Про пропаганду в іграх: недосказане
Вітаю, я Віталій Чиж. Нещодавно вийшла моя стаття про пропаганду в іграх, і як вона працює. Сьогодні ж я пропоную вам розглянути інші кейси такої пропаганди.
Так, сьогодні піде думка не про ще не вийшовший «Atomic Heart», а про вже дуже давню і закорінілу в геймдеві гру — Escape from Tarkov.
(Питання до разрабів: якщо ви так ненавидите колективний Захід і підтримуєте «Домбабве», чого назвали гру мовою капіталістів?)
Трохи історії
Втеча з Таркова — це не перша гра цієї Z-компанії. Ще в далекому 2009 році в браузері в «Вконтактє» вийшла бета гри «Contract Wars». Саме з неї і виріс «Тарков».
Лор гри дуже простий, адже розповідає, що в місті Тарков знаходиться якась біолабораторія, яка дуже загрожувала росії, і тому вирішили ввести туди війська, але не прямо, а через карманну ПВК «Ведмеді» , а їм впоперек стали вої з ПВК «USEC». На війні цих ПВК і базується сюжет, по факту. Нещодавно ж пітерські зетники додали в гру ЗСУ... І головний розраб демонструє всім скріншот, в якому показує середній палець моделі солдата ЗСУ. Це все що потрібно знати, аби не вмикати цю помийку...
Тепер про деталі
Тарков за лором знаходиться недалеко від Пітера, в вигаданій Норвінській області. Але чи вигадана вона, область ця?
Просто нагадую, що Тарков за лором дуже близько до Нарви, третього міста за величиною в Естонії. Не думаю, що назва тут випадкова.
По-друге — там біолабораторії, як привід для атаки. Нагадую, що в Білгородській народній республіці на повному серйозі розганяли фейк про Харківські біолабораторії і бойових голубів та гусей. Цікаво, але москалі все ж рознесли біолабораторію аграрного універу. Та і «Хартрон» вони бомбили через те, що там «Лабораторія по створенню ядерної зброї». Просто нагадую, що там стоїть ядерний реактор для дослідів. Це все, що треба знати про русню.
По-третє, БНР і компанія вже знайшли біолабораторії в Казахстані. Я нейтрально відношусь до казахів, але «невдалих чмобиків» вони зустріли правильно. І за це їм росія віддячує «знайденими лабораторіями» і розгоном в історичному просторі фейку про «несправжню державність», і про «Петропавлівськ, як ісконно рускій горад».
Окрім того, ПВК в росії грають роль важливішу, аніж регулярна армія. Тож не дивно, що саме ПВК у грі виконують завдання по лабораторіях.
Загалом, Тарков був саме «софт пауер» для російського ринку. Він м’яко і ненав’язливо (ну, спочатку) декламував ідеї пітерського карлика. Сьогодні ж він відкрито заявив, що це гра від зетцистів і про зетцистів, для зетцистів. Та і лор побудований на боротьбі з трансатлантичною біокомпанією. Тобто, з компанією НАТО. Як тонко...
Проте, в Україні вже визріває відповідь на Тарков — «Glory to the Heroes». Там нічого не вигадували, а роблять на основі реальних подій. Фактично, у вас буде шанс робити хороших рускіх в себе за ПК. Тож, чекаємо)
22 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів