вас нема грошей, щоб купити собі nintendo switch і грати під час відключення світла, то я, як спеціаліст по портативному геймінгу, можу накалякати тред з доступними платформами, де є достойні забавки.
Попереджу чи просто скажу відразу — це не топ з місцями і т. д. Це просто список, який можна читати в довільному порядку і вибрати, що підходить більше вам. Тому вйо😉
Sony PSP
Як вже хтось написав — Sony PSP має 5 моделей: 1000, 2000, 3000, GO, Street. В мене особисто на руках є остання street версія. Так як на ці платформи легально щось купувати зараз, майже неможливо (користовані диск з OLX — не сама гарна ідея), то все це піратство😖
Так, піратити — це жахливо, але скільки разів я особисто купував неробочі диски для псп... гроші часом невеликі,
100-200 грн, але загалом на ті гроші, скільки я втратив на дисках, можна було б купити ще одну псп😅
Коли я купував собі псп (років 5 тому), то ціни були значно нижчі, адже вони нікому на той час і не були потрібні. Чисто для колекції люди собі купували. Але для себе я відкривав цілий новий світ, про який знав, але віддалено бачив у школі в когось на коридорі під час перерв.
Наразі ціни на псп якісь... жахливі. Тільки що зайшов перевірити, за скільки можна взяти, і в мене аж сраку прихватило з того всього. Ось гляньте самі. Тобто менше, ніж за 2000 грн, в гарному стані не знайти. Не такий вже й доступний геймінг виходить...

Але скільки всього чудового та прекрасного вам може подарувати ця портативка! Почнемо з банальної класики: God of War порти з пс2 + частини для псп, GTA Liberty + Vice city stories (ексклюзиви псп, якшо шо), MGS порти + ексклюзивна псп версія, купа частин FF, Tekken, Patapon.
LocoRoco, Syphon Filter, різні версії Фіфа та інші спортивні симулятори, колекція ігор з Сега та Фаміком. Ви навіть не уявляєте, наскільки ці ігри крутезні! Я особисто не один тиждень провів за псп, маючи купу більш сучасних платформ. Посилання на список: www.metacritic.com/...etascore/all/psp/filtered
І на це все діло вистачає автономності на
Тобто консоль, з купою крутих ексклюзивів та й просто чудових ігор, з гарною автономністю за приблизно 50$ чи 2000₴. Мені здається — чудова пропозиція. Але є варіанти і дешевше у вигляді інших, не гірших консолей. Подекуди навіть цікавіших та й дешевших. Але це на завтра лишу.
Якщо у вас є кулсторі про псп, напишіть у реплаї будь ласка. Дуже цікаво почитати про ваш екпіріенс щодо цієї чудової портативки😉 П.с. Глянув тільки шо на ціни на пс віту — мені стало дуже не добре, от прям дуже😖 я аж позеленів 🐸
PS Vita
Наступна зупинка — PS Vita. Чудовий, недооцінений девайс, який загинув через Sony, але досі підтримується спільнотою. Ця консоль дасть вам купу емоцій, чудові відчуття від заліза, свіжість вражень. Але є один нюанс...
Ціна. На fat версію на OLX ціна стартує від 4000 грн. Десь 4 роки тому, коли купував свою, вона в поганому стані вийшла мені у 1800 грн. Але вона була робоча і це було головне для мене. Зараз звичайно 4к віддати за консоль, яка ніяк не підтримується — така собі затія.
Але з іншої сторони — ця консоль має чудовий екран. Особливо стара версія, яка має OLED, що на той час було «ВАУ!» та й зараз так і залишилось😉 Гарні характеристики, 2 «сосочка» і це супер круто! А ігри які там... Це ж золото!
Не буду писати вам про ігри, підглядаючи в топ, а напишу з своєї пам’яті. Список може бути не такий великий, але це ті ігри, які відклались в пам’яті. Отже: Персона 4, Tearaway, Gravity Rush, Uncharted для віти, Sly Cooper, Killzone, Речет і Кланк.
Попереджу, що бібліотека ігр Віти не така велика та різноманітка, як на ПСП, але і на ній є купа цікавих ігор. Як люблять писати в інтернеті — це чудова консоль для інді та ретро сцени. Топ ігор на віту:
Якщо підвести якийсь підсумок — як залізяка це крутий девайс, але напевно радити вам його не буду, адже ціна занадто висока. Раджу її купити при умові, що ціна буде максимум 2500 грн. А за 4 — не раджу. Для мене вчора був шок, коли я глянув на ціни 😵💫
Але якщо ж ви прийняли рішення купити віту, то беріть слім версію. Ви втратите крутезний ОЛЕД екран, але отримуєте мікро юсб на зарядку. Тому що у фат версії пропрієтарний вхід зарядки і це ЖАХЛИВО!
На цьому ми закриваємо тему одної японської компанії та переходимо до іншої 😉 Знову ж хочу вас попросити написати вашу думку про Віту, якщо вона була у вас, якісь історії і тому подібне. Лайки-репости завжди доречні. Усім дякую і гарного дня 🇺🇦
Зібрався з думками, шось нашкрябунькав в нотатках, погрався і готовий видати «супер експертну думку» про ще одного японського гіганта, а власне — Nintendo🥰
Nintendo DS/DS Lite/DSi
Nintendo DS/DS Lite/DSi. По суті, одна і та ж сама консоль має 3 різні ревізії, які мають технічні зміни (не завжди покращення), але по суті — одне і те ж. Зрозуміло, що брати можна все, крім першої моделі, бо там геть біда, але оптимально пораджу вам дивитись на DS Lite.
Це середня модель, не сама стара і не сама остання, але в ній повноцінний баланс + повноцінна підтримка GB Advance! Особливість цієї консолі — 2 екрани. Один сенсорний, інший простий. Через що витікає і головний плюс консолі — цікавий геймплей. А це завжди в пріоритеті!
Як на мене — це скарб, а не консоль. Крім величезної бібліотеки забавок, цікавого геймплею, ця крихітка тримає заряд реально 10+ годин. Це я перевірив особисто. Ще у даний час — прям вау. Досить якісний та яскравий екран, такий собі звук, але робота від батареї — це щось
По іграм, шо в пам‘яті: купа різного Маріо, от прям до кольору до вибору, ГТА була, Зельди, Кастельванії, контри, порти з 8 та 16 бітних консолей, Покемони, Метроїд. Якщо ви хоч шось знаєте про ігри більше, ніж Дота і КС, то вам цього буде достатньо до кінця життя.
Ось посилання — погортайте хоча б топ 100 забавок і все стане зрозуміло: www.metacritic.com/...metascore/all/ds/filtered
Можна тепер жменьку мінусів накинути. Так як ця консоль має конструкцію ноутбука, себто шарніри, які розкривають консоль, то вони мають функцію розхитуватися + наявність механізмів — це завжди проблема. Стилус, який завжди може втікти від вас, якась пропрієтарна зарядка.
І тут багатьох може це відлякати, але не переймайтесь. Вам не вистачить наснаги це чудо японського інженерного мистецтва зламати... я пробував... в мене вийшло тільки після внутрішнього втручання, а так — марно
По цінах зараз якось так виходить: від 1500 грн. Але також вам потрібно буде купити r4 картрідж 🏴☠️ та знайти якусь флешку на 4+ Гб. Цього вам хватить на багато забавок.

Декілька років тому купував з японського eBay собі лот, де було 2 шт DSi і вони в мене досі є. Нещодавно з дружиною грати по мережі маріокарт проти ботів — це досить фаново😅 Але вона довго не може грати у таке «старе», її свіч просто "розбалував"😂 А я не з такої сім’ї🫠
Далі подумаю чи вартує згадувати 3ds, бо ціна майже як молодшого свіча. Вона завжди була висока, але зараз це прям 🫠 Якщо вас цікавлять якісь інші консолі — дайте знати. В мене є багато різного стафу, просто треба добре в шафі поритись😄
Nintendo 3DS
Nintendo 3DS— це та консоль, яку сонібої рахують головним конкурентом PS Vita, але її поховала сама Соні. Не суть! Не побоюся цього слова — легендарна консоль, яка взяла в себе все найкраще від DS, накинула потужності і ми отримали монстра, як й прожив 10 років😳
Представлена у 2010, випущена у 2011, консоль мала суперкруті характеристики, нові тайтли, але головною фічею був екран, який робив 3д зображення без окулярів😨. Нормально це підтримувало не всі ігри, але ігри від самої Н були супер круті.
Від цієї фізі у багатьох боліли очі та голова, але на собі я такого не спостерігав. Мала консоль декілька ревізій та форм-факторів. Себто стандартна та XL версія. З часом удосконалена на пофікшена версія New 3ds була, але вартувала в нас занадто дорого.
Наразі нічого не змінилось і 3дс можна взяти за ціну пошарпаного свіча. Адекватних цін ніколи не було і не буде. Досить рідкісний звір у наших краях. Не скажу, що він вартував чи вартує тих грошей, але все ж круті ігри на ньому були.
Для мене ця консоль запам‘яталась наступний: Зельди і Марево (куди ж без них), описувати не буду, потім дам лінк. Fire Emblemи, там декілька частин, жменя Покемонів, Енімал кросінг, але мої особисті краші — це Монстер Хантер!
Осьо лінк — www.metacritic.com/...etascore/all/3ds/filtered
Перед свічем вийшли ще моделі new 2ds, це те саме, але без функції 3д. Я таких і не бачив (це говорю за розкладні, стару допату бачив). А тепер головне питання — шо там по грошам?

Як на диво є помірні ціни, але це виняток. І жахливий стан. А це все ж досить делікатна штука🥺 Ціни на нормальні екземпляри від
2500-3000. Чи вартує та консоль тих грошей? В залежності чи кайфуєте ви від ігор великої Н. Якщо Зельда-Маріо-покрокова тактика вам Ок — беріть.
Якщо хочеться шось не від Н — не беріть. Все просто 😉 В мене вона була, її вкрали. Ще одну брати не буду. Свіча вистачає, навіть на нього не завжди час є. Я би глянув краще на просту ДС чи ПСП. Там і ігор буде більше, і навряд ви в них грали. Або це тільки я🫠
Фух. Закрив я про 4 консолі писати. Про ще старіші сенсу писати не бачу, а новішого, крім свіча і нема. У великої Н нема конкурентів. Ходять чутки, шо Соні дивиться на успіхи колег і задумують шось своє. Поживемо побачимо. А наразі якось так😉
Розкажіть про ваш досвід з консолями? Що з ігор грали і з радістю пограли ще? Якщо вам сподобався цей тредик — влупіть лайк, ретвітніть, підпишіться. Буду далі вам тут розповідати про всяке таке. Дякую, ви круті #укртві. Нехай ракети на негоди — не роблять вам в житті погоди!😉
14 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів