Який період з історії України вам здається найцікавішим для створення відеоігор? Окрім сьогодення

Сьогодні, 28 липня, Україна вперше святкує День Української Державності. Ця дата покликана посилити зв’язок народу з історією української держави, яку будували і за яку боролися багато поколінь наших пращурів десятками століть.

Нині, як ніколи, важливо знати історію своєї країни, щоб цими знаннями протистояти свавільному перебріхуванню фактів нашими ворогами. Історичні ігри можуть стати частиною цього освітнього процесу. Наприклад, у Польщі ігри додають до національної освітньої програми, щоб зробити вивчення польської історії цікавішим для молоді.

Серед наробку українського геймдеву є ігри, в основі яких лежать певні історичні періоди: Острів, Козаки, S.T.A.L.K.E.R.

Проте, наша історія довга і насичена яскравими подіями, які ще не знайшли своє відображення у відеоіграх. З огляду на це, давайте поміркуємо!

❔Розкажіть, який період з історії України особисто вам здається найбільш цікавим для створення відеоігор і чому саме він? Це можуть бути навіть окремі десятиліття.

Окрім сьогодення, бо про нього вже зробили багато невеличких ігор і ми точно побачимо ще багато релізів, натхненних потужною відсіччю, яку дають Збройні Сили України та весь народ «воїнам» терористичної рф. Колись ми питали про це у наших підписників у Twitter, але хочемо зробити цю дискусію ширшою в контексті нового важливого національного свята.

Можливо, ви вже працюєте над історичною грою і можете трошки заспойлерити про добу, в якій вона розгортається? А може тут знайдете однодумців, з якими разом почнете роботу над класною історичною грою!

👉 Пишіть у коментарях!

Підписуйтеся на Telegram-канал @gamedev_dou, щоб не пропустити найважливіші статті і новини про геймдев.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мені здається непоганим варіантом для створення шутера період 90-х щось схоже до мафії но це мінімум АА бюджет треба ...

З простішого можна зробити мобільну гру схожу на Lapse але завязана на історіїї України гравець відправляється з 2035 р в минуле щоб виправити своє теперішнє де Україна в руїнах. Можна дати гравцю можливість самому виберати точки в історії які варто виправити. В залежності від змін процедурно генерувати варіанти подальшої історії... з плюсів відносна дешевезна виробництва з мінусів прийдеться писати багато діалогів з серйозною системою процедурної генерації та обєднання різних діалогів. Ще як варіант можна зробити щось наподобі.

Виживач за бійця ОУН УПА переховуватись від комуністів і німців в лісі шукати усе необхідне для виживання. знешкоджувати поодинокі групи ворогів підлаштовувати «нещасні» випадки з окупантами щоб підібрати набої чи лікарства не привертаючи дожаткові патрулі.

Виживач в період голодомору гра за двох хлопчиків сиріт прокрадатись на склади красти у москалів... Приглядати за молодшим братом. Спасатись від голоду шукаючи ягоди в лісі шукати все що можна зїсти. Відкладати маленькі запаси на ще гірші часи ... Завдання пережити роки голодомору. Можна реалізувати багато різних механік швидкого но ризикованого пошуку харчів і більш безпечні но менш продуктивні методи...

Виживач — це про 90-тi.
ЗубожIння (без сарказму) — рацiон кабачки, хлiб, олiя. Кравчучки, квест у Турцiю з позиченими $300. Ринок, свiтера.
Демони Юля, Кучма, Тигипко, Паша Лазаренко у кублi ЄЕСУ (м Днiпро, в фойє офiса дзеркало, в ньому вiдображення «УСЕ Є»)
Дємони випускають кишки Українi. Нарiд терпить, бо має дуже цупкий та прокачаний терпець.

Фiнальна мiзансцена->
1999 рiк Паша Лазаренко (його ще не зловили в Панамi) бухає з Кучмою напередоднi през виборiв.
Кучма каже, бляя Паша, от не переоберуть мене, що робити?
Паша: не сси, все схвачено.
Кучма: Паша, якщо не переобеберуть, я поїду в Днiпропертовськ, куплю унiвермаг, буду торгiвлею займатися.
Паша (обурено): а я не продаю жодного унiвермага в Днiпропетровську!

Вибори преза проходять на ура пiд гаслом «цi вже нажралися».
Хеппi енд.

так до Острова додати потрібно

Цікава ідея і сеттинг, тільки дуже треба гарний менеджмент та керівництво, інакше ця каша з ідей перетвориться в треш, навіть з гарним виконанням із технічної сторони. Бачу топ варіант — залучити небайдужих українців з досвідом в ААА студіях щоб зробити дійсно цікавий та якісний проект-продукт.

1917-1921-й Основна задача гравця Зберегти Українську державу, приймаючи ті чи інші рішення на чолі держави.

Я б дуже хотів ААА Мморпг в хорор дарк фентезі сетінгу дуже пвп орієнтовану. З видом від 3го. ніякої ізометрії(люто нудить від ізометрії) за основу взяти Українські міфи і легенди. Відкритий світ. Світові боси. Двостороннє протистояння, щоденні війни за володіння територією без ліміту учасників масові заруби фракція на фракцію.

Планую випуск гри про Військо Запорізьке цієї зими. Гра в стилі «розбудуй-селище» під назвою Дике Поле: Слобода

В ній ви граєте отаманом нової слободи, де треба збирати ресурси, будувати виробництва (млин, лісопилка, ливарня...біля 15 будівель з 3 рівнями покращень). Треба відкривати нові території, виконувати задачі та досягти Чорного Моря, де отримаєте фінальні квести.

Гра для тих, зто любить виробничі симулятори та ігри в стилі лоуполі

Записав показ ігроладу пару днів тому:

Щоденні новини з розробки:
t.me/locadesertachumaki

Я хочу побачити щось з нашою міфологією, однак зі сторони «хорору». Де потрібно розгадувати загадки, втікати від нечисті, яка прагне тебе вбити, знімати прокляття, яке знищує цілі селища. Щось таке, від чого кров буде стигнути в жилах.
Звісно, це все із сюжетом, діалогами та розвилками в сюжеті

Щось таке, від чого кров буде стигнути в жилах.
Звісно, це все із сюжетом, діалогами

Я так розумію пан за новинами не слідкує

Пані*, перепрошую

Я мав на увазі новини війни. Не звертайте уваги

я б пограв в гру по книзі Чорний Ворон, шось з відкритим світом і з основним сюжетом

Роки Української Революції 1917-1921, шеб не будо погано шось про Зелену Україну.

я би зауважив, що не треба гнатися за «періодом в історії», гнатися треба за сюжетом і якістю. А так буде достатньо наших людей в сюжеті.

Звісно, слушна думка, але можна ж брати натхнення в якомусь певному періоді для якісного сюжету

Було б цікаво пограти в 3д шутер за одного з партизанів 18-24рр минулого століття.

Симулятор кріпака десь у період 1783-1861 рр.
Щоб як у Django unchained починаєш як підневільний хлопак, потім звільняєшься і починаєш мститися панам і звільняти інших людей. Щоб можна було гатити з мушкета (як Січові стрільці), рубати шаблею (як козаки) і шмагати батогом (як той самий Джанго у фільмі). Їздити на конячці і приручати вовка, а може навіть і пташку якусь (сова, ворон, беркут, орел, ластівка).

я цю гру джва роки чекаю ©

Щось на RedFaction занадто схоже.

тогда должна быть возможность играть за пана. Значить одни должны овододится другие им помешать. Думаю так интересней будет.

Симулятор Гонти чи Залізняка ?

Гіперборейський період. Коли дуже талановиті майстри у всіх напрямах створювали надзвичайні технології. В них навчались люди зі всього світу. Далі розселилися по різним куточкам планети (Ірландія, Індія і т.п.)

Cossacks: European Wars вже створено, але оновлення треба. BTW — а є бажаючі погратись з свободним движком Glest/MegaGlest і зробити на ньому щось накшталд нових Козаків? (Сам движок теж треба оновлювати, на OpenGL 4.6 чи Vulkan).

Хм.. Темне фентезі (diablo-like, мабуть, хоча хто зна) на основі українських народних казок. Про злиднів, мар, лісовиків, що живуть у могилах, або пеньках, чортів, про усілякі обряди, про загадкові селища, де є лихі персонажі, що у змові із нечистою силою.

І усе це у часовому просторі Гетьманщини, де є місце козакам-характерникам, селянам, шляхті, шаблям та мушкетам.
А головними героями були би на вибір: або парубок, або молодиця, що шукають кращої долі після трагічної втрати отчого дому :)

Я накидував GDD для геймджему на цю тему. Про характерника, колективне підсвідоме, сили темряви... Якщо АА або ААА, то щось близьке до Відьмака вимальовується, тільки трохи з іншою атмосферою. Тільки не уявляю де ресурси брати на реалізацію). Можна платформер робити, або відео-навели.

Так ляхи були тоді, це сьогодні поляки це демократична нація, бо самі отримали на горіхі але так було не завжди.

Ляхи вже навіть тоді унії пропосували щоб +/- лагідно католизувати, а не робити прямий геноцид.

2520-й год.
Украине еще предстоят космические сражения с Россией за Европу (спутник Юпитера, состоящий на 80% из воды).

Не получится, с плоской Земли сложно выйти на орбиту. Разве что с батута.

Я б пограв:
1. Часи Руси: Skyrim з нашими лісами, степами, горами + наша мітологія (боги, мавки та інші)
2. Часи УНР: щось типу Арканума (осучаснений) + Воля (комікс)
3. Часи Січи: типу Відьмак + козаки-характерники та таке інше
4. Future: об’єднані сили Землі на чолі з Україною воюють із московитським космічним рейхом (XCOM 2012 року)

ВКЛ часів князя Костянтина Острозького, коли поляки, литовці і русини-українці спільно громили кацапів. Річ Посполита від утворення і до Хмельниччини — шляхетська демократія, колонізація Лівобережжя, «золотий спокій». Ранньомодерний період привертає зараз велику увагу вкраїнських істориків, дуже багато цікавих досліджень як воно вплинуло на ідентичність сучасних українців. Ну і з геополітичної точки зору, роль щита Європи, спільна боротьба против Московії разом із дружніми народами.
Тут і флейвору свого купа, і незатасканий сеттінг, і різний народний фольклор / мітологія чудово лягає сюди, бо часи ще майже середньовічні.

Однозначно похід козаків на москву! «Зокрема, це стосується відомого походу на Москву в 1618 році. У той час польське військо, яке вторглося на терени Московії, вів королевич Владислав, який претендував на московський престол. Однак цього війська не вистачало, щоб вести успішні дії проти московитів. На допомогу прийшов Сагайдачний, зорганізувавши для походу близько 20 тисяч козаків.» Та по Богуну «Від початку 1651 року полковник Іван Богун очолював Вінницький полк, що стояв на захисті західних кордонів і якому довелося одному з перших стримувати натиск ворога. Попри чисельну перевагу поляків, полк Богуна відважно та навіть зухвало стримував натиск супротивника. В один з перших днів наступу полковник разом зі своїм нечисленним загоном пішов в атаку на шляхту. Полякам це здалося безглуздою та легкою перемогою. Тому, коли козаки почали відступати до річки Буг, польські війська пішли на переріз, вийшовши на кригу. І на цьому їхня удача скінчилась, оскільки ще до початку битви козаки прорубали лід та замаскували пастку снігом. Значна частина польського війська каменем пішла під воду.»

Це була би шикарна гра :) Я думаю заради такого можна навіть державні інвестиції залучити

Період, коли ми роз*бемо рашку

Це можемо заочно відносити до сьогодення, я вважаю 😌 І про це точно будуть ігри, і немало!

Дуже цікаве запитання! Все залежить від художньої ідеї ігри, як твору.

Ящко розробники хочуть відтворити містичний сеттінг, в якому поєднується історія, містика, фентезі — дуже добре підійде період Русі (перед чи після хрещення), передусім через ореол загадковості, що оточує цей період через відносний брак історичніх джерел (порівняно с іншими періодами)

Якщо цікавить відображення найбільш романтичної доби, що може ассоцієватися с власне, украінським етносом — доба Гетьманщини (етнос періоду Русі важко віднести безпосередньо до українського, самі означення етнічної ідентичності в той період біли досить інакші)

Новітня історія (УНР/ЗУНР, період змагань між тоталітарними режимами та ін.) буде цікавий, як мені гадається, саме через специфічний антураж цієї доби, але цей історичний контекст — дуже специфичний. Його відтворення, як мені здається, буде цікаво побачити відносно вузькому колу потенційних гравців (хіба що ми говоримо про стратегії, але мені важно уявити, що такий сеттінг може принести нового у жанр, якщо розглядати історичний контекст, як поле для формування цікавих геймплейних рішень).

Нажаль, я мушу зазначити, що навряд чи не-український гравець буде зацікавлений у грі саме через українский історичний сеттінг, бо для цього такий сеттінг мусить мати якісь усім відомі та впізнавані образи-орієнтири. Наприклад, відтворити антураж Дрогої світової можна досить легко, якщо показати Шермани, BF 109 та інші усім відомі образи, але українські образи (ще) мало відомі широкому загалу. Я особисто маю певну надію, що козацька доба може дещо зацікавити західного гравця/глядача просто через виразну екзотику (колорит ранньомодерной східної Європи по-перше дуже відрізняється від західного, а по-друге — на на цей колорит зараз є попит і він продовжує рости)

Звичайно, це тільки мої думки, я можу і помилятися

Все залежить від художньої ідеї ігри, як твору.

Ящко розробники хочуть відтворити містичний сеттінг, в якому поєднується історія, містика, фентезі — дуже добре підійде період Русі (перед чи після хрещення), передусім через ореол загадковості, що оточує цей період через відносний брак історичніх джерел (порівняно с іншими періодами)

Якщо цікавить відображення найбільш романтичної доби, що може ассоцієватися с власне, украінським етносом — доба Гетьманщини (етнос періоду Русі важко віднести безпосередньо до українського, самі означення етнічної ідентичності в той період біли досить інакші)

Новітня історія (УНР/ЗУНР, період змагань між тоталітарними режимами та ін.) буде цікавий, як мені гадається, саме через специфічний антураж цієї доби, але цей історичний контекст — дуже специфичний. Його відтворення, як мені здається, буде цікаво побачити відносно вузькому колу потенційних гравців (хіба що ми говоримо про стратегії, але мені важно уявити, що такий сеттінг може принести нового у жанр, якщо розглядати історичний контекст, як поле для формування цікавих геймплейних рішень)

можна щось типу Assassin’s Creed, але про Степана Бандеру, у когось знатно підгорить))
або типу Відьмака, але про козаків-характерників

у когось знатно підгорить

А навіщо озиратися на те, що в когось підгорить або не підгорить?

Чому це взагалі цікаво — чиєсь підгорання від того, що ми робимо?

Чому не робити щось для себе та для цивілізованого світу і взагалі не звертати уваги на чиюсь немиту дупу та на ступінь полум’я з неї?

Цікаво було б побачити гру про епоху Хрещення Русі, проблем, з якими стикалися люди в ті часи (релігійних та інших), звісно в це все вплетена історія Володимира, його приєднання до Русі Закарпаття, Корсуня, Червоної Русі, розквіт і слідуюча за цим всим ординська навала...

Хочу щось про козаків по типу як Вінланд Сага

Розкажіть, який період з історії України особисто вам здається найбільш цікавим для створення відеоігор і чому саме він?

Язичництво київської русі для фентезі. Багато казок і історій перетворились на архетипи які можна побачити і в інших культурах
Вік Богдана Хмельницького для історичного сеттінгу
Українська Республіка 1917 на чолі з Грушевським стала б чудовою основою для фентезі стімпанку (футурофентезі?)

В українській історії багато періодів з яких можна взяти основу для чудових сеттінгів. Не беруть

Та я думаю більшість погодяться що Гетьманщина

Років 5 назад тільки і говорили шо всім набридла шароварщина. А тут знов повернення до цього.

Я б робив дарковий сеттінг києва часів крут. Щоб передати жах і базвихідь російської навали.

Боюсь, якщо робити історично достовірним, то доведеться визнавати більшовиків серед українців. Які врешті решт і отримали перемогу в ті часи. Звичайно, гру створити можна, але важко (час, гроші), щоб було цікаво грати у насправді темні часи.

Підписатись на коментарі