Захват, як в дитинстві: як я сходила в музей аркадних ігор у Кракові
Якщо ви знаходитеся у Кракові та любите ретро-ігри, обов’язково знайдіть час для візиту в Krakow Arcade Museum.
Через повномасштабну війну я останні пів року перебуваю саме в Кракові, сходила в цей музей і хочу поділитися зі спільнотою враженнями.
Трохи лірики
Моє дитинство пройшло у
По справі
Коли я збиралася в Краківський музей відеоігор, думала, що там буде класно. Але всі очікування були перевершені в декілька разів! Слово «музей» автоматично викликає якісь серйозні відчуття недоторканності експонатів, та не в цьому випадку. Там є понад 120 класичних аркадних і не тільки відеоігор, в які можна грати, скільки заманеться, а не поки закінчиться обмежена кількість жетонів. Єдине, що обмежує — час роботи музею з 11:00 до 21:00. Проте, що приємно, він працює щодня без вихідних — рідкість, для Польщі.

Якщо говорити про ціни, є дві опції:
— на одну годину за 40 злотих (близько 325 грн за курсом на 12 серпня 2022)
— безлімітний за 60 злотих (близько 487 грн).
Ще є пільгові та родинні варіанти, але їх краще подивитися на сайті.
Спочатку я обрала квиток на одну годину, але вона промайнула непомітно й стало ясно, що потрібно більше, значно більше часу! Що приємно, на касі сказали просто доплатити ще 20 злотих, щоб була ціна безлімітного квитку, а не попросили повністю оплачувати новий.
Моїми особистими фаворитами стали такі ігри:

Scrolling shooter Defender, розроблений у 1980 році William Electronics і випущений

Fixed shooter Galaxian, випущений у 1979 році Namco та розроблений Kazunori Sawano, як відповідь Space Invaders від Tomohiro Nishikado

Light gun game Vampire Night, випущений Namco в 2001 році і розроблений Wow Entertainment від Sega

Side-scrolling beat ’em up гра X-Men, випущена Konami 1992 року і розроблена ними ж

Rail shooter Jurassic Park arcade, розроблений і випущений у 1994 році Sega (це, мабуть, найбільш стресова з усіх 😁)
Ну і звісно, Pac-Man, Mario Bros, усі наявні там Mortal Kombat і танцювальні автомати.
Як не дивно, особливо мене вразили пінболи. Так, механіка гри всюди однакова, та кожен з автоматів був з унікальним яскравим дизайном всередині, яких я ніколи не бачила наживо. І в кожному — унікальні хитромудрі шляхи руху для металевої кульки, якщо потрапити в «бонусні зони».
Фото взято з сайту музею
Майже весь список ігор можна теж подивитися на сайті (але там є не всі)
Попри те, що я прийшла туди в будній день, у залі було багато людей, але там стільки ігор, що постійно є, чим себе зайняти, поки інша гра зайнята.
Короткий підсумок
Якщо ви у Кракові, сходіть туди обов’язково, щоб на декілька годин поринути в дитячий захват і трошки забути про війну.

10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів...карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.
Поки що, наче так.
-
Це така форма знущання з чоловіків в Україні?
Знущання це хейтити людину за те що вона сходила до музею та поділилася враженнями.
А автору дякую за статтю, було цікаво, після перемоги теж завітаю до музею ;)
Раджу ознайомитись із тлумаченням виділених слів.
А є якісь терміни, коли вже можна буде писати? Наприклад, якщо через рік не будуть ще випускати (що дуже вірогідно), то можна вже українцям писати про Краків?
Як тільки статі буде зрівнено у правах не на словах, а на ділі, то одразу. А доти ні-ні.
Психологія краба у відрі. Перестаньте хейтити інших
я все прекрасно прочитав. ви — краб