«Я був занадто відірваний від так званого „простого народу“». Інді-розробник про те, як його змінила армія за 4 місяці
Стас Шостак, український розробник інді-ігор, поділився в твіттері спостереженнями про те, як його змінила армія за чотири місяці. З дозволу автора публікуємо його розповідь.
Ранок першого січня гарний час, щоб порефлексувати як мене змінила армія за 4 місяці. За цей час я тісно спілкувався і здружився з людьми, з якими раніше напевно не зміг би провести й десяти хвилин, не засуджуючи чи не проявляючи якусь снобську зверхність, за себе минулого соромно.
Я був занадто відірваний від так званого «простого народу», і справа не в тому, що я більше заробляв і відокремився у своїй айтішечці, а в тому як легко я списував людей, з думкою чи діями яких не погоджувався, як тупих, яких можна ігнорити.
Виявилось що ті самі люди, контактів з якими я все життя старався уникати, готові стояти за мене і допомагати там, де я не стягую, без жодних умов і домовленостей, попри нашу з ними різницю в поглядах на майже всі життєві питання, я на відміну від них так зміг не одразу.
Дуже боляче розмовляти з побратимом мого віку, який розпитує як вчитись компʼютеру, щоб могти як я, і додає що це не для себе, бо для себе вже пізно і нічого в житті не світить, це щоб дитина мала якийсь шанс бути людиною.
Більшість людей з якими я стикався — з маленьких містечок та сіл, між нашим баченням світу, заробітком, способом відпочинку і проводити час — прірва. Але всі вони розуміли мене і поважали мій спосіб життя моментально, чого не можу сказати про себе.
Я хочу не втратити звʼязок з ними та не відриватись назад у свою снобську башту з якої я дивився на суспільство. Навіть якщо я не поділяю погляди більшості, я хочу не забувати чому і як вони сформовані та продовжити бачити в людях людей, а не «опонентів» які живуть неправильно.
Але при всьому цьому я досі не можу зрозуміти як можна неіронічно слухати радіо байрактар, хоч вбийте.
А як вас змінила війна? Діліться своїми історіями у коментарях.
61 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів