Що робити композиторам і звуковим дизайнерам під час блекауту: топ порад

Вітаю, спільното! Мене звати Влад Плотніков, я — співзасновник, композитор і креативний продюсер аудіоагенції VP Production.

Регулярні обстріли рфією української критичної інфраструктури змушують нас усіх вигадувати різні способи, як підтримати нашу працездатність. Уже є чимало туторіалів від інженерів про те, як зібрати схему тимчасового живлення на кшталт ecoflow, але я вирішив дати кілька порад саме аудіофахівцям.

Тож сьогодні розкажу, як композиторам і саунд-дизайнерам, у яких немає джерела стабільного живлення, краще облаштувати свій робочий процес в умовах блекауту.

Hardware

Перше й головне — найімовірніше, ви переїжджаєте на ноутбук.

Якщо ви й раніше так працювали, то я вас вітаю, ви зекономили собі чимало часу! Але я знаю, що багато колег використовують зазвичай PC, тож зібрав кілька штук, про які варто не забути.

Основною морокою стане те, що вам необхідно буде повністю перенести проєкти, бібліотеки, семпли та плагіни саме на ноутбук. Та я одразу раджу переносити їх на зовнішній HDD. У будь-якому випадку, заздалегідь подумайте, скільки вам потрібно пам‘яті для зберігання всіх файлів та скільки USB-портів забезпечать вам нормальну роботу.

Треба також розуміти, що вашою новою нормою найбільш вірогідно стане сетап: ноутбук + USB аудіо-інтерфейс + HDD.

Тому:

1. Купіть собі потужний портативний HDD 2.5".
Мій досвід показав, що 5ТБ — це оптимальний об‘єм, щоби зберігати всі робочі файли, а заразом мати доступ до більш побутових даних (фото, відео, документи та інше).

2. Якщо рідних портів USB ноутбука вам не вистачає — придбайте USB-хаб.
Тільки не купуйте найдешевший, бо високі шанси, що він не витягне живлення всіх необхідних вам пристроїв.

3. Про студійні монітори можете забути — працювати доведеться в навушниках.
Можете спробувати софт, який калібрує АЧХ ваших навушників. Наприклад, Sonarworks SoundID Reference.

4. МIDI-клавіатура є опціональною, але краще мати маленьку, щоби менше витрачати заряд батареї ноутбуку.

Загалом, якщо ваш ноутбук має справний акумулятор, то сміливо можете розраховувати на декілька годин стабільної роботи з підключеним USB аудіо-інтерфейсом.

Software

Тепер, коли ваш сетап готовий, поговоримо про організацію та оптимізацію безпосередньо робочого процесу.

1. Усі проєкти, бібліотеки та семпли зберігаємо та запускаємо з портативного HDD.
Для цього необхідно спочатку налаштувати вашу DAW, щоби всі шляхи до файлів проєктів вели саме на зовнішній носій. Не забудьте також про усілякі тимчасові та backup файли!

2. Якщо ви робите трансфер файлів з Windows на macOS — не забудьте підготувати ваш портативний HDD.
Головне, про що варто подумати, — це встановлення файлової системи exFAT на HDD.

Не буде також зайвим нагадати, що перед відключенням HDD з ноутбуку завджи треба використовувати функцію «Eject». Це здається очевидним, але в мене вже було лихо через таку дрібницю.

3. Якщо ноутбук не дуже потужний, краще зрендерити поточні проєкти у wav-мультитрек.
Це забезпечить швидке відкриття проєктів і змогу працювати далі без втрати плагінів обробки, навіть попри обмежені системні ресурси.

4. З тієї ж причини — робіть freeze VSTi треків та доріжок із великою кількістю обробки.
Особисто я не звик робити подібне на своєму потужному PC, але на ноутбуці без цього — нікуди, якщо ви хочете нормально працювати.

Скажу одразу: якщо ви пересядете з більш потужної робочої машини на ноутбук, будьте готові, що «літати» проєкти не будуть. Проте виконання цих порад дасть вам змогу нормально працювати хоча б деякий час і мати певну стабільність, аби не втратити довіру ваших клієнтів.

Я сподіваюся, що цей матеріал виявиться для вас корисним. Якщо у вас є питання або ж пропозиції, як покращити цей список, обов‘язково пишіть у коментарі. 🫶

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі