Про пропаганду в іграх: недосказане

Вітаю, я Віталій Чиж. Нещодавно вийшла моя стаття про пропаганду в іграх, і як вона працює. Сьогодні ж я пропоную вам розглянути інші кейси такої пропаганди.

Так, сьогодні піде думка не про ще не вийшовший «Atomic Heart», а про вже дуже давню і закорінілу в геймдеві гру — Escape from Tarkov.

(Питання до разрабів: якщо ви так ненавидите колективний Захід і підтримуєте «Домбабве», чого назвали гру мовою капіталістів?)

Трохи історії

Втеча з Таркова — це не перша гра цієї Z-компанії. Ще в далекому 2009 році в браузері в «Вконтактє» вийшла бета гри «Contract Wars». Саме з неї і виріс «Тарков».

Лор гри дуже простий, адже розповідає, що в місті Тарков знаходиться якась біолабораторія, яка дуже загрожувала росії, і тому вирішили ввести туди війська, але не прямо, а через карманну ПВК «Ведмеді» , а їм впоперек стали вої з ПВК «USEC». На війні цих ПВК і базується сюжет, по факту. Нещодавно ж пітерські зетники додали в гру ЗСУ... І головний розраб демонструє всім скріншот, в якому показує середній палець моделі солдата ЗСУ. Це все що потрібно знати, аби не вмикати цю помийку...

Тепер про деталі

Тарков за лором знаходиться недалеко від Пітера, в вигаданій Норвінській області. Але чи вигадана вона, область ця?

Просто нагадую, що Тарков за лором дуже близько до Нарви, третього міста за величиною в Естонії. Не думаю, що назва тут випадкова.

По-друге — там біолабораторії, як привід для атаки. Нагадую, що в Білгородській народній республіці на повному серйозі розганяли фейк про Харківські біолабораторії і бойових голубів та гусей. Цікаво, але москалі все ж рознесли біолабораторію аграрного універу. Та і «Хартрон» вони бомбили через те, що там «Лабораторія по створенню ядерної зброї». Просто нагадую, що там стоїть ядерний реактор для дослідів. Це все, що треба знати про русню.

По-третє, БНР і компанія вже знайшли біолабораторії в Казахстані. Я нейтрально відношусь до казахів, але «невдалих чмобиків» вони зустріли правильно. І за це їм росія віддячує «знайденими лабораторіями» і розгоном в історичному просторі фейку про «несправжню державність», і про «Петропавлівськ, як ісконно рускій горад».

Окрім того, ПВК в росії грають роль важливішу, аніж регулярна армія. Тож не дивно, що саме ПВК у грі виконують завдання по лабораторіях.

Загалом, Тарков був саме «софт пауер» для російського ринку. Він м’яко і ненав’язливо (ну, спочатку) декламував ідеї пітерського карлика. Сьогодні ж він відкрито заявив, що це гра від зетцистів і про зетцистів, для зетцистів. Та і лор побудований на боротьбі з трансатлантичною біокомпанією. Тобто, з компанією НАТО. Як тонко...

Проте, в Україні вже визріває відповідь на Тарков — «Glory to the Heroes». Там нічого не вигадували, а роблять на основі реальних подій. Фактично, у вас буде шанс робити хороших рускіх в себе за ПК. Тож, чекаємо)

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ох, Тарков. Концентрована пропаганда. Як вони її там позиціонували? «Игра для настоящих мужчин»!? Іншими словами — грабуй, насилуй, вбивай.

гра від зетцистів і про зетцистів, для зетцистів

Точно сказано.

Про цю гру дивився тільки підбірку від Viva La Dirt League. Поугорали вони з неї славетно, проте підтвердили мої здогадки що це найуйобніший шутер останнього десятиріччя.
Щодо пропаганди сумніваюсь що це робиться навмисне. Або це ненавмисне (ну просто руський за замовчанням уйобок) або якщо це на держ замовлення то виходить просто на стільки погано, що самі ватники з цього ржуть.

Usec(копія натівського екіпірування) були в таркові майже з самого початку, різнокольрові повязки є там вже кілька років, тож не знаю чи це все випадково. Може просто один із їхніх «консультантів» подох під Бахмутом.
Треба було зупинитись на: гра російська => проходиш мимо.
Я ще дизлайки та негативні комменти залишаю на відео з тарковом моїх улюблених каналів.

Будь яка гра від русні — це табу на все моє життя. І взагалі, чим менше руснявого гівна і самої русні в світі, тим краще.

Хороших рускіх на 100 к плюс більше

Солдат ЗСУ — ну це зовсім смішнявка. Це оперативник ПВК Юсек, а не Українській військовий. Камуфляж більше нагадує американський MARPAT чи канадський CADPAT, зовсім не схоже на наш ММ-14.

Так, це лише збіг, лише збіг. Як ви вже забембали, постійно відмазувати та виправдовувати русню. Що з вами не так?

ну введений він же не просто так, вірно? І фак показаний разрабом — теж не просто так

Піксель та жовта пов’язка давно були заведені в гру. На жаль, 70% гравців цього смітника не русня, а гравці із заходу.

Ти ж в курсі, що в нас війна з 2014-го року?

в курсі. а до чого це ти? автор сказав «Нещодавно ж пітерські зетники додали в гру ЗСУ». це не так. піксель було заведено вже давно. те що батлстейт зробили оммаж на наших бійців — не сперечаюся. в принципі від русни я іншого не очікував. просто це не приурочено до жодних оновлень, вони просто висрали це.

Я ще на виході Контракт Варс в неї грав. Типу, ніякої такої херні там не було. Навіть деякий час з днем незалежності вітали. Дуже символічно, що за 5 годин до обстрілу я заходив в гру, і просто русню хейтив. Навіть не грав.

Тарков, Танки, Сандер, інша херота — все робиться з метою пропаганди. Вони на це кошти не шкодують, взагалі. Як раз звеличення якихось приватних чувачків дуже гарно лягло на їх вагнер. Ну про біолабараторії мовчу..Це таке підсвідоме програмування русні на запис до вагнера. Я не здивуюсь, що багато з них і грали в танки чи тарков. Там діди воювали, тут біолабараторії треба зруйнувати...

Чекаю на Слава Героям. Мапа Зміїний острів виглядає дуже цікаво. Навіть якщо не буде під мак просто куплю для підтримки!

Купив би, так не піде. Треба в Спейсдев спитати, шо по системкам

розраб

Ви мали на увазі розробник чи ви використовуєте це слово як сарказм?

В даній ситуації до цього пропаган*она не відноситься слово «розробник»

В даній ситуації до цього пропаган*она не відноситься слово «розробник»

Тоді треба писати як є — «рос-раб»)

Нещодавно ж пітерські зетники додали в гру ЗСУ... І головний розраб демонструє всім скріншот, в якому показує середній палець моделі солдата ЗСУ. Це все що потрібно знати, аби не вмикати цю помийку...

А можна будь-ласка якийсь таймкод чи посилання на цей момент? Хочу сам подивитись на цих довбнів.

Мені самому це скинули. Зайдіть до головного розробника цієї хєрні, і самі знайдете.

Підписатись на коментарі