Дешевий та потужний UPS для квартири своїми руками
Це не наукова стаття, де ми будемо детально обговорювати типи акумуляторів, ККД, деградацію свинцевих пластин. Це матеріал лише концепт для тих, хто мало розуміється на темі, але хоче швидко, легко та дешево забезпечити себе електрикою у будинку або квартирі під час відключень. Усі компоненти системи досі є в наявності на ринку, та ціна на них не дуже накручена.
Дана стаття може допомогти залишитися онлайн, що в нашій роботі (айтівників) дуже важливо.
Дисклеймер (!!!)
Правила безпеки ніхто не відміняв, хоча і дуже складно вбитися без заземлення. Одночасно обидві клеми не чіпати, за підключену виделку не хапатися, контролювати температуру пристроїв.
Коротше, автор ні за що відповідальності не несе.
Так от. З чого складається UPS:
- Акумулятор
- Те, чим акумулятор заряджається: зарядка
- Інвертор з постійного (12В) струму у змінний (220В)
Якщо дуже грубо, то це все. Є ще різні додаткові системи швидкого перемикання живлення з мережі на акумулятор, усілякі контролери керування, але нам це не потрібно. Робимо усе максимально просто та дешево.
Акумулятор
Акумулятор підійде будь-який автомобільний. У них в усіх 12В, а от чим більше ємність, тим довше він може видавати ток (як в усіх пауербанок). Середня ємність автомобільних акумуляторів 60Ah. Існують простіше у 40-45Ah, а існують серйозніші у 100Ah.
Є хороший онлайн калькулятор розрахунку часу роботи.
В моєму випадку я підключив: роутер, raspberry Pi (домашній сервер), кармани для дисків до нього, телевізор, playstation, led лампа. Загальне споживання вийшло 140Вт. Акумулятор на 77Ah дасть мені можливість працювати з цим усім біля 5,5 годин.
Акумулятор купив такий за 3600 грн
Купити можна кілька акумуляторів і підключити їх паралельно (тоді ємність сумується). В теорії повинно працювати, але на практиці я не перевіряв ))) Можна також використовувати один і перемикатись на інший.
Зарядний пристрій
Зарядку взяв просту, дешеву, але хорошу за відгуками. Через те, що в мене світла більше є ніж нема, то я не поспішаю заряджати швидко, тому взяв слабеньку 5А за 600 грн.
Інвертор
Є два типи інверторів: дешеві з модифікованою синусоїдою та дорогі з чистою синусоїдою. Різниця у тому, чи потрібен стабілізатор току. Якщо треба підключати ніжну техніку (наприклад, всю з електродвигунами/компресорами), то краще відразу взяти чисту синусоїду і не боятися за свої прилади. Друга важлива характеристика — це потужність, яку може віддавати інвертор. Зазвичай в характеристиках є дві цифри (типу в мене 1200Вт/2400Вт). Це означає, яку потужність може видавати інвертор постійно, і до якої можуть бути тимчасові стрибки. Деякі прилади для запуску потребують багато потужності, а потім переходять у режим низького споживання (як компресор холодильника має високий пусковий струм, а потім постійно споживає лише 200-300Вт). Також треба розраховувати, що різні китайські інвертори ліплять велику цифру, а видають у роботі значно меншу.
Я собі купив такий за 100Євро.
Але коли підключив прилад на 920Вт, то через хвилин
Фін розрахунки
Все, що я придбав Інвертор + Акумулятор + Зарядка = 4000 + 3600 + 600. Додатково купив на ринку кріплення для клем акумулятора 140грн. Усього вийшло 8500грн.
Так. Можна купити UPS, або подібну готову станцію.
Але вони мають значно меншу ємність, та видають меншу потужність, а головне — коштують у рази більше (ця за посиланням 33000 грн).
Ціни постійно змінюються і наявність на складах зникає. Але простота даної конструкції саме в тому, що саме ці компоненти не важливі. Все стандартне для автомобілів. Ви можете купити будь-який акумулятор для авто, або зарядку, або інвертор і після війни можна буде не викидати, а використовувати їх у своєму авто.
Підключення
На ринку купив спеціальні кріплення для клем акумулятора та приєднав до них проводи до інвертора. І маємо 200В. А тепер, якщо хочеться підключити кілька приладів, але не перемикати їх з розетки у розетку, можна виготовити спеціальний шнур зі звичайною виделкою з обох боків. І усі прилади, що знаходяться на тому ж автоматі, автоматично отримають живлення! Не забувайте тільки вимкнути автомат, щоб енергія не виходила назовні.
Для прикладу. У мене в квартирі телевізор, роутер, raspberry pi, її диски, playstation і, навіть, освітлення у кімнаті на одному й тому самому автоматі. Коли я вмикаю свою саморобну виделку у розетку, то живлення отримують усі перелічені прилади.
Отже, все що потрібно — це викрутка, гайковий ключ та пів години часу.
Також додам
Дуже прошу стримувати емоції і мати на увазі, що в такий складний час можна трохи знехтувати безпекою (у певних межах) або ідеальною сумісністю пристроїв. Це рішення краще ніж на балконі тримати дизельний генератор, або взагалі сидіти у темряві.
Також до мене було багато зауважень відносно акумуляторів, що обслуговуються. Вони не герметичні та можуть випаровувати різні гази. Тому з такими акумуляторами краще у провітрюваному приміщенні. Від мого жодного разу нічого такого не було.
Ще мені дорікали про застосування саме свинцевих акумуляторів, що треба гелеві. Я не в курсі. В мене все працює і так, але якщо хтось компетентний у цьому питанні, напишіть, будь ласка. Просто може воно і так, але якщо коштують вони всі гроші світу, то це зовсім не краще.
І ще на всякий випадок повторю про UPS (замахали 500 разів казати, що купити упс краще). Можливо і краще! Але
- чи продаються вони досі?
- Скільки коштують?
- Мають схожу ємність?
- Видають схожу потужність?
І останнє важливе зауваження! Дуже часто трапляється ситуація, коли саме у вас в будинку/квартирі світла немає, але у провайдера інтернет з того боку мережевого кабеля він є. Отже для нормального інтернету достатньо лише увімкнути ваш роутер (і не страждати з інтернетом від мобільного оператора).
Всім мирного неба, та нашої перемоги!
Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.
Найкращі коментарі пропустити