Українська влада просить обмежити використання електроприладів. Відмовитеся від геймінгу на час кризи?

Українська влада просить українців обмежити використання електронних приладів у пікові години з 18:00 до 23:00. Для того, щоб зменшити навантаження на електромережу.

Про всяк випадок нагадаємо, про найбільш енерговитратні прилади:
— електрообігрівачі
— бойлери
— кухонна електроплита
— мікрохвильова піч
— пральна машина
— електрична духова шафа
— електрочайник (кавоварка)
— праска
— посудомийна машина
— кондиціонер
— зарядні пристрої
— пилосос
— комп’ютер
— телевізор.

Комп’ютер і телевізор — у списку найбільш енергозатратних приладів. Чи відмовитеся від геймінгу та роботи на час енергетичної кризи? Чи може ви забезпечили себе альтернативними електро-джерелами? Чим будете відволікатися без вживання електроенергії?

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Всі ці вмовляння тільки говорять про імпотентність влади. Поки ціна електронергіі 1,68 грн за квтч всі ці сподівання на «свідоме споживання» і відмови від надлишкового навантаження можуть працювати тільки як короткостроковий флеш-моб. Через два дні всі повернуться до комфортних звичок.
Щоб змінити звички населення недостатньо тільки пропаганди, треба ще і фінансови стимули.
Якщо ціна кіловату в поточних умовах коштувала 16 грн/квтч то люди і сами здогадалися б що варто «свідомо споживати», а головне це прийняло б постійний ефект, а не короткотимчасовий характер.
Я зайшов на сайт епіцентру і там досі продається багато видів ламп накалювання, я які в Європі вже більше 10 років взагалі не знайти. А все тому шо вони в 2-3 рази дешевше а електроенергія коштує копійки. Якщо б різниця в ціні окупалась за тиждень користування всі б купували тільки енергозберігаючі лампи

— зарядні пристрої
— комп’ютер
— телевізор.

Кхм... Дуже дивно це бачити в списку поруч з електроплитою та бойлером.
Проточний бойлер 8-15квт, накопичувальний 1,2-2 квт.
тоді як ноутбук їсть 20 — 30вт в режимі веб браузеру.
Телевізор — 40 — 60вт, якщо це не 55″ 8к
Зарядка смартфона це взагалі 5-10вт і така економія нікому не допоможе.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Отключил теплей пол, не включаю кондиционер на обогрев
Не использую мощные приборы в «тяжелые» часы
Освещение диодами

Электроплита: одна конфорка 2 киловата, одна 1.5 киловата, две по 1 киловату. Себе и детям надо готовить 3 раза в день. Гейминг? Вы шутите? Сколько гейминг потребляет? Да и сдетьми геймингом заниматься времени нет. Поменять плиту предлагать не надо, как ВПО на съемной квартире, плиту точно менять за свой счет не буду.

Ні. Не бачу сенсу.
Не буду прати хіба що.

Вимкнула холодильник, бо він і так пустий😀

бо він і так пустий

Навіть не будемо питати, куди поділась миша... :(

Вимкнула холодильник, бо він і так пустий

Оце ІПСО так ІПСО :)

Якось швидко ми прийшли від «українській енергосистемі нічого не загрожує, вона має великий запас надійності» до графіка відключення енергії і рекомендацій якими пристроями не користуватись.

«Укрэнерго» отказывается от введения графиков аварийных отключений света в Украине благодаря стабилизации электроснабжения, — глава правления НЭК Владимир Кудрицкий.

Це для критичної інфраструктури. А для пограти в плойку по вечорам — так, це можна ракетами заблокувати на якийсь час

Нет, не откажусь. Но я и так не играю, потому что интересных игр нет.

Зовсім нема? А у що ви граєте?

Не зовсім коректне питання, бо не всі грають у комп’ютерні ігри.
Цікавіше було запитати — чи перестанете дивитися серіали на стрімінових сервісах чи користуватися Інтернетом заради розваги?

Питання коректне, це ігрофорум)

Ну офіційна назва — Gamedev, тобто розробники ігор, а не ті, хто в них грає.

А можна розробляти і не запускати те, що розробляєш?

розробники ігор, а не ті, хто в них грає.

Чукча не читатель — чукча писатель :)

Розробники ігор, які не грають в них — такі собі розробники, сюди краще не йти, якщо не любиш грати

дивитися серіали на стрімінових сервісах чи користуватися Інтернетом заради розваги

Я й цього не роблю.

Торренты как всегда спасают мир

— зарядні пристрої
— комп’ютер
— телевізор.

Кхм... Дуже дивно це бачити в списку поруч з електроплитою та бойлером.
Проточний бойлер 8-15квт, накопичувальний 1,2-2 квт.
тоді як ноутбук їсть 20 — 30вт в режимі веб браузеру.
Зарядка смартфона це взагалі 5-10вт і така економія нікому не допоможе.

Проточний бойлер 8-15квт

Це від чого живити взагалі таке одоробло? Зараз з однієї фази не більше 3 кВт дозволяють.

Або не ЕПТ, де в кого ще стоять, там 100 Вт запросто може бути.

Да то у мсье фантазия разгулялась, 8-15 квт не затащит проводка банально

8 кВт і одна фаза легко «тащить», а 10+ вже бажано робити на трьох фазах. І так, в Києві є багатоквартирні будинки з трьома фазами.

Я родителям когда-то организовала проточный водонагреватель и пробрасывали силовой кабель на 6 вкт, потому именно цифры 8-15 меня смущают)

Та по житлу просто кидається мідний ввнг 5×6 до проточного нагрівача, і без проблем можна підключати проточник до 25-30 кВт. Це, до речі, потужність прямо вже з запасом навіть на зимовий період.
Проблема в тому, що на вхід від обл\район\якетам-енерго дістати таку потужність дуже непросто.

Да то у мсье фантазия разгулялась, 8-15 квт не затащит проводка банально

Месье обескуражен сим возмутительным заявлением. Это еще медианная мощность проточных бойлеров. Мощность типичной квартирной электроплиты не подскажите сколько? А я сейчас вам покажу ©- около 9-10 квт. bt.rozetka.com.ua/...​87157578/characteristics И кто тогда покупает проточные бойлеры, если их «никакая проводка не тащит»? Понятно, что 15 квт бойлер в туже самую гламурную розетку, куда и плойку вставляют, не подсоединишь, как и на одну фазу, но это не отменяет того, что проточные бойлеры у людей есть и средние представители кушают никак не пару квт.
Кто вот такой покупает, если он на 27квт? Только сотрудники АЭС? :)

В пасьянс-косынку играть можно

Поки інші тесли з вікна заряджають? Ні, не відмовлюсь.

ну, еще там есть по ночам шумят, мусор из окна кидают, в лифтах в туалет ходят.... Не отказывайте себе ни в чем.

Або не прийдуть. Я теж вмію на кавовій гущі гадати

Вже не кажучи що olexandr російський всьо-пропало бот

оце ви рідкісний зрадойоб

І в мене питання — як шановні ліберали хочуть замінити другу економіку Світу — Китай

Переносити виробництво в Європу, заохочувати приїзду мігрантів — синіх комірців, це вже почалося.

А геймінг то основна витрата електрики? Я думав чайники, бойлери, мультиварки.

Хз про які ви 600 Вт пишете, моя 2070S кажуть 215Вт максимум.
Тобто дельта на геймінг це десь 150Вт

+Проц 80-150 остальное 150-200 + монитор 50-100 + калонки 20-200
А еще БП не 100% кпд...берем вот это все и *1.2 .
Дельта 150 говорили они.
Да кроме хрома(открывающего сайты, написанные альтернативно одаренными, выпускниками курсов ооо «кидаю на бабло — 3 » носом в пьяном угаре ) и игрушками домашний комп нагрузить нечем.
Да, лгбт подсветку можете не выключать: 3-5 Вт.

Всі ці вмовляння тільки говорять про імпотентність влади. Поки ціна електронергіі 1,68 грн за квтч всі ці сподівання на «свідоме споживання» і відмови від надлишкового навантаження можуть працювати тільки як короткостроковий флеш-моб. Через два дні всі повернуться до комфортних звичок.
Щоб змінити звички населення недостатньо тільки пропаганди, треба ще і фінансови стимули.
Якщо ціна кіловату в поточних умовах коштувала 16 грн/квтч то люди і сами здогадалися б що варто «свідомо споживати», а головне це прийняло б постійний ефект, а не короткотимчасовий характер.
Я зайшов на сайт епіцентру і там досі продається багато видів ламп накалювання, я які в Європі вже більше 10 років взагалі не знайти. А все тому шо вони в 2-3 рази дешевше а електроенергія коштує копійки. Якщо б різниця в ціні окупалась за тиждень користування всі б купували тільки енергозберігаючі лампи

Легко розповідати про

16 грн/квтч

коли живешь не на пенсію в 2300грн, давай тоді 100грн, чим більше тим краще.

Соррі, але це вже інше питання. На пенсію 2300 грн живе невелика частина населення України. І це можливо вирішувати адресною допомогою/пільгами якщо в такому є потреба.
Я не про те що чим більше, тим краще. А про ринкові механізми. Які в даній ситуації дуже добре працюють.

Ну ось як то зроблять і воно буде працювати тоді і про тарифи поговримо, така цена не просто так сталась, плюс ціна електирики є в кожному продукті. Взагалі здається у вас погляд трохи відірваний від життя простих людей в Україні, я так розумію ту не живете а як жити повчаєте.

Ярослав, я вас жити не повчаю, не вигадуйте. Я писав про те, що не існує нормального ринку електроенергії, тому і ринкові механізми не працюють. Тому і низька енергоефективність.
Тим більше критично це все проявляється в воєних умовах і умовах обстрілів енергетичної інфраструктури.

Так уже зроблене, механізм субсидій кілька років як працює, і зловживання ретельно перевіряються.

Взагалі здається у вас погляд трохи

Не «трохи», а ровно в в 10 раз =))

І це можливо вирішувати адресною допомогою/пільгами якщо в такому є потреба.

Это мы уже проходили: приносишь форму 3 из жэка, справку с места работы, и флюорографию из поликлиники на оформление субсидий, а потом хряк — и в бюджете не выделили кошти и 2.71бись как хочешь. Не, звучит конечно красиво, но в реальности это сложный вопрос, что проще: построить в Украине коммунизм или работающую систему адресной помощи :)

На пенсію 2300 грн живе невелика частина населення України.

Конечно же небольшая- у большинства пенсионеров акции в гугле и амазоне.
Спуститесь на землю- медианная пенсия это в районе 3500-4000грн. www.pfu.gov.ua/...​sij-stanom-na-01-01-2022

Мне как-то не повезло знать пенсионеров, у которых 4к пенсия, у большинства минимальная, заодно замечено, что привычка экономить электроэнергию, у большинства появляется с выходом на такую пенсию

Помнится недавно обсуждалось, что ит-шники не должны платить как все, и что если им не оставят 5%, то многие станут «трактористами», расскажите про рыночные механизмы, это так интересно

Текущая ситуация уже показала, чуть тронь ИТ-шника и он мигрирует в Wise, крипту. Ищи концы потом.

Через два дні всі повернуться до комфортних звичок.

Тебе не туди занесло. І були потрібні 2 дні, щоб полагодити пошкоджену інфраструктуру. Ціна за квт*ч ніяк не рятує від русні

я ж не кажу шо вони повинні рятувати від русні. Просто доволі дивно функціонує ринок електроенергії в Україні — його по суті не існує. Ціни на сьогодні встановленні більше року тому і взагалі не відповідають дійсності.
Як думаєш, вартість утримання всієї енергетичної інфраструктури на тому ж рівні що і рік тому? Ціна іншої енергії на ринку теж не змінилася?

Ну так, бо камбін заморозив ціни на електроенергію на час війни. А щоб дало підвищення окрім соціального негативу у ситуації 10 жовтня?

10 жовтня вже пізно пити боржомі, тому і доводиться сподіватися на флешмоби, які звичайно не можуть спрацювати більше ніж на пару днів. m.facebook.com/...​809162&id=100001779166809
Хто сказав що 10 жовтня не повториться?
Ринкові ціни дали б можливість а) мати кошти на утримання і ремонтування енергосистеми та підвищення рівня її стійкості, б) платити хороші зарплати людям, яким доводиться під обстрілами це все ремонтувати цілодобово ризикуючи своїм життям.

справа не звідки гроші, а в ринку. Якщо ціна коли критичне навантаження на систему підскокувала б в десятки разів, то вмовляти нікого б не доводилось.

10 жовтня вже пізно пити боржомі

Я ж і кажу, до чого тоді це писати про тарифи в темі, де обговорюються наслідки обстрілів?
Ніякі тарифи не врятують від прохань тимчасово обмежити споживання, шоб вивільнити потужності для маневрів через пошкодження.

Ринкові ціни дали б можливість а) мати кошти на утримання і ремонтування енергосистеми та підвищення рівня її стійкості, б) платити хороші зарплати людям, яким доводиться під обстрілами це все ремонтувати цілодобово ризикуючи своїм життям.

Угу, при підвищених тарифах пошкодження самі б розсмоктувалися та лагодились.

тема не про наслідки обстрілів, а про обмеження користування електропиладами. І це не єдина тема за останній час. Ось наприклад ще одна dou.ua/...​/how-to-save-electricity

Бухнув? Тема саме

про обмеження користування електропиладами

внаслідок

обстрілів

В темі нема жодного згадування

обстрілів

А по лінці пройти?
Внаслідок сьогоднішнього обстрілу рашистів, переконливо просимо всіх, за можливості, сьогодні з 17:00 до 22:00 обмежити споживання електроенергії.

а могли би. В нас сталися обстріли інфраструктури. Розумію, що якщо не жити в Україні, то можна це пропустити (життя у вакуумі, розумію), але ми ж не русня, і ми можему у причинно наслідковий зв’язок. Тому і обговорюємо обмеження тут, а не ринок

ось наприклад почасовий графік ціни на електроенергію в мене на сьогодні
imgur.com/a/myU8Z3Q
мінімальна від максимальної ціни відрізняється в 25 разів. Звичайно що ціна прямо корелює з навантаженням на систему.
Я просто навіть і не подумаю з 10 до 11 години включати пралку чи посудомийку. Не те щоб це було одномоментно якось дорого, просто навіщо якщо її можна включити ввечері чи на ніч? Це просто вже на рівні звичок. Саме так воно і працює.

Як тільки воно так буде працювати в Швеції під обстрілами інфри руснею, одразу напиши. Нащо ці нісенітниці?

я про те, що ситуація завтра не зміниться, а вмовляння і пропаганда «свідомості» мають тільки тимчасовий характер.

А во сколько обойдётся замена счётчиков на такие, что будут учитывать время суток? Плюс создание/модификация самих систем учёта?

Вот именно, тем более это за пару дней, а то и месяцев не провернуть.

Давно уже трех-диапазонные счетчики есть в Украине. И всё у всех работает.

Как Вы в Украине еще не дрессированные, тогда социалисты из Швеции идут к Вам.

Зарабатывать нужно столько, чтобы не ждать ночи для постирать. Швеции это тоже касается.

Заробляти достатьно щоб про таке не думати із-за фінансових причин взагалі не складно. Середня посудомийка використовує в середньому десь 40 квтч на місяць. По найдешевшему таріфу це буде десь 5 крон в місяць, а по найдорожчому 135 крон. З пралкою мабуть приблизно така ж історія.
Просто це не раціонально, і звикаєш до більш раціональних рутин. Тільки і всього.

І були потрібні 2 дні, щоб полагодити пошкоджену інфраструктуру.

Осталось выяснить, когда эти 2 дня закончатся.

Коли русня здохне. Це ж в середньому, десь більші пошкодження і доводиться на резервних лініях сидіти довше. Десь меньші, як от в мене жодного разу не вимикали

Всі ці вмовляння тільки говорять про імпотентність влади.

Якщо ми програємо війну, та русня піде далі років через 10, подивимось на не імпотентність влади ЄС :)

подивимось на не імпотентність влади ЄС :)

велосипед дадут бесплатно, крутить педали и производить электричество

Боррель вчера ж сказал — процветание ЕС было благодаря дешевой энергии из россии и рынкам Китая, а теперь фсе, будем учиться энергию производить сами

Та вона не така й вже дешева була та енергія. В нас правда із Росії було всього 4% іморту енергії, так що не велика втрата.
Хіба шо всі ці рішення на рахунок відмови від ядерної енергетики я вважаю були повністю помилковими.

я считаю, что Боррель все правильно сказал — процветание ценою зависимости от Китая и раши, а в плане оборонки зависимость от США. внутри же мы ограничены в плане принятия решений в том смысле, что решения повлекут ухудшение уровня жизни и зелёный свет правым популистам. он даже путинскую фабрику троллей упомянул, в информационной войне они впереди нас ((

Ну на рахунок попередніх німецьких рішень які посадили всю країну на голку із Россії, тим більше що все це було вже після того як з Росією все вже було більш ніж зрозуміло. Це навіть не помилка, це якась диверсія проти німецької держави.
Але все інше — самопобиття яке контрпродуктивне. В умовах глобалізації всі від всіх залежать.
Помилкою хіба шо було вважати що відкрита торгівля і передача технологій в автократії зробить їх демократичними. Ні, вони їх зробили технологічними гулагами — де що в Кітаї, що в Росії все увішано камерами з системами розпізнавання облич. Доступ до технологій вирішив системну слабкість і недосконалість будь-яких автократій — наукову відсталість і неконкурентноспроможність.
Також помилкою було вважати, що соцмережі і «вільний доступ до інформації» теж демократизують автократичні режими. Насправді, вони більше наробили шкоди самим демократіям, ніж зробили користі для демократизації автократій.

Це навіть не помилка, це якась диверсія проти німецької держави.

ты рассматриваешь Германию как нечто изолированное. ошибки Германии тянут за собой весь ЕС.

самопобиття яке контрпродуктивне. В умовах глобалізації всі від всіх залежать.

агамсь, поэтому ОПЕК могут сказать — мы сокращаем добычу нефти, чтобы поднять цену и это на фоне, когда США и Европа пытаются цену на нефть сбить, чтобы обессилить рашу и это на кануне выборов в США. больше денег нефтяной отрасли, больше денег раше, чтобы убивать украинцев.
про это ж и говорил Боррель — надо переставать зависеть от тех, кому срать на человеческие жизни.

Хочу казочок почитати.

сказочка — то вечером перед сном,
сейчас маме работать надо, а ты посмотри пока мультик на ютубе www.youtube.com/watch?v=yHylZEkiRQQ

Антиглобалізація впердє?

есть прослойка экспертов, которая об этом уже лет 10 как вещает. 10 лет назад выглядели полными маргиналами.. а вот сейчас

Локдаун тільки посилив гробалізацію.

ты рассматриваешь Германию как нечто изолированное. ошибки Германии тянут за собой весь ЕС.

Ну звичайно, тому що єдиний енергетичний ринок ЄС. Ми хоч і не залежали сильно від російського газу, але ціни на електроенергію поползли і в нас, хоча ми багато електроенергії експортуємо, а на імпортуємо.

поэтому ОПЕК могут сказать — мы сокращаем добычу нефти, чтобы поднять цену и это на фоне, когда США и Европа пытаются цену на нефть сбить, чтобы обессилить рашу и это на кануне выборов в США

Я до того, щоб повністю, і навіть значною мірою від залежності не позбутися. Збити ціну на нафту намагалися новими домовленностями з Іраном, Венесуелою і Саудітами. Всі три держави — ті ще гондони-терористи, і аж ніяк не демократії.
Але ось передавати технології — це і правда треба зупиняти, і здається що в цьому напрямку вже багато чого змінилося, в першу чергу з Китаєм.
А ще, треба повертати багато чого з виробництва назад. Тому що раніше виносили в Китай те, що вже могли виробляти на місці, просто воно було дорожче.

А ще, треба повертати багато чого з виробництва назад.

или переносить в другие страны

Я до того, щоб повністю, і навіть значною мірою від залежності не позбутися.

зависимость двухторонняя, но ЕС от них зависит больше чем они от ЕС. если будет наоборот, то они не смогут диктовать свои правила. только демократическими методами это вряд ли удастся достичь. это как читать стихи Гете перед гопником в надежде, что гопник проникнется красотой поэзии и выкинет дубину.

Залежність в першу чергу енергетична. І так вже сталося, що серед країн з великими запасами нафти чи газу тільки Норвегія незашкварена. Ну може ще Ізраїль, але там не те щоб дофіга того газу.
Я доречі не знаю що там з розвитком сланцевої нафти? То раніше казали, що штати та канада можуть безкінечно її качати, просто було нерентабельно коли ціна була по $40. Чи там як завжди еко-актівісти постаралися?

это как читать стихи Гете перед гопником в надежде, что гопник проникнется красотой поэзии и выкинет дубину.

Так, здається що більш-менш розумним політикам в ЄС стає зрозуміла давня істина про добро з кулаками. Будемо сподіватися що туди і буде рухатися.

Я доречі не знаю що там з розвитком сланцевої нафти?

В Україні тему сланцевого газу тотально перемогли екоактівісти ще до Революції Гідності(

Франция запретила разрабатывать месторождения на своей территории, бо неэкологично. На импорт внезапно становится экологичным xD
идиоты и популисты

В националистическом (а не глобалистическом) контексте никакого идиотизма нет.

А ще, треба повертати багато чого з виробництва назад

Ага.. під час дефіциту енергоносіїв.. нормальний план.

ошибки Германии тянут за собой весь ЕС.

За это вас и не любят

тю, а я думала просто рожей не вышли )

не, рожа ок
но они слишком много дискутиерен ))

зарплата большая -> мусс филь дискутиерен

главное берн аут не схватить от такой нагрузки, а то ж страну не на кого будет оставить

просто слишком навязывать свой идиотизм остальной Ефропа

и это на фоне, когда США и Европа пытаются

То есть получается что кроме интересов США и Европы у кгого-то ещё в мире могут быть свои собственные интересы? Вот это сюрприз так сюрприз.

То есть получается что кроме интересов США и Европы у кгого-то ещё в мире могут быть свои собственные интересы? Вот это сюрприз так сюрприз.

молодец! умную вещь написал! держи кукурузку 🌽

Чим пропонуєте коливання напруги в мережі контролювати?

Я умисне одну розжарювальну тримаю задля їх візуального відстеження. У світлодіодних блок живлення все випрямляє, коли хоч і до 100В просідає — ніяких змін. Індикатори напруги у захисних реле і ДБЖ теж недостатньо точні, вони показують стабільну напругу, коли лампочка розжарювання вже помітно мерехтить. Я під час таких мерехтінь прагну техніку берегти і зайвий раз не вмикати, бо гадаю, що це шкідливо для неї, навіть імпульсний блок живлення може не встигнути зреагувати, не кажучи вже про те, що безпосередньо від змінного струму працює.

ну ви вірите в шкідливість того що нешкідливе.. яке рішення ви хочете знайти? :)

Ну без посилань на наукові статті це вже суперечка раввина й вікінґа виходить. Є прецедент згорілого роутера в сусіда буквально кілька років тому під час стрибків напруги вверх до ≈270В (але то ADSL, може й телефонна лінія бути причетна).

так, пошукайте. як знайдете то зможете чимось підкрипити свої вигадки )

тим більше шо починали ви за просідання напруги до 100 В, а тепер виправляєтесь уже стрибками до 270 В.
уявляю як ви дивлячись на лампочку бачите ріст напруги до 270 і мухою вимикаєте всю квартиру :D швидше за ЗУБР

тим більше шо починали ви за просідання напруги до 100 В, а тепер виправляєтесь уже стрибками до 270 В.

Як одне иншому заважає? :P

являю як ви дивлячись на лампочку бачите ріст напруги до 270 і мухою вимикаєте всю квартиру :D

Мова не про це, від разового несподіваного стрибка зрозуміло, що так не захиститися. Ну й звичка така із часів ще до встановлення пристроїв захисту, зараз у мене майже всі прилади ними захищені (хоча і в них час реакції вимірюється мілісекундами, це доволі багато).

Мова про те, що нестабільність напруги часто довготривала, як-от через негоду, або хтось у моєму кварталі велике навантаження створює (електроінструменти, обігрівачі тощо). Сидячи в сичувальні, можна першопричину й не помітити. Побачивши стрибки — ліпше перестрахуватися і не дочікуватися того, що від них щось зіпсується. Ніякий розумний блок живлення не захищає ліпше, ніж банальний air gap.

Ще перепади бувають через віддалені грози, їх також не чутно (хіба тільки по завадах на радіоприймачі) і при цьому вони викликають стрибки напруги, а блискавка теоретично може викликати в лініях електропередачі сплеск до кількох кіловольт і більше (на долі секунди, доки захист не спрацює, але цього достатньо), тут окрім air gap взагалі ніщо не врятує.

а різниця в тому шо всій техніці яка живиться через імпульсний бп абсолютно насрати на перепади 100-240. І це по паспорту. Більшість і на 70 вольтах хоч і гріється, але працює дуже довго..

тож коли ви кажете що перепади з просадками до 100 В чомусь там може нашкодити — це дійсно вигадки.

старим пралкам, холодильникам, кавоваркам та насосам так, може.

Ситуація з 270В — геть інша. І хоча більшість техніки з імпульсними БП не помітять цієї напруги як мінімум через кондери на 350-400В, тим не менш це вже дійсно може бути небезпечним бо китайці могли поставити і 250В. Але з цими ситуаціями ЗУБР справляється норм і без вашого споглядання на лампочку.

Тож проблеми як такої просто не існує. Якщо лампочка блимає, але ЗУБР не вимикає — значить і вам не треба.

ЗУБР доречі і робить той самий air gap

старим пралкам, холодильникам, кавоваркам та насосам так, може.

Ну я гадаю, в мене така паранойя саме через радянський Днєпр-2, який тільки на початку 00-х (себто на моїй памʼяті) ладнано-переладнано разів 20, вірогідно саме через перепади: то компресор здохне, то реле, то ще щось. Новий холодильник уже через захист стоїть, йому набагато ліпше, в цьому році вперше в ремонті тільки за 13 років.

ЗУБР доречі і робить той самий air gap

Є велика різниця між розмиканням контактів на кілька міліметрів (які розряд теж може пробити) і витяганням з розетки подалі. Чи там геть вакуумні реле і розрядом пробивати нема чого?

для захисту від молнії ставте ПЗІП. Чи ви кожну грозу вдома на чергуванні з витяганням усіх пристроїв з розеток? )))

Саме так, і перед виходом усе знеструмлюю, особливо якщо висока вірогідність грози.

Все одно проводку міняти вже час, напевне, то вже й зроблю як слід: і ПЗІП, і заземлення, і автомати окремо на кожну гілку, бо зараз старі-добрі пробки під лічильником, це взагалі алярма, боюся їх вибити ще й на додачу.

А, і через інцидент із китайським подовжувачем, у якого дужка контактів заземлення прогинається до дротів струму і ніякої ізоляції між ними нема, я ще й шуко-штепселі до шуко-розеток пхати боюся. Мене запевняють, що в якісних розетках такого бути не може, але я не дуже вірю :P

вам треба апгрейднутись в 21 сторіччя :)

Наче той подовжувач із жерстяними контактами не з XXI сторіччя, еге.

бо китайці могли поставити і 250В

Не могли. 250в це значно менше навіть ідеальної амплітудної напруги мережі в 325в, що вже казати за максимальну допустиму в 380в. Тому абсолютний мінімум це 400в, а кошерні БП мають 600в. Хоча все одно варістор з запобіжником спрацює раніше, так що більш як 400 там не буде.

якщо ти живеш у районі, де постійно проблеми з електрикою, то енергозберігаючі лампи горять тільки так. Це мені нагадує ті коменти, коли пишуть, ну це ж ДОУ, тут 10к зп у кожного.

З мого досвіду — перепади компактні люмінесцентні лампи не люблять і можуть зіпсуватися вже через кілька місяців. Світлодіодним в цілому байдуже. Довгі люмінесцентні вередливі і від перепадів перезапускаються, але живуть довго.

Якщо ціна кіловату в поточних умовах коштувала 16 грн/квтч то люди і сами здогадалися б що варто «свідомо споживати»

Пардон, но вы курнули чего, или где то рядом поврежденный газопровод? Так и вижу как пересичный украинец крутит свою джакузи 24/7 и басейн в особняке на 500 квадратов.
Может такой гений экономии расскажет, что при нуле градусах за бортом делать в квартире, где электроотопление, электроплита, бойлер и нет ни газа, ни центрального отопления, ни горячей воды при 16 грн за квт?

А все тому шо вони в 2-3 рази дешевше а електроенергія коштує копійки.

Чтоб вам жить на одну зарплату в залупинске, тогда может бы рассказали какие копейки эти 1,6грн/квт при 5-6к на руки. Тем более сейчас, когда цены на продукты и все остальное в 3 раза выросли. А теперь пойду тушить свою жопень.

користування всі б купували тільки енергозберігаючі лампи

если в народа нету хлеба- пусть едят пирожные.

Может такой гений экономии расскажет, что при нуле градусах за бортом делать в квартире, где электроотопление, электроплита, бойлер и нет ни газа, ни центрального отопления, ни горячей воды при 16 грн за квт?

Такая квартира при любых (не только из-за войны) перебоях с электроснабжением обречена превращаться в тыкву, так что сами себе злые буратины. А ведь я много лет уж вещаю, что блокадный Ленинград — это плохо, и вот пожалуйста опять, люди ещё больше в каменные коробки набиваются только.

А пану известно, что даже котлы АГВ сейчас в основном на электрическом управлении? И при отсутствии электричества его просто чисто физически не запустить.

Это неправильные котлы, у меня автоматика термоэлектрическая :P

Ну и я не призываю вместо зависимости от электричества впадать в зависимость от газа кагбэ. Человейники не приспособлены под массовую установку буржуек банально.

Таких квартир пол Киева, и вообще такая квартира и должна быть в среднего украинца, ибо газа у нас своего почти нет, а вот условно дешевая атомная электроэнергия у нас есть.

Таких квартир пол Киева, и вообще такая квартира и должна быть в среднего украинца

У нас нет МКАДа, а посему жизнь «среднего украинца» не ограничена его рамками.

ибо газа у нас своего почти нет, а вот условно дешевая атомная электроэнергия

Я не о балансе между источниками энергии, а о резервировании. Такие квартиры резервирования лишены, это плохо.

В мене питання до вашого токсичнометра. В чому взагалі ви видивились токсичність в моєму коментарі?

так в чому ви бачите токсичність коментаря, якщо чесно я так і не зрозумів.

Слухайте, я по лінкам не хожу — читаю і коментую те що написано в темі.
Я теж «свідомий громадянин», але я просто знаю що, якщо вам не сподобалось слово вмовляння, то хай буде «звернення до свідомих громадян» не має сталого результата без зміни звичок, а звички не міняються тільки через те що «так краще» чи «так правильно». Це стосується хоч енергоеффективності, хоч правильного харчування і заняттям спортом. Потрібні інші стимули. З енергоеффективністю результат дають звичайні ринкові. Про те і мій коментар.
Якщо що, то попередня влада в цьому питанні теж була імпотентна, і боялась встановити ринкові механізми — тому що це не популярно серед населення. Але необхідно.
До речі для промисловості тарифи геть інші. І це теж є дурістю, теж саме що колись було і з газом. Так не повинно бути.

Ну ось вчора Президент знов «звернувся до свідомих киян» щоб вони економили електроенергію. Я саме про це і писав, що якими б свідомими люди не були, але доведеться так звертатися кожні декілька днів.

Ваша теза побудована на припущені того що через два дні все буде так само. Ви хочаб прочитали що було прохання обмежити споживання тількі за сьогодні t.me/tymoshenko_kyrylo/2248 Влада як ви кажете підкреслила що потрібно це зробити 10 числа під час ремонтних робіт.

Так шо там, так само через вже 7 днів чи ні?
І одна справа іллюзії про свідомих громадян, а інша справа — статистика, де півкраїни навіть збільшили споживання
scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/...​lIRcNpljpXgkA&oe=6356BBFC

Ввести квоти 177 квт*г кожній людині на місяць. Більше — вимикати світло автоматично. Буде стимул заводити дітей

Дешевле будет завести генератор. Гораздо дешевле.

Не екологічно ) Діти — найбільший контрибутор СО2 викидів ) iopscience.iop.org/...​/10.1088/1748-9326/aa7541

Довго, дорого і неекологічно. Звучить як анті-паттерн

Ринкові механізми не повинні орієнтуватися на професію користувача :)

Я не казав про 10 разів, цифра з потолка. Штучно не штучно, але є потреба в зменьшенні навантаження в пікові години. І може бути 160 грн в пікові години для того, щоб світло було, але люди будуть економити і самі виключать зайві прилади в час пік. А той хто не захоче і кому сильно треба — буде платити значно дорожче в час найбільшого попиту.

на фоні попередніх пунктів — комп’ютер споживає досить небагато, та і зарядні пристрої.

Якщо тиждень буде електрика по кілька годин в день, то мало хто зможе залишитись на роботі. Які є варіанти в Києві, коворкінги з генераторами? Хто як викручується ? Хоча морально зрозуміло, що хрін з тією роботою тут головне вижити і перемогти, а все інше потім.

Працювати вночі. Взимку різниці не відчуєш

Работаю в офисе, вчера во время отключения электричества был свич на резервный генератор — доработала без проблем.

Статистика невтішна. Якщо так піде далі, то геймінгом не відкупимся- встане все, а еміграція на перезимувати для літніх людей і їх родичів стане питанням виживання

если все так продолжиться... то зимовать в Украине будет невозможно

Думаєш вдарить ядерною? Бо є лише два варіанти: ядерка або удари по АЕС. Ти про який?

Бо якщо просто попугати, як робив у сусідній темі, я тебе розчарую.

І без ядерки у Києві зараз багато кварталів без світла. ❗️росія уразила третину енергетичної інфраструктури України

За словами міністра енергетики України Германа Галущенко, близько 30% енергетичної інфраструктури України за два дні було уражено російськими ракетами.

Я сподіваюсь Геймінг у назві теми то був прихований сарказм

30% за 7 часов... мне кажется это слишком быстро и очень жестко.

Быстро и жестко твою фсбшну корочку тобі видали, ботяра. Забаньте його вже хтось

Не настолько быстро и жестко как мрут твои руснявые сородичи на Украинской земле

Наша електромережа стара (совкова) у нас і без ракетних ударів по регіонах не раз цілими районами світло зникало після дощу/граду/грози/вітру.

Так що нічого дивного в цьому нема

І без ядерки у Києві зараз багато кварталів без світла

Зараз багато ?

Сьогодні вже четвер, біль-менш. Але деякі офіси з переляку зачинились на тиждень. В передмістях я так розумію теж не все гаразд. Залежить від периодичності таких акцій — якщо monthly то ще ок

Так вони зачинились не через електроенергію.
А школи чому зачинились знаєте ?

А 1 ноября, когда температура пойдет к 0... что они будут просить выключать людей?
Все включат отопителя электрические... и какой план?

Еще 3 дня назад — с электрикой все было ок.
Это типа... за 10 часов обстрелов — мы уже попали в аут?
Хм....

Та замовкни вже, ботяра. Не розумієш, то хоч рота не відкривай

От телевизора и компьютера не собираюсь отказываться. Первое средство производства, второе — чтоб не скучать пока работаешь. А играть я и так не играю, времени нет — предпочитаю музеи, прогулки в парке ну и конечно спорт

мій ноут з монітором на 27 кушає 23-40вт, бокс десь 20-100вт якщо грати, навіть смішно це обговорювати при такому споживанні.

27″ їсть понад 40 Ватт energyusecalculator.com/...​tricity_lcdleddisplay.htm ноут до 40-80 Ватт, якщо не для ігор, ігровий топовий до декількох сот Ватт.

ноут до 40-80 Ватт, якщо не для ігор

Мій 20 їсть.

Врешті хоч якесь виправдання за роки докорянь, що не слід айтішникові заощаджувати на засобах виробництва і працювати на такому здихлі :P

В мене стоїть ось така штука через яку ноут і монітор підключено,
bt.rozetka.com.ua/235386061/p235386061
на ноут вона каже 8-9вт а з монітором 27вт, мені не треба нічого компеляти і тд, тупо браузер та редактор і консоль.
Маю батараю переносну на 700 вт, і було цікаво скількі зможу працювати без світла, виходить десь доба, але по факту тут всплила дуже велика проблема з нетом.

Комп з 3070ті (не бозна яка відяха) жре 600 тіко так, +100 на 32″ монік. У людей з хорошими сетапами півторачку як нєфіг. Раніше це і був додатковий обігрів

Плойку(в мене 4) не вмикав, але сумніваюсь що вона разом з телеком багато тягне. Тому просто не вмикав бойлер і пралку=) Кімнатне світло вмикав лише за необхідності.

Проте точно більшим споживачем є якась n-на вивіска на n-ному БЦ/ТЦ з назвою та рекламами. Тому, вважаю що це мають бути одні з перших «приладів» для вимкнення в поточній ситуації як одні з останніх з точки зору приорітетності.

А від вуличного освітлення відмовитись не краще?

але у багатьох ще є

t.me/Ukrenergo
Сьогодні у вечірні (10 жовтня) години мешканці Києва та Київської області зменшили споживання електроенергії на 26,5%, ніж у звичайний осінній день. Загальна потужність електроприладів, які споживачі добровільно (понад величину примусового обмеження) не вмикали в цей період, дорівнює потужності більше 93 тисяч електрочайників або 46 тисяч пральних машин.
Це допомогло не перевантажувати працюючі електромережі та дозволило диспетчерському центру «Укренерго» збалансувати енергосистему в найкритичніший момент доби.
Дякуємо, друзі, за допомогу та вашу потужну підтримку. Вона необхідна зараз фахівцям «Укренерго», щоб зменшити навантаження на працюючі мережі і дати час для аварійно-відновлювальних робіт на об’єктах, які сьогодні постраждали від масованого ракетного обстрілу ворога.
Для цього потрібно зменшити споживання електроенергії у вечірні години з 17:00 до 23:00. Потужні електроприлади, такі як праски, пральні машини, бойлери, обігрівачі, кондиціонери та інше краще використовувати в інший час, наприклад, вночі, коли рівень споживання в енергосистемі найнижчий.
Разом з цим, щоб зменшити навантаження в енергосистемі НЕК «Укренерго» наразі ввело графіки обмежень споживачів в Києві, Чернігові, Житомирі, Черкасах та областях.
Це керовані обмеження, які триватимуть впродовж декількох днів. Вводить в дію графіки аварійних обмежень обленерго (ОСР) за командою диспетчерського центру НЕК «Укренерго». Про те, чи застосовується графік аварійних обмежень в вашому регіоні, можна дізнатися в обленерго.

зарядні пристрої

Від чого? Від Тесли?

У вас нема телефонів? ©

лампочка
87W

Може, годі вже Ілліча в зикураті обертати?

Може колись їх заборонять.

А в інкубатори тоді що ставити, приміром?

Курчатам одразу і світло, і тепло.

the same :) Можна Зельду пройти за той час

PS5 + ТВ — 350 Вт. Але всі потужні прилади вимкну чи не буду використовувти (бойлер, духовка, індукційна поверхня, електрочайник)

Настав час пограти в шахи♟️

На день незалежності подарували добірку віршів Ліни Костенко. Сьогодні буде вона, замість Овервотчу.

Підписатись на коментарі